ADATLAP
Túl a Maszat-hegyen
A Túl a Maszat-hegyen című történet hőse, Muhi Andris nem is sejti, mire vállalkozik, mikor elindul a Maszat-hegyen túlra, hogy meglátogassa régen látott jó barátját. Maszat Jankát, Makula bácsit, Szösz nénét és a Maszat-hegy többi békés lakóját ugyanis nagy veszedelmek fenyegetik. A Partvis Attila vezette barbár takarítók több házban rajtaütésszerűen kitakarítanak. A gonosz Paca cár, a Maszat-hegyi trónbitorló pedig ördögi tervet eszelt ki, hogy az egész világot telepacázhassa. Muhi Andris azonban Badarországon át eljut a Maszat-hegyen túlra, ahol mindenkivel szembeszáll, és számos titokra fény derül…
A könyv verses meseregény, verselésében és hangütésében a klasszikus verses regényeket idézi (Puskint, Byront, Arany Lászlót), a történet viszont kalandos, modern tündérmese. Többnyire gyermeki témákon mereng el a mesélő – hogy csúfolták gyerekkorában, vagy milyen az ideális gombfocikapu. Az elbeszélést számos játékos, dallamos betétvers egészíti ki. Találhatnak benne kedvükre valót a kis- és nagyiskolások, a szüleik, a kalandok és izgalmak, a csendes elmélkedések és az irodalmi ínyencségek kedvelői egyaránt....
Oláh Rita véleménye:
Tettszett a könyv, bár kicsit fura volt. Jók voltak a verses megjlenítések, és a történet is. Sokszor viszont annyira elkanyarodott a történettől, hogy azt gondolom, a gyerekeket ez lehet, hogy zavarná. Először mást akartam olvasni, de azért választottam ezt a könyvet, mert egy Varró Dani olvasótalálkozón voltunk és ez felkeltette az érdeklődésemet.
Potori Gréta véleménye:
nekem kicsit túl modern:) nem rajngok a modern mesékért, a régieket sokkal jobban szeretem, meg a rímelés is zavar kicsit nem igazán az én stílusom.. vagyis a kedvenc mesém az rímes, a varjúdombi mesékből, de ez nem tetszett... ennek nem volt olyan hangulata:(
B-M Bogi véleménye:
Nem olvastam még Varrót, és annyira nem vagyok oda a versekért sem, de ez tetszett. Aranyos kis mese kerekedett a rímpárokból.
Valahogy számomra egy kicsit Lázár Ervin jutott eszembe róla.
Juhász Beáta véleménye:
Bevallom, kicsit "csaltunk" a kislányommal, mert először (és másodszor és harmadszor, és...) hangoskönyvként találkoztunk a történettel. Így, hogy nem nekem kellett megküzdenem a rímekkel, hanem készen kaptam őket, elvarázsolt. Mindkettőnket. Kedves történet, az én kedvencem a "dáthás angol", kislányomnak a sika szörnyek. :)
Annak örülök, hogy nyoma sincs még a versek iránti tartózkodásnak bennünk, és bízom benne, hogy az ehhez hasonló műveknek köszönhetően ez így is marad.
Karafiát Klaudia véleménye:
Nekem nem tetszett. Van benne fantázia, de én nem nagyon rajongok az ilyen fajta meséért. Aranyos története volt. A szereplőket is meg lehet benne szeretni, de én már lehet kinőttem az ilyenfajta könyvekből. Mindenesetre a húgomnak tetszett.
Szabó Rebeka véleménye:
Minden kötetét nagyon szeretem, ez sem okozott csalódást. Egyszerre élvezhető a gyermeknek aki hallgatja és mosolyogtatja meg a felnőtt olvasót is. Könnyen olvasható, rímes, dallamos magával ragadó olvasmány
Horváthné Gy. Szabina véleménye:
A könyv önmagát meseregénynek mondja, nekem a vígeposzok jutottak eszembe róla (pl. múzsa megidézése az elején).
Rímek miatt könnyű gyorsan olvasni, mégis érdemes lassan, hogy minden részletet, utalást, nyelvi bravúrt észre tudjunk venni, ki tudjunk élvezni.
