ADATLAP
Tom Sawyer léghajón / