ADATLAP
Tizenegy perc
szerző új regényében, mely szinte egy időben 33 nyelven jelenik meg, egy fiatal brazil lány életét meséli el. Maria egy gyerekkori csalódás után úgy érzi, soha életében nem fogja megtalálni az igaz szerelmet. Egy váratlan találkozás révén eljut álmai városába, Genfbe, ahol mesés gazdagságot és hírnevet remélve kezd táncosnőként dolgozni. Hamar ráeszmél, hogy a hírnevet nem adják ingyen, és nemsokára az utcán találja magát, ahol prostituáltként kell megélnie. Az igaz érzelmekről rég letett ugyan, de a szexualitás új és új utakra csábítja mindaddig, amíg egy fiatal festő fel nem lobbantja benne a szerelem tüzét. Választás elé kényszerül: vagy végleg feloldódik a testiségben, vagy megtalálja saját "belső fényét", és a szent szerelemben keresi meg a szex helyét.Coelho újabb világsikerű művében a szerelem szentségéről és a benne rejlő szexualitásról ír, tabuk nélkül, szenvedéllyel, a tőle megszokott spirituális emelkedettséggel....
Borcsa Ferenc véleménye:
Nagyon jó könyv! Megható és valósághű az egész történet. Lebilincselő módon írja le azt, amit általában negatívan szoktak megjeleníteni. Mindenkinek csak ajánlani tudom, egy egész új világot jelení tmeg arról, amiről általában azt hisszük mindent tudunk róla.
Kulcsár Réka véleménye:
Amikor elkezdtem olvasni ezt a könyvet teljesen más történetre számítottam. Világos volt már az elején, hogy a szerelem és a szex jelen lesz az egész történetben. Tetszik az a gondolat, hogy a szerelemben nem sajátíthatjuk ki a másik személyt. A vége remek volt, kicsit megijedtem, de ugye minden jó, ha a vége jó.
Szántó-Jávor Adrienn véleménye:
Nekem nem jött át. Olvastam Coelhotól könyveket, azok akkor tetszettek. Ellenben ez a könyv nekem bosszantó volt. Mária karaktere nekem nem volt hihető, zavart, hogy mennyire naiv volt és olyan érzésem volt a gondolatai miatt mintha már 30-as, 40-es nő lenne, pedig 23 éves volt. Egy rész viszont tetszett benne, amikor a madár és a lány "szerelméről" írt, igaz én nem úgy értelmeztem, mint Mária, hogy el kell repülnie a szerelmétől, hanem inkább ne akarjuk megváltoztatni a másikat és a másik szabadsága is fontos.
Trisz Tamara véleménye:
Nagyon tetszett a könyv, gyorsan haladtam az olvasással. Érdekes volt olvasni a lány életét, aki saját világából kitörve próbált boldogságot, gazdag életet találni magának. Tetszett az író stílusa, azért is voltam rá kíváncsi, mert Oravecz Nórát mindenhol Coelho-hoz hasonlítják. Tőle is olvastam már, és inkább nem kommentálom az összehasonlítást!!!
Mészáros Ágnes véleménye:
Már háromszor olvastam ezt a könyvet. Először volt benne valami ami megfogott és úgy gondoltam ezt elfogom olvasni még egyszer. Aztán másodszorra is tetszett és teljesen más következtetést vontam le belőle mint első olvasásra. Most harmadszorra már kicsit unalmasnak találtam. Az eleje még elég lendületesen halad aztán a vége felé közeledve már kicsit kezdtem unni a főszereplőt és vele együtt az egész történtet.
Juhász Viktória véleménye:
Úgy látszik, Coelho-hoz fel kell nőni. Ezt a könyvet egy pályázaton nyertem régebben,és bár elkezdtem olvasni,akkor még nem fogott meg annyira,hogy végigolvassam.Most A Veronika megakar halni után leporoltam,és elolvastam. Maria története a végén meseszerű,de ennek ellenére nem volt rossz. Jó volt, hogy maga a szexualitás nem közhelyesen volt megfogalmazva,még Maria bölcselkedései is tetszettek.
Kalapács Emőke véleménye:
Voltak részek, amelyeket imádtam és volt olyan is amely napokba is telt, amíg túl voltam rajta, de egyszerűen fantasztikus könyv, ahogy bemutatja Mária életet, ahogy próbálja megtalálni a helyét a világban... A könyv kedvenc mondata: " A világ egy olyan dolog körül forog, ami csupán tizenegy percig tart." Ebben a mondatban benne van talán az egész könyv lényege.
Kolop Vanda véleménye:
Önszántamból sose vennék Coelhot a kezembe, de a kihívás kedvéért megtettem. Viszonylag jó volt, viszonylag kevés közhellyel. Az meglepett, hogy milyen leplezetlenül írt a szexről, anélkül, hogy közönséges lenne. Számomra kicsit összeegyeztethetetlen, hogy milyen gondolatokat ad egy tanulatlan brazil lány szájába, tollába, az őszinte naivitás kevés ehhez szerintem. Meg kicsit megöli a sztori hitelességét, hogy a vége tulajdonképpen tiszta Hollywood... Utána megy... Párizsba...