Tipikus hősköltemény (kalandok, próbatételek), a modern technika eszközeit használó, 9 éves főhőssel, aki céltudatosan indul, de bolyong, míg eljut a titokzatos múltú lányhoz.
Nem csak a tartalom és a nyelvezet, a forma is lenyűgöző; hol olyan érzésem volt, mintha az irodalmi szöveggyűjteményben Ady, hol meg mintha József Attila egy-egy versét látnám, olvasnám.
Bájos olvasmány, mosolyt csal az ember arcára, miközben az olvasó tudja, érzi, hogy a könnyedség mögött rengeteg munka lehet - a Múzsa ihlető csókja ellenére is.
Keszera Kinga véleménye:
Valószínűleg kinőttem a gyerek könyvekből vagy az is lehet, hogy nem tudom kellő értékkel olvasni a verseket, nem tudom biztosra, de nem élveztem annyira, mint számítottam rá.
Aranyos történet, szerethető szereplőkkel, jópofa volt és kreatív, kellemes humorral fűszerezve.
Kedves kis történet az öcsémnek, aki kezd ugyanolyan kis könyvmoly lenni, mint én, neki biztosan ajánlom majd, ahogyan abban is biztos vagyok, hogy neki jobban fog tetszeni, mint nekem. Sajnos az ilyen könyvek úgy látszik már nem az én világom...
i d véleménye:
Nagy elvárásokkal kezdtem neki, talán ezért is volt kicsit csalódás ez a könyv. Vagy mert már nem vagyok elég gyermek-lelkű. Vagy azért, mert nem annyira szeretem a verseket. Szóval az én hibám, nem a könyvé, hogy nem nyerte el maradéktalanul a tetszésemet.
A történet aranyos, kellemes humorú és a szereplők is szerethetőek. Egyszerűen csak nem én vagyok a célközönség, vagy nem jókor olvastam. Lehet, hogy a – még tervben sem lévő – leendő gyerkőcömnek felolvasom egyszer, és akkor máshogyan állok majd hozzá :)
Farsang Attiláné véleménye:
Felemás érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Voltak részek amik tetszettek, voltak amelyeket nagyon nehezen olvastam el. A jó részeknél mindig Kormos István versei jutottak eszembe. Azt hiszem maradok a klasszikus meséknél, míg ez a mese is klasszikus lesz :)
Németh Mária Ingrid véleménye:
Először a Költészet napja kapcsán találkoztam a művel, @bleknajt olvasott fel belőle. Nagyon tetszett, Varró Dani stílusa fantasztikus, élvezet olvasni ezt a verses mesét. Tele van élettel, humorral, ötlettel és kreativitással. Már korábban megszerettem a szerző verseit, de ez egy könyvnyi szórakozás. Jó érzés volt, ahogy más művekre, szerzőkre utalt. Ajánlom annak, aki szereti a humort, a verseket, a rímeket és Varró Danit! :)
Mag Tünde véleménye:
Minden Varró Dani versért odavagyok, bearanyozza a napom, ha olvasok egyet-kettőt. Ez pedig egy könyvnyi "vers", tele humorral, szóviccel, ötlettel. Minden oldalát faltam, a kisfiamnak kezdtem olvasni, aztán le sem bírtuk tenni. Azonnal lettek kedvenc részek, amit újra és újra el kell olvasnom. Még ilyet szeretnék olvasni, sokat. Imádtam :-)
Kolop Vanda véleménye:
Sokat hallottam erről a könyvről, megtaláltam hugi könyvespolcán, elolvastam. Nekem nagyon nem tetszett, igaz nem vagyok egy lírai alkat. Szerintem keszekusza, csapongó, nehezen követhető. Nagyon nem jön be nekem, hogy kóláról, internetről, vécében cigiző lányokról is ír a mesében, nem hiszek benne, hogy ezzel közelebb hozza az irodalmat a gyerekekhez. Én személy szerint maradok a hetvenhét magyar népmesénél.
