ADATLAP
Tíz kicsi néger
Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe. A tulajdonos azonban nincs sehol… A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak?
A bűnügyi regény koronázatlan királynőjének talán legjobb, leghíresebb művét tartja kezében az olvasó....
Borcsa Ferenc véleménye:
Lebilincselő könyv. Végig lebilincslő a könyv, teljesen bele tudja vonni az olvasót az ottani környezetbe, mintha az olvasó is részese lenne az eseményeknek és ettől kegyetlenül izgalmas, érzelmekkel teli. Lehet hogy Agatha Christie legjobban sikerült könyve.
Herczegné Bagi Szilvia véleménye:
Most fejeztem be és sokkos állapotban vagyok. Pedig második olvasás, de olyan rég volt az első, hogy bevallom, nyomokban emlékeztem csak.
10 ember, 10 történet. Mind egyedi és zseniális.
Aztán 10 bűntény. Szintén egyedi és zseniális.
Teljesen más, mint egy Poirot vagy Miss Marple regény. Versengés a túlélésért. Ez már nem is szimplán krimi, hanem thriller.
Kanta Bernadett véleménye:
Nem ez az első alkalom, hogy elolvastam ezt a könyvet. De még most is az egyik legizgalmasabb Agatha regény. A kidolgozottsága olyan alapos, hogy a feszültséget még ez alkalommal is teljesen átéreztem.
Szabó Márta véleménye:
Anyukám kedvenc krimiírónője, az összes könyve megvan neki. Én nem sokat olvastam közülük, de ez a könyve szenzációs! Végig izgultam, és kipróbáltam anyukám módszerét, aki úgy olvas, hogy elolvassa a könyv elejét, a végére lapoz - elolvassa, majd visszatér a cselekményhez. Elmondhatom, hogy ez az a krimi, aminek a végét elolvasva, tudva a gyilkos személyét még izgalmasabbá teszi az egészet! Aki már olvasta, érti, hogy mire gondolok!
Antal Margit véleménye:
Igazán nem értem miért vártam ennyit Agatha Cristie olvasásával, pedig filmen imádom Poirot is és Miss Marple-t is. Valahogy elavultnak gondoltam a nyelvezetét, de jócskán meglepett. A Krimi Királynőnek pedig ez a leghíresebb és legelismertebb műve és valljuk be a legsötétebb világú is. De, aki egyszer bekerült a bűvkörébe azt nem engedi. Zseniálisan felépített, egy magányos szigeten játszódó izgalmas krimi, amely végig fogva tartja az olvasó figyelmét, nem enged egy pillanatra sem – és ahogy azt már Agatha Christie-től elvárhatjuk, a gyilkos kiléte az utolsó percig homályban marad, és természetesen nem az, akire végig gyanakodtunk…
Hercule Poirot és Miss Marple nélküli gyöngyszem – de ennek a regénynek pont ez a kuriózuma és adja meg a csattanóját….És mindvégig ott motoszkált bennem a kérdés: ha én kapnék ilyen meghívást vajon gondolkodás nélkül elfogadnám ?
Fekete Nóra véleménye:
Imádom minden sorát! A legjobb krimi a világon, megunhatatlan és letehetetlen. Lapról lapra bontakozik ki az emberi bűn, félelem, tagadás és elfogadás. A tökéletes bűntény, szerencsére csak Agatha Christie tollából. Alapmű, a szépirodalom halhatatlanjai között.
Zsigmond Erika véleménye:
Nagyon tetszett. A klasszikus krimik egyik legjobbja. Nagyon egyszeruen indul megis lapror lapra vagy inkabbaldozatrol aldozatra egyre izgalmasabb. Nagyon tetszik a regeny felepitese. Kihasznalva, hogy mindenkinek van valami takargatni valoja. Ahogy kihasznalja az iro, hogy milyen konnyu ugy beallitani a gyilkossagokat, hogy mindig tobb gyanusitott is lehet es hogy a szigeten levok, a felelem vagy bizalmatlasag miatt egymas ellen fordulnak.
