ADATLAP
Tibet lánya
Egykoron hatalmas, megközelíthetetlen birodalom, ma függetlenségétől megfosztott tartománya egy másik országnak. A szétszórt, megnyomorított nép történelme egyéni sorsokban él tovább. A könyvben egy tibeti menekült orvosnő meséli el családja és népe hétköznapi életét, tragédiáját. Tara, a Svájcban élő tibeti emigráns nem tud ellenállni a múlt kísértésének, visszatér egykori hazájába, Tibetbe, hogy felkutassa menekülés közben elvesztett ikertestvérét és annak leányát. Döntése meghozatalakor még nem sejti, hogy élete, szabadságról alkotott véleménye gyökeresen megváltozik, és a nagy szerelem is itt vár rá. Veszélyes vállalkozása egy izgalmas, az európai ember számára elképzelhetetlenül nehéz és küzdelmes világba vezet el bennünket. Az írónő túllép a nyugati kultúra Tibettel kapcsolatos szemléletén....
Gy.né T. Anikó véleménye:
Egy Tibetben született, de Svájcban élő orvosnő visszatér eredeti hazájába, hogy magához vegye elhunyt ikertestvére 12 éves lányát. Múlnak az évek, de Kunsang nem tud beilleszkedni. Nagyapja régi tibeti dalokat tanít neki, és felfedez magán látnoki képességeket. 19 évesen megszökik, és Tara ismét utánamegy Tibetbe.
Békés Nikolett véleménye:
A történet egy halvány szerelmi háromszögön keresztül mutatja be Tibet múltját, jelenét. A történelem ismétli folyamatosan önmagát és az ember nem tanul hibáiból. Zsarnokok követik egymást és igáznak le népeket, csak, hogy fitogtathassák erőiket, növelhessék vagyonukat. De minden porban ott az élet, és eltörölni a hitet nem lehet. Nagyon szépen megírt, fájdalommal átszőtt könyv. Nagyon tetszett.
Botosné Verba Ágnes véleménye:
A könyv mondanivalója számomra az, hogy hiába ismétli a történelem önmagát, mi emberek mégsem tanulunk belőle. Tibettel a tibetiekkel kapcsolatos bánásmód teljesen ugyanaz, mint amit én is átéltem Erdélyben. Lehet van tankönyv diktátorok számára? Az író stílusa nagyon tetszett, keresni fogom a későbbiekben is könyveit.
Németvarga Istvánné véleménye:
Aki olyan keveset tud Tibetről, mint én, az feltétlenül olvassa el a könyvet. A történet szálain keresztül kibontakozik a leigázott nép keserű, szenvedésekkel teli sorsa, a tibeti nép túlélésért, nemzeti megmaradásáért küzdött keserves harca. Kicsit minden ismerős benne! Az ideológiák emberellenes, hatalomra törekvő természete, a kirakatpolitika és ami mögötte van. Az írónő szemléletes, finom nyelvezete, a cselekmények időbeni síkjainak összetalálkozásai, mind elnyerték a tetszésemet.