Barva Mónika véleménye:
A humorát, a dallamosságát a gyerekek és a felnőttek is értik és érzik, nem feltétlenül ugyanazt a poént vagy ugyanazt a rímet, de az biztos, hogy Varró Dani minden korosztályra gondolt. A pisilő madár és a Tatjána levele között mozgó skálán igazán megtalálhatja mindenki a kedvenc részeit.
Varga Orsolya véleménye:
Nagyon tetszett, jokat nevettem a torteneten! Batran tudnam gyerekeknek ajanlani, akar nagyobbaknak is, mert biztos vagyok benne, hogy nekik is tetszene! A kerettortenet egy kicsit csapongott, emiatt, lehet, hogy gyerekeknek egy kicsit nehezen kovetheto, de egyebkent nagyon aranyos. Leginkabb a kerettorteneten belul a kolunbozo versek tetszettek, amelyekeben fel lehetett ismerni a magyar koltok stilusat. Peldaul A bus piros vodor dala, amelyben mindenki (aki mar tanulta :) ) konnyeden felismerheti Jozsef Attila: Szuletesnapomra cimu verset!
Lukács Bettina Nikolett véleménye:
Általános iskolás koromban találkoztam először a történettel, amikor még színjátszókörbe jártam, és arra készültünk, hogy darabként adjuk elő. Még a szereposztásra is emlékszem, pedig azóta eltelt 7-8 év. Én játszottam a Bús, Piros Vödör szerepét, és nagyon szerettem. Akkor persze még más jelentősége volt minden sornak, de most, hogy húsz éves fejjel újra a darabra gondolok, jobb, hogy pár részt kihagytunk. Nem is tudom, hogyan oldottuk volna meg, hogy ráessek egyik csoporttársam fejére, nem lett volna egy kellemes élmény… :D Felnőtt fejjel persze a tartalom is más értelmet nyer, vannak benne olyan dolgok, ami napjainkban jellemzőek az emberekre, hiába csak egy mesét olvashatunk. Még ennyi idősen is szeretem, a mostani olvasásomnál segítségül szolgált az egyik rajzomhoz is. Amikor elakadtam, olvastam egy kicsit, újra gyerek voltam, és így gyerek fejjel tudtam elképzelni egy világot. Varró Dániel verseit sosem olvastam, de a verses meseregényre nem panaszkodom.
NAGY Sándorné Marika véleménye:
Már régóta kedvelem Varró Danit :)
Kedvenc hetilapomba ír hetente ,szeretem a stílusát ,a verseit ,a fiatal Apa megfigyeléseit gyermekeivel kapcsolatosan .
Számomra élmény volt Őt olvasni :)
Szalai Adél véleménye:
Egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet, alig vártam, hogy a végére érjek, a rímek Nekem néha nem jöttek át, végig azon gondolkodtam, hogy hány éves kisgyereknek olvasnám fel, és egyáltalán felolvasnám e....... mire a végére értem egyértelmű volt, hogy nem olvasnám fel. Nekem nem ez az emlékképem a régi mesekönyvekről.....
Balogh Edina véleménye:
Nagy kedvenc lett, gyereknek, felnőttnek egyaránt olvasmányos. Különösen tetszik benne, hogy milyen sok utalás, rájátszás van korábbi olvasmányélményekre. Jó érzés ráismerni a nagy klasszikusokra, irodalmi műfajokra, melyek megjelnnek a meseregényben. Egyszerre hagyomnyos és új, hiszen mint minden mesében a jó nyer, és a rossz elnyeri büntetését, de mégis tud jat nyújtani. Tanít, nevel mindezt játékosan, humorosan, mindenki számára élvezhetően.
Havas Jánosné véleménye:
Egy végtelenül egyszerű alapgondolatból egy nagyszerű történet kerekedik. Annyi az alapja, hogy a gyerekek imádják összekoszolni magukat, de megtisztogatni már annál kevésbé. Aztán kiépül ezen a szálon a tiszta gyermekek és a folyton koszos és fürdeni tilos gyerekek országa meg a köztük lévő háború.