Az irotol nagyszeru otlet a vegen a beismero level.
Mindenkinek ajanlani tudom. Jo olvasast.Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Nagyon izgalmas és letehetetlen volt, faltam minden oldalt. Nem tudtam ki lehet a gyilkos, talán az orvosra gyanakodtam. A végén nagyon meglepett a valóság. A karakterek mind bűnösök voltak, tudták vagy tagadták maguk és mások előtt. Azért valamennyire szomorú lett a vég, áldozatok lettek egy önkényes bíráskodónak, egyedül haltak meg a bűnük súlya alatt, félve egy gyilkostól. Zseniális, valamennyire megkedveljük őket, pedig tudjuk, hogy gyilkosok mind.
Kovics Renáta véleménye:
Mondanám, hogy nem is értem, miért vártam Agatha Christie-vel ennyit, de… nem lenne igaz. Kicsit elavultnak gondoltam már, a Helyszínelők korában én is elhittem, hogy tudnék kivitelezni egy tökéletességet gyilkosságot, s most rá kellett jönnöm, hogy: NEM! :D Ez a nő egyszerűen zseniális volt (az én véleményem szerint is meghaladta korát), csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róla! :) Direkt eme híres történetet választottam tőle elsőre, hiszen annyi helyen feldolgozták már, nem alaptalanul. Nekem különösen tetszett, hogy a regény elején egyenként megismerünk mindenkit, még ha nehéz is először eligazodni közöttük. A cselekmény lebilincselő, nagyszerűen jeleníti meg, ahogy az események hatására megváltoznak az emberek. Igyekeztem minden részletre odafigyelni, hátha ki tudom találni, ki a gyilkos, de még határozott tippem se volt, egészen a végéig. Ott már végképp feladtam, nagyon kellett a végére az a magyarázat. Viszont ennek a formájával nem voltam túl elégedett. Nem tudom, mi lett volna a jobb megoldás, de nekem kicsit furcsa volt, 5 percig csak néztem magam elé, s igyekeztem összerakni a kockákat. A könyv elvitathatatlan érdeme viszont nem változott így sem, nem kiszámítható, mint a mai krimik többsége, s épp ezért végig fenntartja az ember érdeklődését (én hagyni szerettem volna 60 oldalt másnapra… de nem ment :D ). Már értem, miért Agatha a krimi koronázatlan királynője. :)
Az új kiadás (Európa Kiadó) borítója pedig egyszerűen gyönyörű. *.*
Mile Annamária véleménye:
Nagyon jó krimi! Nagyon jó történet! A könyv a végéig izgalmas marad, szerintem letehetetlen. Minden szereplő kidolgozott, maga a történet is jól átgondolt, megtervezett. A könyv végére kiderül, hogy ki áll a rejtélyek mögött. Mindenképpen a legalább egyszer elolvasandó könyvek listájára tenném. Nagyon szívesen látnám színpadi darabban is!
Berényi Rózsa véleménye:
Nagyon jó krimi,sőt a legjobb,amit ebben az évben olvastam Christitől.Sokáig azt gondoltam,hogy Rogers az inas a gyilkos,zsarolják,és utasítás alapján gyilkol,illetve a feleségét félelemből ölte meg.Azután azt gondoltam,hogy az első halott fiatalember a tettes-miután az inas volt a negyedik áldozat-mert csak tetszhalott volt valamilyen szertől.Abban biztos voltam,hogy a gyilkos halottnak tetteti magát,mert más magyarázat nem lehet.Az idős beteges bíróra egyáltalán nem gondoltam,a végén a palackba zárt magyarázat is meglepő volt.
