ADATLAP
Tövisek hercege (Széthullott Birodalom 1.)
Óvakodj a Tövisek Hercegétől…

Kilencévesen végignézte, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére.

Tizenöt évesen király akar lenni…

Elérkezett az idő, hogy Honorous Jorg Ancrath herceg visszatérjen a várba, amelynek egykor hátat fordított, és elvegye, ami jog szerint őt illeti. Mióta egy tüskebokor tövisein vergődve végig kellett néznie, ahogy Renar gróf emberei lemészárolják anyját és kistestvérét, Jorgot pusztán a harag vezérli. Élet és halál számára csak játszma – és nincs vesztenivalója.

Ám atyja várában ármány leselkedik rá. Ármány és fekete mágia. Bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget?...
Liv véleménye:
Az első 30 oldal után feladtam...
De aztán úgy alakult, hogy utaznom kellett és unatkoztam a vonaton, úgyhogy folytattam és végül sikerült is befejeznem. A végére jobb lett, de sajnos nem lett kedvenc, és a folytatásokat is inkább passzolom…
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Nem is tudom mit írjak ide, tetszett bár brutálisnak találtam. Elolvastam mindhàrom könyvet, sorban egymás után. Sok volt, kicsit össze-vissza, a végén összecsapva. Talán ezt tudnám kiemelni, csalódtam a könyvek végén, de a történet végig megtartott. Műfajában jól működik, tetszett hogy Jorg, a főhős, nem akar jó karakter lenni, meg akarja nyerni a játszmát és ezért borzalmas dolgokat tesz. A bolondok herceget is elolvasom, mondjuk jövőre.
Som Alexa véleménye:
Ez a könyv nagy meglepetésként ért mivel én a Bolondok hercegét olvastam elsőnek. A világot már akkor megimádtam és most nem tudom eldönteni melyik herceg a szimpatikusabb. Üdítő volt a sok bizonytalan, ésszerű főhős után valami ennyire sötét és véres történetben olvasni egy hercegről aki király lett. Az író meg sem próbálta kendőzni, hogy akinek hatalma van annak vér tapad a kezéhez. Már alig várom hogy elkezdjem a tövisek királyát.
Sándor Anita (AniTiger) véleménye:
A sztori kifejezetten érdekes, a nyelvezete és az elbeszélésmódja tetszett, de a főszereplő és a tettei?
Jorg herceg egy szociopata, aki mendegél és gyilkolászik - tekintet nélkül arra, hogy a sajátjai közül ül vagy az éppen szembejövőket. Persze gyakrabban halnak meg az útjába tévedők, mint a saját emberei (oppardon, "testvérei"). Kegyetlen, brutális, véres és mégis érdekfeszítő sztori. A főszereplő - bár abszolút antihős - nagyon jó társakat kapott Núbai és Sir Makin személyében (értük kifejezetten rajongtam)! A könyv legvégén nem vontam kétségbe a srác szavait, miszerint Császár lesz belőle. Jorg olyan, aki eléri, amit kitűz maga elé, de még nem tudom, hogy mikor fogom folytatni. Annyira nem ölök-halok a következő részért.
Csorba Johanna véleménye:
Az elején tetszett, láttam benne lehetőségeket…aztán totál összevisszaság lett az egész, beledobált mindenféle lényt, de nem volt megmagyarázva, alig valami…fehér foltok maradtak, nem lehetett érteni a Herceg cselekvésének mozgatórugóit. A végét pedig már egy nagyon gyenge Trónok harca utánzatnak éreztem…
Mindezek ellenére izgalmas volt, és a poénok is tetszettek, de nem kaptam kedvet a második részhez…max, ha egy langyos kis fantasyt keresek.
Vozák Lolita véleménye:
