ADATLAP
Tanár úr kérem
Ez a könyv, melyet az olvasó, – egészen mindegy, mi a kora, rangja, élettapasztalata? – egyetlen szuszra, megszakítás nélkül olvas végig. Ez a könyv, melyre azt mondjuk: „Nem tudom letenni, míg el nem olvastam.” Mi az, ami e könyvben így köti érdeklődésünket? Miféle mély filozófia, varázsos előadásmód, szívet és értelmet megragadó, rendkívüli ötlet kényszerít, hogy fölfaljuk e sorokat, mint valamilyen egyszeri, csodás szellemi táplálékot, melynek vitaminózus hatása üdítően árad el lelkünkben? Ez az érdeklődés általában csak remekműveket illet meg. Ez a könyv csakugyan remekmű. Napjainkban könnyű kézzel osztogatják könyveknek és szellemi tüneményeknek ezt a kitüntető megjelölést: ezért fontoljuk meg, olvasók, szavunkat, mielőtt odatűzzük a „Tanár úr kérem” új kiadásának címlapjára ezt a rangjelzést....
Zsobràk Fanni véleménye:
A Tanàr ùr kèrem az egy nagyon jò pèlda a mai iskolàkra. Szinte magam előtt làtom az osztàlytàrsaimat amikor felelnek. Pozitìv csalòdàs volt nekem ez a könyv. Apukàm màr sokszor unszolt , hogy olvassam el de csak most kaptam kedvet. Nem bàntam meg. Annyira ismerősek a fejezetekben bemutatott helyzetek ès nagyon jòl lehet velük azonosulni.
Farkas Csilla véleménye:
Már harminc éve, hogy olvastam, akkor nem ragadt meg a könyv. Sajnos most sem jelentett számomra nagy élményt. Jók voltak a karakterek és jó volt visszagondolni az iskolaévekre. Felnőttként visszagondolva valóban viccesek ezek a történetek, de megélni gyerekként már korántsem.
Vidóné Petrics Edit véleménye:
Jó visszaemlékezni a középiskolai évekre, különösen akkor, ha Karinthy Frigyes az útikalauzunk. Belépünk az iskolába, beülünk a padokba, s részesei leszünk a szeretem és nemszeretem óráknak. Felnőtt fejjel már nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget az akkori eseményeknek, de lelkünkben örökre ott marad az emléke. Legjobban az Eladom a könyvem mosolyogtatott meg. Szeretem Karinthy stílusát.
Kapitány Zita véleménye:
Valahogy eddig Karinthyval nem találtuk meg a közös hangot, és most sem sikerült. Először olvastam, szerintem nekem nem is volt kötelező olvasmány. Azt hittem humorosabb lesz, ehhez képest kb. 1-2 dolgon tudtam nevetni, de lehet a maga korában jobban "átjött". Azért volt benne igazság is :)
Triszné Szabó Márta véleménye:
Most olvastam először ezt a könyvet. Sokat hallottam róla, tudtam, hogy innen származik a magyarázom a bizonyítványom, a jó és rossz tanuló felelése, de valahogy kimaradt. Vicces, szórakoztató, könnyed történetekre számítottam, de ebből a szempontból csalódást okozott. Tetszettek a novellák, de nem "röhögtem" rajtuk. Szeretem Karinthy Frigyest, de ez a könyve sajnos nem jött be!
Sebestyén Lilla véleménye:
Annyira nem nyűgözött le, mint vártam, de örülök, hogy végre elolvastam, nem is értem, hogy ez eddig miért maradt ki. Kedvet kaptam visszautazni az időben és újra iskolába járni. Megmosolyogtam jó pár történetet és persze előjöttek a régi szép emlékek, a sok hülyeség és persze a sok izgalom a felelések, dolgozatok előtt.
Mocsári Diana véleménye:
Ezt a kihívást arra is felhasználom többek között, hogy a restanciáimat csökkentsem. Ilyen volt ez a mű is. Valahogy diákként nem fűlt hozzá a fogam. Most rendkívül jókat nevettem rajta, s azt is értem miért a Jó illetve a rossz tanuló felel amiket legtöbbször idéznek. Ezek jöttek be legjobban, valamint az a zsenialitás, ahogy ábrázol 1-1 kaaktert a létezhető legapróbb rezdülését szemöldökrándulását leírva és olyan szinten képszerű, hogy látom magam előtt felelés közben őket, vagy egyéb helyzetekben. És nagyon jó lehetett karinthy osztálytársának lenni!!!! Menniyt röhöghettek te jó Ég! :)
Mocsári Diana véleménye:
Ezt a kihívást arra is felhasználom többek között, hogy a restanciáimat csökkentsem. Ilyen volt ez a mű is. Valahogy diákként nem fűlt hozzá a fogam. Most rendkívül jókat nevettem rajta, s azt is értem miért a Jó illetve a rossz tanuló felel amiket legtöbbször idéznek. Ezek jöttek be legjobban, valamint az a zsenialitás, ahogy ábrázol 1-1 kaaktert a létezhető legapróbb rezdülését szemöldökrándulását leírva és olyan szinten képszerű, hogy látom magam előtt felelés közben őket, vagy egyéb helyzetekben. És nagyon jó lehetett karinthy osztálytársának lenni!!!! Menniyt röhöghettek te jó Ég! :)
Sz Sándor véleménye:
Nekem annyira nem tetszett, ennek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam. A történetek némelyike a diákkoromat hozta elő. Mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer olvassa el felnőtt fejjel is. 10/7
Réka Babarczi véleménye:
Imádtam! Ahogy olvastam végig az iskolában éreztem magam és egy-két helyen magamra is ismertem, vagy azokra a történetekre, amik nálunk is megtörténtek. A magyarázom a bizonyítványomat, kétszer olvastam el, szerintem az egyik legjobb az egész könyvből.
