ADATLAP
Toldi
Az igazi nagy alkotók jeles műveit nem kezdi ki a múló idő. Olykor ugyan meg-megcsappan az érdeklődés irántuk - hisz megannyi mozgalmas, rikító színű jelenség vonja el tőlük a csapongó figyelmet -, ám az emberek újra meg újra ráeszmélnek, mekkora érték rejlik bennük, s időről időre visszajárnak hozzájuk, mint szomjazó vándor a kiapadhatatlan forráshoz. Arany János a mi éltető forrásaink egyik legtisztábbika és legfontosabbika. Elveszített, elvesztegetett aranyaink nem kevés része térül vissza az ő Toldija révén. Olvassuk hát nyitott szívvel! Buda Ferenc...
Garai Dóra véleménye:
Kedvenc költőm egyik számomra legkedvesebb műve a magyar irodalomban. Nagyon örülök, hogy az iskolában anno sokat foglalkoztunk e művel, mert benne minden megvan ami egy szép költeményhez szükségeltetik: egyszerű, de mégis költői szépségű nyelvezet, fordulatok, izgalom, a gonosz és jó harca, rengeteg szóképpel fűszerezve. Tetszik, hogy tanulságos, a jó győz, a rossz elnyeri méltó büntetését. Kedvencem eme allegória: "Majd az édes álom pillangó képében Elvetődött arra tarka köntösében, De nem mert szemére szállni még sokáig, Szinte a pirosló hajnal hasadtáig." Még sokszor kezembe fogom venni!
. . véleménye:
Toldi.
Nagyon erős és bátor ember a főszereplő, akit Toldinak hívnak.Tetszik az, hogy nagyon szorgalmas ember. Viszont sajnálattal olvastam azt,hogy nincsenek jóba a testvérével.
Szomorú dolognak tartom azt, hogy a testvére miatt lett földönfutó.
A vége nagyon tetszik, hogy győz az igazság.
Tetszett a könyv, az is tetszett benne, hogy közérthetően de mégis csodálatosan van megírva. Csodálom Arany-t,hogy ennyire jól összehozta a Toldit.
Dekany Dora véleménye:
Többször olvastam már ezt a könyvet, most azért vettük elő, mert a gyerekeknek olvastam fel. Nagyon szeretem Arany nyelvezetét, könnyen olvasható, mégis sok-sok szép magyar szóval...
Sajnálom, hogy iskolában kötelező, mert sokan ezért nem szeretik meg a klasszikusokat.