Lajkó Fanni véleménye:
Nagyon szeretem Agatha Christie-t, ez a könyv valami zseniális volt. Annyira hátborzongató és magával ragadó, letehetetlen. Elkezdtem olvasni és csak olvastam, olvastam, míg a végére nem értem. Jól megformál minden karaktert, és a leírásokkal is azt éri el, hogy az olvasó is benne érezze magát a történetben. Az egyik legjobb könyv, amit AC-től olvastam. :)
Zohar Csé véleménye:
Én AC-ben nem csak a zseniális kompozitőrt, a meglepetések királynőjét szeretem, hanem azt a hamisítatlan, korabeli angliai életérzést is, ami minden könyvében magával ragad. A Tíz kicsi négerben ugyan jóval nagyobb hangsúlyt kapott (megérdemelten) a cselekmény és a lélektan, mint a "körítés", de így is pontosan éreztem ízeket, illatokat, az eső - vagy a puskapor illatát.
A cselekményről kár írnom. Vagy olvastuk, vagy láttuk (mondjuk megnéztem a filmet is a könyv után, ááááááááááááááááááááááá). AC így vagy úgy, de zseniális.
Rasztik Réka véleménye:
Csupán azt vettem észre, hogy az oldalak csak fogynak és fogynak és egyszer upsz, véget is ért.
Miután végeztem az elolvasásával, becsuktam, letettem magam mellé és bámultam. Sokáig. A mű közben nagyon sok minden nem áll össze, amire a történet végi üzenet hatására fény derül. Abban a bambulási folyamatban nem csak a fal színét elemezgettem, hanem folyamatosan raktam össze a szálakat, elemezgettem egyes szituációkat és szereplőket. Mert ezt a könyvet nem csak olvasni kell, hanem értelmezni, megérteni.
Határozottan kijelenthetem, hogy új kedvenc könyvem lett. Überelhetetlen!
Első Agatha Christie könyvem és egészen biztos, hogy nem az utolsó.
Juhász Viktória véleménye:
Ez volt az első könyv,amit elolvastam az írónőtől.Én se tudtam, hogy ki lesz végül a gyilkos, mindig másra tippeltem.Nagyon könnyen olvasható,izgalmas történet. Zseniális a néger szobrok és a vers.
Kerti Anna véleménye:
Letehetetlen könyv, egy hosszabb vonatúton estem neki. Imádom Agatha Christie műveit, de az eddig olvasottak közül messze ez volt a legborzasztóbb, legidegtépőbb, legérdekesebb. Általában van ötletem, hogy ki lehet a tettes, ennél a könyvnél fogalmam se volt. A végén izgultam, hogy nem derül ki, de Christie-hez méltó bravúros befejezéssel végződik!
Farkasné Horváth Csilla véleménye:
Sok Agatha Christie könyvet olvastam, de azt hiszem, borzongatóbbat, felzaklatóbbat nem. A feszültség, ami az első gyilkosságtól áthatja az egész könyvet arra késztet, hogy "egy szuszra" olvassa el az ember. Ha letettem, ott motoszkált az agyamban a történet és a feszült várakozás, hogy mi lesz? A sok kérdőjel, ki lehetett? Mindig volt tippem, mint általában az ilyen jellegű könyveknél. Amikor az utolsó néhány oldalon a rendőrségi vizsgálaton nem derül ki semmi érdemleges a gyilkos kilétét illetően, elkezdtem aggódni, hogy az írónő esetleg rendhagyó módon az olvasó fantáziájára bízza a megoldást. Csalódott voltam, de a legvégén megnyugodtam, hogy mégis kiderül,ki ennek az egész rejtélynek a kiagyalója.Fantasztikus!
Markó Júlia véleménye:
Eszméletlenül izgalmas, tele fordulatokkal és feszültséggel. Szinte letehetetlen amíg az ember a végére nem ér, annyira szeretné tudni hogy ki az az ármányos cselszövő aki kitalálta, s végrehajtja a gyilkosságokat. Testileg-lelkileg nagy erőpróba elé álllítja a szereplőket a történet, hiszen elvannak zárva a külvilágtól, ki vannak szolgáltatva egymásnak és a saját lelkiismeretüknek. Nagyon jó könyv, nem véletlenül emelkedett az irodalmi klasszikusok sorába.