Bokor Kitti véleménye:
Most tanultuk Karinthyt,ezért el kellett olvasni és megszerettem. Mivel régi,attól tartottam,hogy majd nehéz lesz a nyelvezete,de nem. Könnyed novelláskötet,vicces és hát néhány helyen magunkra ismertem :)
Szász Brigitta véleménye:
Sokkal humorosabb, szórakoztató, pörgős történetet vártam, de ez nem olyan volt. Sajnos nem tetszett, nagyon nehezen olvasható volt, pedig pozitívan, nagy lelkesedéssel vágtam bele az olvasásba.
buzavirág véleménye:
Rövid, olykor vicces, de sokszor emlékeztet önmagunkra, az iskolai éveinkre. Jó volt kicsit nosztalgiázni az iskoláról, hiszen ez a történet örök érvényű, persze sok rész már régi múltat idézi, érdekes volt olvasni, az akkori diákok gondolatait, életét.
Nagy Dorina véleménye:
Évek óta motoszkál bennem, hogy el kéne olvasnom, mert biztos tetszene, de csak most jutottam odáig, hogy rá is keressek. Már a bevezetés megfogott, (pedig előszőr majdnem kihagytam)az egész kötetnek komoly célt, feladatot szab, hogy ne csak átfussunk a történeteken, nevessünk egy jót aztán felejtsük el, hanem vegyük észre és értékeljük magunk körül a hasonló pillanatokat.
Liv véleménye:
A suliban most tanultuk Karinthy-t, úgyhogy elolvastam és tetszett. Bár régebben íródott, de ma is élvezhető olvasmány. Tetszett a novellák humora, és hogy (bár az iskolák változtak azóta) felismertem magam a diákok néhány tettében :)
Mesterházi Zsuzsa véleménye:
Nagyon szeretem ezt a novellát. Szenzációs, ahogy Karinthy megírta.Igazi örökzöld novella,de akár ma is íródhatott volna.Nagyon jó a novella humora.Azért is jó volt olvasni,mert eszembe jutottak a régmúlt diákévek.Nosztalgikus hangolatba kerültem.Szívesen ajánlom olvasásra másnak is.
Forgon Veronika véleménye:
Nagyon örülök, hogy ráakadtam erre a könyvre, hisz már majdnem elkezdtem egy béna csajos gimis sztorit olvasni. Nagyon tetszettek a kis történetek, párat már ismertem. Az érettségimen is ebből volt az egyik feladat. A gyermekeimnek is biztosan ebből fogok olvasni, ha kisiskolások lesznek, hisz biztosan nagyon fogják élvezni, ahogy én is.
Gombár-Erkli Katalin véleménye:
Igazi örökzöld novelláskötet. Nem mindegyik részét olvastam el diákkoromban, most megtettem. Nagyon jól szórakoztam, nosztalgiáztam saját diákéveimen. Nem sokat változott azóta a diákság hozzáállása a tanárokhoz és a tanuláshoz. Karinthy humora egyedülálló, könnyen "ráállt" az agyam. Kisfiam most második osztályos, vagyon ő hogy éli meg ezeket a helyzeteket majd az iskolában.
B-M Bogi véleménye:
Rengeteg jót hallottam erről a kötetről, így mivel eddigi életemben elkerült, hát nagy elánnal ültem neki. Sajnos keserű szájízzel tettem le. Nagyon kevés írás tetszett belőle, a nagy részén csak úgy átverekedtem magam, és nem igazán fogott meg. Már régóta sejtem, hogy fordítva lehetek bekötve az átlag/okos olvasókhoz képest, de ez van. Valahogy a klasszikus irodalom nekem nem pálya. Ettől függetlenül nem bántam meg, hogy elolvastam, de egyszer elég volt. :)
Éliás Klaudia véleménye:
Érdekesen megírt kis karcolatokból áll, azt hiszem bátran lehet mondani, hogy remekül leírja a diákéveket, visszahozza azt a hangulatot, noha még egészen más világban íródott műről van szó. Viszont az alapvető dolgok -jó tanuló, rossz tanuló, késés, magyarázom a bizonyítványom- most is éppúgy jelen van. Kellemes időtöltés volt.