Kovacs Marta véleménye:
Egyertelmuen benne van a Top 3-as Coelho konyv listamon.Maria a fiatal brazil lany tortenete nagyon erdekes es tanulsagos.Ismet egy nem hetkoznapi szituacio,belelathatunk egy masik vilagba,a prostitucio vilagaba is.Nekem tetszett Maria karaktere es az,hogy a vegen minden nehezseg es ketelye ellenere,mert igent mondani a szerelemre.
i d véleménye:
Első Coelho könyvem, és valószínűleg az utolsó is. Manapság az író idézetei folynak a csapból is, ezért döntöttem úgy, hogy elolvasom az egyik legnevesebb művét. Tudni szerettem volna, mire ez a nagy felhajtás. Sajnos erre a kérdésemre még mindig keresem a választ. Többször kezdtem újra, mivel a könyv eleje még szinte érdekelt is, aztán a közepétől már csak a fejemet vertem a falba. Igen könnyen olvasható és nem túl hosszú mű (ez az összes pozitívuma mellesleg), ennek ellenére egyszerűen nem haladtam vele. Rendkívül felbosszantott minden második oldal, az okoskodás és a giccses elmélkedések.
A főszereplő, Maria, elég ostoba, ha az emberek úgy gondolkodnának, ahogy ő, foglalkozását tekintve minden nő prostinak állna. Végig olyan érzésem volt, hogy Coelho kinevezte saját magát a női szexualitás és lélek szakértőjévé, csak sajnos a bizonyítás elmaradt. Lexikonokból kiszedett tudományos szöveg, Ezo-tv színvonalon előadva, ettől lett nagyon „spirituális” az egész. Hát gratulálok.
Bugyután közhelyes, végtelenül egyszerű, szinte már sértő, hogy egyesek ebből meggazdagszanak, míg nekem 10 pontot esik az IQ-m olvasás közben…
Karácsony Bettina véleménye:
Nem csalódtam. Nagyon tetszett! :)
Gébele Gabriella véleménye:
Ezt a könyvet már harmadszor olvasom, ajándékba kaptam. Mindig találok benne új mondanivalót és számomra pont passzoló üzenetet. Lehet, hogy meg kell érni rá, hogy megértsük a lényeget? elgondolkoztat, kérdéseket és válaszokat tár elénk.
S Évi véleménye:
Ez előtt csak egy könyvet olvastam Coelhotól, A Piedra folyó partján ültem és sírtam-ot, az sokkal jobban tetszett. A Tizenegy percben idegesítő volt a főszereplő csaj az elején, aztán megszoktam. Érdekes volt a könyv, nem volt rossz.
Takács Aliz véleménye:
Komoly könyv, nem egyszerű olvasmány. Tetszett, ahogy Maria őszintén ír a kételyeiről, a prostitúcióról, néha már nagyon durva dolgokról... Ez az Ő életútja, jellemfejlődése, amellyel eljut a pozitívabb végkifejlethez, hogy még így is létezik szerelem és megtalálhatja, ha már teljesen elvesztette is. Tanulságos írás, Coelhotól megszokott módon. A valóságot mutatja be, cicoma és álarc nélkül... egy idegen világban. Nem könnyű olvasmány, de biztos, hogy olyan, amelyet alig lehet abbahagyni. Mindenesetre az biztos, hogy fel kell nőni, meg kell érni a könyv olvasásához!!!!
Gelencsér Tünde véleménye:
Már többször olvastam a könyvet. Minden alkalommal más és más. Mindig ad valami pluszt, elgondolkodtat. Valahogy sikerült
mindig úgy olvasnom, hogy mindig más élethelyzetben voltam, és mindig sokat segített. Most is sok mindent kaptam a könyvtől.
A történet is érdekes, különösen tetszik, ahogy Maria a naplójában "bölcselkedik". :) Tényleg azt tudom mondani, hogy
elgondolkodtató az egész. Kicsit több idő kell, hogy ülepedjen bennem az egész mondandó, hiába olvastam már. Gyanítom nem most
olvastam utoljára. Csak ajánlani tudom! :)
Emeletes Csiga véleménye:
Nem tetszett, nem tetszett, nem tetszett. :(
Lehetséges, hogy ez egy tudatalatti dolog is, mivel osztályfőnököm nagyon elindított bennem egy Coelho-nemszeretést, de valahogy valóban nem tudtam azonosulni a könyvvel.
A főszereplő a könyv végére már idegesített, sőt egyszer fel is függesztettem az olvasását.
Nekem kicsit sok benne a rengeteg bölcsesség és közhely.:( Nem leszólni szeretném, egyszerűen nekem nem jött át a dolog.
