ADATLAP
Tövismadarak
"A mondabeli tövismadár csak egyetlenegyszer énekel életében, de akkor szebben, mint a föld bármilyen más teremtménye...

...Egyetlen csodálatos dal, az élete árán. De akkor az egész világ elnémul, őt hallgatja, és Isten mosolyog az égben. Mert a legeslegjobbnak mindig fájdalom az ára... Legalábbis a monda szerint."Colleen McCullough ausztrál írónő világsikert aratott regényét a mondabeli "tövismadár" történetével kezdi. A tövismadár jelkép: a történet hősei - asszonyok és férfiak, a Cleary család tagjai - hasonlóképpen csak egyszer szeretnek, életüket egyetlen szenvedélyes szerelem tölti be, amely meghatározza sorsukat.

A Clearyek története Új-Zélandon kezdődik és Ausztráliában folytatódik, ahonnan csak a második világháború szörnyű eseményei sodornak el egy-egy családtagot a jó öreg Európába.

A Cleary család a gyönyörű ausztrál tájakon küzd a boldogulásért az anya vezetésével. Fee erős egyénisége szilárd erkölcsi alapon áll, mindent megtesz a családjáért, élete a kötelességteljesítés mintaképe. Gyermekeit mégsem tudja megóvni a keserves csalódásoktól, és a ragyogó napsütötte táj is kiszámíthatatlanul szeszélyes - hirtelen támadt, kegyetlen bozóttűz ragadja el egyik fiát...

A két női főszereplő: Fee és Maggie - anya és leánya - élete a sors különös játéka folytán hasonlóvá válik egymáshoz, mindketten olyan férfit szeretnek, akitől a társadalom elválasztja őket, s a szerelmükből született gyermekek feje fölött a tragédia sötét árnya lebeg...Colleen McCullough regénye, a Tövismadarak, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb könyvsikere volt világszerte, s a belőle készült televíziósorozat, amely elénk varázsolja a fordulatos eseményeket, csak növelte a könyv iránti érdeklődést.
...
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: A Cleary családban mindig csak egy lány gyerek születik a sok fiú közé, s neki aztán nehéz lesz a sorsa. Meggie gyerekként ismerkedik meg Ralph atyával, akivel felnőve szerelmi viszonyba keveredik.

Véleményem: Nagy formátumú mű, olyasmi, mint az Elfújta a szél. Tetszett, szerettem, egyszerű mondatok, ugyanakkor pontosan tudjuk, mit érez egy-egy szereplő, mi motiválja őket. Sok a dráma, de nem túl sok, épp annyi, amit az olvasó még el tud viselni. Szépen kitalált, szépen megírt történet.

5/5
Klokk Vanessza véleménye:
Bárki akart rábeszélni erre a könyvre, azt mindig elhessegettem- mondván, csak találok jobbat is. Aztán eljött a pillanat, hogy nem találtam mégsem, és nekiálltam szerencsétlen Maggie nyomorú sorsát követni. Keserédes volt és szép, a jégszívű anya és a magával küszködő pap volt számomra a legkiemelkedőbb karakter. A szereplők folytonosan alakulnak, ahogy más lesz a táj körülöttük és a helyszín, az olvasó ott találja magát velük. Aggódik Maggie-ért a kirekesztő iskolában, az első szerelem érzésében, a nem kívánt férje miatt. A másik oldalon követjük Ralph atyát a saját útján és érzéseiben és várjuk, hogy jóra fordul a történetük. Hogy a tündér keresztanya leszáll és végre megfelelő életet biztosít nekik, de csak egy kis csillámlás jut számukra aztán azt is elveszik tőlük.
Szerettem, hogy nem volt túlzóan romantikus vagy bugyuta, és még az én kőszívem is meglágyult, mikor a végére értem.
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Régóta el akartam olvasni, még gyerekként láttam a sorozatot és nagyon tetszett, bár nem érthettem még igazán. Érzelmileg nagyon felkavaró könyv, tökéletes címadással. A történet 3 részre tagolható, az első szakaszban Fee tragédiájában mélyülhetünk el, lassan bontakozik Ralph és Maggie szerelme, majd Maggie elhibázott döntéseinek súlya nehezedik ránk és végül Maggie gyermekeinek történetével zárul. Mellékszálon az egész Cleary-család nyársalja magát azokon a töviseken. Frank sorsán sírtam igazán.
Virág Linda véleménye:
Előbb láttam a könyvből készült filmet (már jó régen), és csak most olvastam a regényt. Nos, ez annyiban egész más volt, hogy itt már Meggi gyerkkorát is megismerhetjük, a film már a felnőttkorától kezdődik. Nagyon jól megírt kis regény, tényleg alig bírtam letenni. Korrekt jellemrajzok vannak benne, és igazán bele tudtam magam élni, talán mert nő vagyok, de a két fő szereplő anya és lánya életébe. Ajánlom mindenkinek.
Ráhel Kiss véleménye:
A tövismadarak egy nagyszerű könyv. Sokrétű, sokszínű gondolkozást igényel. Felnyitja az ember szemét a valódi problémákra, a generációk közti különbségre és az élet viszontagságaira. Egyszerűen csodálatos. Érzelmekkel teli, elfojtott/eltitkolt érzelmekkel teli. Láthatjuk a férfi és pap, egy anya, egy család küzdelmét. Ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el, mert megváltozik tőle a gondolkodás módunk, és az életfelfogásunk.