Ez egy tipikus dark fantasy volt. Nekem nagyon tetszett, igaz az elején nehézkesen haladtam. Nem tudtam elképzelni, hogy egy tizenéves gyerek ilyen szörnyűségeket éljen meg, hogy egy vérszomjas rablóbanda vezére legyen. A végén ez már nem zavart, de amikor az író előhozta a korára való utalásokat, akkor egy kicsit újra elbizonytalanodtam. A történet eléggé véres és kegyetlen, de nem ezt helyezi középpontba, hanem azt hogy egy kisfiúból hogyan lesz szörnyeteg, és hogy tényleg olyan rossz és bűnös-e, mint amilyennek hiszi magát. Jorg a kegyetlensége ellenére is szimpatikus szereplő. Kíváncsi vagyok Jorg még milyen őrült ötleteket eszel ki, hogy megkaparintsa a hatalmat. Nagyon várom a következő részt!
Jákob Klára véleménye:
A fiam olvasta ki először ezt a könyvet, neki nagyon tetszett, hát én is elkezdtem. Alig tudtam letenni. Jó stílus, jó sztori, a főszereplő pedig megátalkodott gonosz. Nagyon élvezhető kis fantasy, és igazán különös a nyelvezete, hisz egyszerre trágár és választékos. Viszont tartalmilag korhatáros...
D. Laura véleménye:
Kellemesen csalódtam a könyvekben. Eleinte nem igazán kedveltem Jorg magabiztosságát és sokszor kegyetlenségét, főleg ilyen fiatalon. Később viszont pont ezért szerettem meg őt. Sosem lehetett tudni mi lesz a következő lépése. A párhuzamosan vezetett történet pedig külön jó pont, mert a könyvek végén összeállt kép sokszor eufórikus érzelmekkel töltött el.
Papp Dóra véleménye:
Főhősünk, Jorg herceg egy igazi, hamisítatlan rohadék, de pont ezért szerettem bele. A sötét téma, Jorg múltja, a maró humor, és a fekete mágia hihetetlenül jól kiegészítik egymást, és csodás hangulatot adnak a regénynek, még ha sötétet is. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, szerettem a könyvet.
Kakuk Márta véleménye:
Első gondolatom az volt, hogy ez milyen egy furcsa könyv, aztán meg csodálkoztam, hogy hogy lehet egy ekkora kölyök ilyen rohadék, de miután haladt a történet és megismertem az indítékait, már nagyon élveztem, rendesen beszippantott. Bekerült a kedvenceim közé és most neki is állok a következő résznek.
Novák Petra véleménye:
Fantasztikus. De tényleg. Imádom Mark Lawrence könyveit. A Bolondok hercege is zseniális volt. Alig várom, hogy végre hozzájussak a Széthullott Birodalom második részéhez és megtudjam, hogy folytatódik Jorg története, hogy válik császárrá, mi történik vele a továbbiakban.
Takács Timy véleménye:
Végy egy tinédzsert, akinek megölik az anyját és az öccsét, amit tétlenül kell néznie, egy csapat útonállót; egy kis mágiát; némi fantasy elemet; néhány filozófust; majd gyúrd össze történetté és megkapod a Tövisek hercegét. Maga a történet szépen építkezik, jönnek a váratlan fordulatok, amiből még a végére is tartogat párat. És bár előre sejthető, mi lesz a vége, mégis képes végig lebilincselni. Ami a karaktereket illeti, Lawrence egyszerűen zseniálisat alkotott, szinte kilépnek a lapok közül és látod magad előtt őket, ahogy épp gyilkolnak vagy fosztogatnak. Tény, ami tény, nem széplelkű romantikusoknak való ez a könyv. Jorg világában csak a győzelem és a játszma számít és ezért mindent hajlandó feláldozni. Nem érdeklik a következmények és nem kegyelmez senkinek, aki az útjába áll. Ellenállhatatlanul, megkérdőjelezhetetlenül és félelmet nem ismerve megy előre míg bosszút nem áll és el nem éri a kitűzött célt. Emiatt pedig az ember kénytelen ha nem is kedvelni, de tisztelni és fejet hajtani előtte. Még akkor is, ha Jorg az, ami: egy szociopata kölyök, akinek túl hamar kellett felnőnie és megismernie a valódi világot, hogy részesévé váljon egy játszmának, amit eltökélt szándéka megnyerni. Kíváncsian várom, Lawrence képes-e emelni a tétet a trilógia többi kötetében és hű maradni ahhoz az egyedülálló világhoz, amit ebben a könyvben megalkotott.