B-M Bogi véleménye:
Imádtam az első sorától az utolsóig. Rendkívül jó hangulatot teremtett, izgalmas volt. Természetesen megvezetett, bár akit a gyilkosnak tippeltem volna, az maradt utolsóként. Majdnem eltaláltam. :) Pedig annyira nyilvánvaló végig, hogy ki is az illetékes, és szuper, hogy a végén tisztázza is az egészet.
Nagy kedvencemmé vált, biztosan elolvasom még ezt és mást is az írónőtől.
Márkus Szilvia véleménye:
Eddig még egy Agatha Christie regényt sem olvastam és ezt most sajnálom is. Nagyon tetszett, végig izgalmas, fordulatos volt. Egyáltalán nem számítottam erre a csavaros végkifejletre. Biztos, hogy nem ez volt az utolsó könyv, amit az írónőtől olvastam.
Garai Dóra véleménye:
Kedvenc írónőm Agatha Christie. Ez a könyv tökéletesen bemutatja, hogy milyen zseniális az írónő. Rendkívül izgalmas, sokszor ijesztő és a csattanó felejthetetlen élmény. Még így többedszerre olvasva is rendkívüli olvasmány. Talán jogosan kijelenthetem, hogy a világ egyik legjobb könyve.
Radovits Roxána véleménye:
Izgalmas, rejtélyes, nagyon élvezetes könyv. Gimiben kötelező olvasmány volt Agatha Christie valamelyik műve, én akkor ezt a könyvet választottam, amit egyáltalán nem bántam meg :)
Igaz, így több év távlatából is emlékeztem a csattanóra, ugyanis felejthetetlen élmény volt ez számomra, de még így is végigizgultam minden egyes oldalt a szereplőkkel. Egy fantasztikus írónő fantasztikus könyve! :)
Radovits Roxána véleménye:
Izgalmas, rejtélyes, nagyon élvezetes könyv. Gimiben kötelező olvasmány volt Agatha Christie valamelyik műve, én akkor ezt a könyvet választottam, amit egyáltalán nem bántam meg :)
Igaz, így több év távlatából is emlékeztem a csattanóra, ugyanis felejthetetlen élmény volt ez számomra, de még így is végigizgultam minden egyes oldalt a szereplőkkel. Egy fantasztikus írónő fantasztikus könyve! :)
Varga-Tóth Sára véleménye:
Kötelező olvasmányként kellett elolvasnom Agatha Christie művét. Ezelőtt nem igazán olvastam krimit, de már régóta szerettem volna. Nem csalódtam benne, egyszerre volt izgalmas, misztikus, és lenyűgöző. Eddig egyetlen kötelező olvasmányt sem élveztem igazán, de ez minden képzeletemet felülmúlta.
Nzala Dorothy véleménye:
Agatha Christie mindig is nagy kedvencem volt. Nagyon szeretem a Poirot és Miss Marpel történeteit. De sokat halottam erről a könyvéről, úgyhogy kedvet kaptam az elolvasásához.

A történet 10 emberről szól, melyek mindegyike különös személy. Mind elkövettek valami bűnt az életükben,..az egész könyv rejtélyes és kicsit ijesztő.Ez a 10 ember egy szigeten köt ki és minden jól megy míg rá nem jönnek,hogy közöttük egy gyilkos van.

Egyértelműen ez lett a kedvenc könyvem! A krimik koronázatlan királynője könnyen játszott az érzelmeinkkel, gondolkodásunkkal. És mikor már azt,hisszük rájöttünk ki a történetének gyilkosa rá kell jönnünk, hogy egy csavar segítségével simán félrevezetett minket.