Sántha Zsanett véleménye:
Nagyon szeretem ezt a novellát. Tetszik, ahogy Karinthy megírta. Mindig, amikor olvasom egy kicsit újra átélem az iskolában eltöltött perceket. Pl: a rossz tanuló feleltetése, vagy az elkéstem című fejezet. Vicces novella, egy szuszra el lehet olvasni :)
Szerletics Róbert véleménye:
Örökzöld novellák a diákvilágról, akár ma is íródhatott volna, hiszen a "jó tanuló" és a "rossz tanuló" felelése napjainkban is hasonlóan zajlik :). Némely novella lazábban kötődik a füzérhez, sőt, az utolsó "Sherlock Holmes-történet" akár az "Így írtok ti" c. kötetébe is beleillett volna, egészen pontosan "A lefűrészelt tüdőcsúcsok" krimiparódiába.
Nagyon jó humorral megírt történetek, bár nekem személy szerint a "Nem tudom, de nekem a feleségem gyanús" c. elbeszélése tetszett a legjobban egy másik kötetből (http://mek.oszk.hu/00700/00720/00720.htm#47).
Gavlik Renáta véleménye:
Nagyon tetszett. Mindegy mikor íródott,az alaptörténetek mindig aktuálisak maradnak. A jó tanuló nem ért a testneveléshez,a rossz tanuló kifogásokat keres a bizonyítványa gyötrelmességére. Kedvenc részem az Elkéstem. Mintha csak egy hete lett volna,hogy így jártam(mert akkor volt). Mindemellett,imádom Karinthy humorát,okozott nekem pár boldog percet vele.:)
Béres Zsófia véleménye:
Az egyik kedvenc novelláskötetem. Akárhányszor olvasom,mindig megnevettetet.Nagyon jól van megfogalmazva és nem elidegenítő szavak,hanem közvetlen hangnemben van megírva. Kedvenc részem a Rossz tanuló felel,de egyaránt az összes pici történet csodálatos.Karinthy ezzel az egyszerű de kifejező művel nagyot alkotott az irodalomban és az érdeklődő olvasók részlegében is.:)
Zsolt Mesterházi véleménye:
A gyerekorom egy könyve kategóriát választottam. Igen, gyerekoromban olvastam először, és nem tetszett. már amennyire visszatudok rá emlékezni. Talán túl korán olvastam. Még távol állt tőlem az irónia, mindent szó szerint vettem, egyszerűen nem értettem. Mi az, hogy Steinman grófnő.
Úgy tűnik, ehhez is kell egy kis érettség.
Trisz Tamara véleménye:
Nagyon tetszett. Mindegy mikor íródott,az alaptörténetek mindig aktuálisak maradnak. A jó tanuló nem ért a testneveléshez,a rossz tanuló kifogásokat keres a bizonyítványa gyötrelmességére. Kedvenc részem az Elkéstem. Mintha csak egy hete lett volna,hogy így jártam(mert akkor volt). Mindemellett,imádom Karinthy humorát,okozott nekem pár boldog percet vele.:)
Bánné Szalai Anikó véleménye:
Ez a könyv ott volt a polcomon, s bár néhány történeteket már ismertem, ezidáig nem olvastam egészben. A rövid történetek szórakoztatóak és bár mintegy 100 évvel ezelőtt íródtak még ma is érvényesek.
Vadász Erzsébet véleménye:
Nem csalódtam a könyv újra olvasásán, hisz középiskolás koromban egész más élményt adott mint most.Akkor nevetés volt több, most mosoly és emlékezés...mint az Író, nekem is ezer emlék jött vissza a gyerekkoromból. De jó lenne újra iskolapadban lenni, elkésni mert visszahúz az ágy, reszketve lesni a naplót, kinél is nyílik ki, mert persze pont mára nem készültem....és álmodni egy mesevilágot - Így lettem íróvá - én nem, de kár !
Szabó Diána Nóra véleménye:
Már sokszor olvastam a könyvet, és most sem okozott csalódást. Sokszor mondják, hogy felnőtt fejjel már más élményt nyújt egy könyv. Ez általában igaz is, de jó néha kicsit gyereknek lenni és visszatérni az akkori emlékekhez, élményekhez. (Nem véletlenül ajánlotta most édesanyám, amikor a kihívás miatt megkérdeztem.) A könyv arra is jó, hogy olvasás után a saját középiskolás emlékeink közt is kóboroljunk egy picit.
Benkő Ella véleménye:
Valahogy elkerült engem ez a könyv, nem tudom hogy, de így van. Viszont a történetek, és bizonyos érzések úgy látszik mindenkit ugyan úgy érintenek, a lényeg nem változott. Amikor a rossz tanuló felel című részt olvastam nekem is sok emlékem felidéződött, pl. kihátráltam az utolsó padból a tanári asztalig annyira zavarban voltam, megadóan írogattam a táblára fizika és matek órán és hányszor próbáltam láthatatlanná válni csak most megússzam. Ajánlom mindenkinek aki valaha járt iskolába! :)