A választás oka: Imádom Svájcot, imádom Genfet és ... :))
SZIJÁRTÓ GABRIELLA véleménye:
Coelho könyveihez szerintem hangulat kell. Ha az ember jó időben nyúl hozzá, nagyon inspiráló tud lenni. Sokan közhelyesnek tartják, pedig szerintem csak olyan alap igazságok vannak benne, ami mellett az ember hajlamos a hétköznapokban elmenni. Én azt szerettem benne a legjobban, hogy a főhős, Maria, nem tekintette magát egyszer sem a körülmények áldozatának. Pontosan tudta, hogy minden ami vele történik az ő döntése, ahogy az is, ha egyszerűen a sorsra bízza magát és sosem okolt másokat,ezért. Nyilván a való életben egy ember nincs tudatában ennyire saját magának, nem ilyen átlátható a lelki világa, de szerintem ezeknek a könyveknek nem is ez a lényege. Tetszett a vége, örök igazság a szerelem erejéről, legalábbis azoknak, akik hinni akarnak benne.
Kovács Ramóna véleménye:
Sokáig olyan könyv volt számomra, amelyet évente legalább egyszer elolvastam, hogy újra felfrissítsem az élményt, amit első olvasásra adott. Aztán most már, tényleg sokadszorra, továbbra is megvannak azok a fejezetek, amelyek számomra a könyv lényegét hordozzák, de az egész egyben már nem kelt olyan hatást, mint régen.
Mindenesetre egy biztos (amit én mindenkivel próbálok megértetni, akinek elmesélem a sztorit vagy ajánlom a könyvet), az én felfogásomban a történet lényege messze nem a szex, még akkor is, ha a fő vonal egy prostituált élete.
Kanta Bernadett véleménye:
Nővérem ajánlotta ezt a könyvet, és mivel egyébként is szeretem a szerzőt, és minden családtagomtól kérek egy könyvcímet, így két dolog is mellette szólt.
Nem csalódtam. Szeretem, hogy milyen egyszerűen és mégis milyen pontosan ábrázolja a szereplőinek a lelki világát, érzéseit.
A könyv témája egészen egyedi, de szerintem ez is a Coelho könyvek egyik jellemzője. Szeretem, hogy bár regényt olvasok, mégis felhívja a figyelmet a könyveiben olyan dolgokra, amiket egyébként hajlamosak vagyunk biztosra venni, vagy elfelejtkezni róla.
Berényi Rózsa véleménye:
Ezt a könyvet a menyemtől hoztam,és ebbe a kategóriába soroltam.Közben kihoztam a könyvtárból egy másik Coelho könyvet,és mivel azt határidőre vissza kellett vinni,a sorrend felcserélődött.A tizenegy perc a szexről szól,az író szavaival"a szex szentségéről"A könyv eleje,akár egy brazil szappanopera.Nagyon tetszett,hogy nem ír részletesen a prosti és a kuncsaftjai kapcsolatáról,nem olyan a könyv,mint egy pornófilm.A történet elején naivnak tűnő brazil lány Genfben kiművelődik és rafináltabb lesz.A szerelem is rátalál és végre ő is örömet és élvezetet talál a szexben.A könyv elolvasása után eszembe jutott,hogy Havas Henrik is írt a prostitúcióról,kíváncsi vagyok,ő hogy ír erről a témáról.Nincs a listámban ,de el szeretném olvasni.
Buczkó Judit véleménye:
Nem bántam meg hogy végül elovastam. Igaz voltak olyan részek benne amik számomra egy kicsit sok volt. De alapvetően nagyon jó könyvnek tartom. Önfejlesztés, spiritualitás ez a téma engem nagyon megfog. Úgyhogy jó választás.
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Régebben olvastam már Coelho-tól, de nem tetszett.Ezekre a könyvekre meg kell érni, szerintem. Annyira tetszett ez a könyv, hogy 2 nap alatt elolvastam-egy lett vonal ha nem kellene munkába járni... Nagyon hiteles és valósághű a történet, sok előmunka eredménye és persze utómunka is. Nem maga a történet érintett meg, hanem az okosságok amelyek a főszereplő naplójának a sorain sejlettek át. Aki önfejleszt annak kötelezően ajánlom.
Koltai Krisztina véleménye:
Bizonyos részeket leszámítva, melyeken úgy szenvedtem keresztül magam, érdekes volt. Kicsivel kevesebb elmélkedés a szerelem, a szenvedély, a vágy és a szex mibenlétéről számomra elviselhetőbb lett volna, illetve egyes párbeszédek elég bugyutának és valószerűtlennek tűntek, de ez lehet, hogy nem a könyv hibája, hanem az enyém. Nem lesz a kedvenc könyvem, és ha csak ez alapján kellene megítélnem az írót, a kedvenc szerzőm se.
Őze Zsuzsanna véleménye:
Nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan kiolvasom. Csak találomra választottam a könyvespolcról, de nem bántam meg. :)