ADATLAP
Tóték (regény)
...
Kormányos esztikormanyos5@gmail.com véleménye:
Őszintén szólva ezt a drámát valóban nem olvastam el, amikor „kötelező” lett volna. Most elolvastam, és nem tudom, mit mondhatnék róla. Végül is izgalmasabb volt, mint jó néhány kötelező olvasmány, amit eddig olvastam, de valahogy kettős érzéseim vannak vele kapcsolatban.
Kemsei Zsófia véleménye:
Huuh.. Nem is tudom mit mondjak. A suliban kellett volna elolvasnom valamikor és most mivel kiderült, hogy érettségi tétel ezért muszáj volt elolvasnom... Elég rövid könyv, de amire a végére értem megöregedtem lelkileg biztosan. Egyáltalán nem tettszett se maga a könyv, se a téma, se a szereplők. Nagyjából semmi. Az biztos, hogy önszántamból soha az életben nem vettem volna kezembe.
Darmos Kitti véleménye:
Először vonakodtam tőle, mert az iskolában adták ki otthoni olvasásra, viszont nagyon jól szórakoztam olvasás közben. Két délután alatt olvastam ki a könyvet. Nagyon tetszett a rejtett társadalomkritika, jól tükrözi az akkori kor történéseit. A kedvenc karakterem Varró őrnagy volt, ahogy tökéletesen manipulálta a családot. Láttam a színházi darabot is, a színpadon is tökéletesen szerepeltették a szereplőket.
Gergely Edina véleménye:
Nagyon tetszett, ahogy leírta, részletesen kidolgozta a különböző "embertípusokat". Számomra igazán szórakoztató volt, jókat nevettem olvasás közben, gyorsan a végére is értem és sajnáltam, hogy nem folytatódik a történet. Igazán megszerettem a szereplőket, jó lett volna belőlük több, még egy kis groteszk humor jól esett volna.
Kovacs Marta véleménye:
Mivel regebben mar olvastam Orkeny egy perces novellaibol,nagybal tudtam milyen stilusra szamithatok.A groteszk humor pedig ebben a konyvben sem volt kivetel.Mar az elejen a kinevezett postas bemutatasa es az erdekes level kezbesitesi elvei illetve az ezzel jaro kovetkezmenyek erdekesnek bizonyultak.Az egesz tortenetben az olykor semmisegnek tuno cselekvesek mogottes tartalma ami szamomra kulonlegesse tette a konyvet es ami utan elgondolkoztam,hogy az egesz szituacio egy ordogi kor volt,ki kinek az aldozata(Tot az ornagynak az ornagy a haborunak).Annak ellenere,hogy nem feltetlen ez a stilus all hozzam a legkozelebb orultem,hogy elolvastam es jo volt olvasni.
Gergely Ancsi véleménye:
Nagyon szeretem Örkény stílusát, a humorát, de továbbra sem lepődöm meg azon, hogy nem olvastam el iskolás koromban. Ennek is megvan a maga komikuma, de ez sokszor inkább kínosan vicces, mintsem ténylegesen szórakoztatóan.
A filmváltozatot továbbra is kedvenc marad, de a könyv nem aratott osztatlan sikert.
Németh Réka véleménye:
Nagyon furcsa volt maga helyzet, a szereplők, a konfliktus és a megoldás. El kellett olvasnom, mert kötelező volt, de önszántamból sohasem kezdtem volna. A filmet még nem láttam de szerintem meg fogom nézni, hátha úgy maradandóbb élményt ad.
Nagy Rebeka véleménye:
Ez egy olyan kategória, amiből nehezen tudtam választani. Nagyon kevés ajánlott olvasmányt olvastam el. Választásom azért esett erre a műre, mert ez volt a szóbeli érettségi tételem. Nem vesztettem vele semmit, hogy nem olvastam el. Abszolút sületlenségnek találom. Ezek után nem csodálkozom, hogy a fiatalabbak sem szeretnek olvasni, főleg nem ajánlott olvasmányokat.
Fekete Flóra véleménye:
Mivel én még középiskolás vagyok - és eddig minden kötelezőt elolvastam, amit kértek - ezt a művet választottam a 25. pontnak. Olvastam már rosszabb könyveket is. Ahogy órán elemeztük, érdekesnek találtam, hogy kiből lesz áldozat. Mert úgy tűnik, hogy a Tót család az Őrnagy áldozata, de igazából az Őrnagy is áldozat. Mégpedig a háborúé. Összességében nem volt olyan rossz, de magamtól nem hinném, hogy valaha is elolvastam volna.