ADATLAP
Tövispuszta
Az író kávéfoltos levelekből, megsárgult, tépett szélű dokumentumokból, elrongyolódott naplókból és felesleges tárgyak szagából próbálta összerakni ezt a történetet. Mindent ő gyűjtött a behívóparancstól a kitelepítési határozatig és az egymásnak ellentmondó önéletrajzokig, a koronás ezüstkanáltól a tulipános ládáig, a hanukkai gyertyatartótól a vásári Krisztus-képig és a felfújható Buddháig.

Az író szavaival élve, "jó mocskos kis történet lesz, tele vicsorral és könnyes röhögéssel, szerelemmel, gyilkossággal, barátsággal és árulással, fordulatokkal és közhelyekkel. Akár egy szappanopera. Vagy mint a történelmünk. Arra gondoltam, hátha az igazság helyett mondogatott és a valóság helyett megélt történetek összeillesztve valósággá válnak."...
Bányai Noémi véleménye:
Tetszett, a hangulata magával ragadt. A családregények a gyöngéim, viszont itt nagyon vékonynak éreztem a könyvet, gyorsan változnak az idők, sok szereplővel dolgozik, de mintha túl sokat szeretett volna kevés oldalba tömöríteni.
Lukácsné Velősy Dóra véleménye:
Kepes Andras eleg pontosan megfogalmazza a konyvben ars poeticajat, a konyv celjat es mondanivalojat es azt is, hogy nem tud mindent elmondani, mert a lenyeg a sorok kozott rejlik. Ez a regeny sok emberi sorsot mutat be Magyarorszagon kb. a 20.szazad kulonbozo idoszakaiban. Mikor arra gondoltam, hogy mit is kene ide irnom, az a mondat jutott az eszembe, hogy kicsit sarga, kicsit savanyu, de a mienk (nem a konyv, hanem ezek az eletek). Es eleg lehangolo, hogy igaz :(
Sipos Magdi véleménye:
Kepes András három család különböző generációjának életén keresztül eleveníti fel a XX. század főbb történelmi eseményeit. Minden – a múlt században élt – társadalmi réteg megtalálja a maga igazát. Könnyen olvasható, tanulságos, humorral fűszerezett regény. Nekem nagyon tetszett.
Szerletics Róbert véleménye:
A Desszert és a Könyv-jelző után kíváncsi voltam, regényben mit alkot Kepes András. Nagyon jó könyv, és tanulságos. Rávezet, hogy a szélsőséges nézetek sosem vezetnek jóra, ha gyűlöletből fakadnak. És arra is, hogy voltak idők, amikor nem lehetett nem választani politikai hovatartozást illetően. Ám ez a választás ha akkor jónak is tűnt, a történelem viharától elsodort rendszert választók bűnösek egy újabb (szintén nem "emberbarát") közegben. A három család, a Szentágostony, a Veres és a Goldstein fiak történetéből színes tabló bontakozik ki az elmúlt évszázad küzdelmes éveiből, ahol a szubjektív nézőpontokon át is objektív tud maradni maga az író, aki valószínűleg az utolsó fejezet főszereplője is.
Berényi Rózsa véleménye:
Kepes Andrástól ez az első könyv,amit olvastam.Nekem tetszett!Könnyed,érthető stílusban ír,a különböző vallású,társadalmilag eltérő családok történetén keresztül nagyon is érthető történelmi összefoglaló.De nevetni is lehet!Vicces és mégis olyan megható a kolbászos történet.Abban a rövid részben benne van minden a gyerekkori barátságról,az összes csínytevésről.Régen "tabu"-nak számító dolgokról olyan természetes könnyedséggel ír,hogy öröm volt olvasni.Pl.a fiúk szexuális vágyairól,vagy a pottyantós klozet használatáról.Ma olvasva,a mai politikai helyzetet is beleképzelem.Csak egy idézet:"Ebben az országban semmi sem az,ami,és az ellenkezője sem!"
I Luca véleménye:
Mivel nem hallottam róla jót, ezért feltételekkel fogadtam. De abszolút pozitív lett a végeredmény. Olvasmányos, torokszorító - hogy ez bár fiktív személyekről, de mégis valós történelmen alapuló mű. Igazi élmény volt számomra az olvasás.
Károlyi Ildikó Nóra véleménye:
Gondosan megírt könyv, emberi sorsok a történelem forgatagában. Közelebb hozza a szülök, nagyszülők, dédszülők korát, a magyar történelem múlt századi viharait. Fordulatos történetek vezetnek keresztül több generáció életén. A mindennapi emberek életén keresztül látjuk különböző rétegek mentalitását, eszmék váltakozását és veszélyeit.