Szeretettel ajánlom mindenkinek :)
Németh Enikő véleménye:
WOW. Néhány perce raktam le a könyvet, de még mindig a sokk hatása alatt állok. Hihetetlenül jól összerakott történet, egészen a végén lévő leleplezésig nem lehet tudni, hogy ki is a gyilkos vagy hogy mi is történt igazából. Érdekfeszítő volt az egész, alig bírtam lerakni, és néhány óra alatt a történet végére is értem.
Első Agatha Christie könyvem, de tuti, hogy nem az utolsó lesz. Bár, az is biztos, hogy egy darabig még várni fogok a következővel, mivel ennek a nagy része alatt is a hideg rázott. Eddig is tudtam, hogy Agatha Christie remek írónő, feltételeztem, hogy a hírneve megalapozott, de ez a könyv elolvasása után már teljes mértékben meg is értem, hogy miért titulálják a krimik királynőjének. Bárkinek csak ajánlani tudom a könyvet.
Bándi Noémi véleménye:
Ez volt Agatha Chrisite-től az első és nem is utolsó könyvem. A kis versike volt a kedvencem, illetve, mikor kiderült minden. A tettes is a tippjeim között szerepel, de inkább lemondtam róla, majd végiggondolva a dolgokat, mégis ő maradt a leggyanúsabb személy. Újraolvasás gyanús.
Balogh Zsófia véleménye:
Az első könyv, amit olvastam Agatha Christie-től, érdekes volt, de nem lesz a kedvencem.
A történet izgalmas: tíz ismeretlen embert elhívnak egy lakatlan szigetre és egytől egyig meggyilkolják őket. A könyv során kiderül, hogy mindegyikük lelkén emberek halála szárad, és a gyilkos megbünteti őket, amiért a hatóságok nem tették.
A koncepció tetszett, jól meg is van írva, viszont a nyomasztó hangulat miatt alig vártam, hogy vége legyen.
Horváth Lajosné véleménye:
Ez a könyv szerintem a krimiírás csúcsa, ha Agatha Christie ezt az egyetlen könyvet írta volna, akkor is ő lenne a legnagyobb. Döbbenetes, ahogy a szereplők egyre fokozódó rettegését leírja, ahogy lesik egymást, próbálják megvédeni saját életüket. Persze mi is együtt találgatjuk, ki is lehet a gyilkos, és a végén óriási csavar a bíró epilógja. Ugyanakkor megható az a morális hozzáállás, hogy az író egyetlen szereplőt sem tesz rokonszenvessé, így igazából egyiket sem sajnálja az olvasó. Így negatív érzelmek nélkül, csak a rejtélyre kell koncentrálni, a horrorisztikus elemek pedig, mint a porcelánfigurák eltűnése, a moszat a lány szobájában, igazi feszültséget teremtenek.
i d véleménye:
Nem mozgom otthonosan a képregények világában, így fogalmam sem volt, mit fogok ebbe a kategóriába választani az 50 könyves kihíváshoz. Némi kutakodás után bukkantam rá Christie egyik legsikeresebb művének képregény változatára. Gondoltam, ebben nem lehet hiba, hiszen az egyik kedvenc művem az írónőtől, biztosan nem okoz majd csalódást ebben a változatban sem.
Nos, a Tíz kicsi néger még mindig hihetetlenül jó történet. Ennyit a pozitívumokról. Így, ebben a formában azonban egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet. Olyan, mint egy vázlat, ami még nagyon sok építgetésre, színezésre szorul. Persze bizonyára nem minden képregény ilyen, esetleg ez nem a legjobb kiadás (nem tudom), de a képek sem tetszettek, és az egész annyira lebbutított volt. Én szeretek olvasni, szeretem magam elé képzelni a karaktereket, a helyeket, az eseményeket, szeretem azt, amilyen érzéseket kiváltanak belőlem a könyvek. De most nem éreztem semmit, csak hogy tú akarok jutni ezen.
Szerencsére rövidke darab, nem hiszem, hogy valaha is megkedvelem majd ezt a műfajt.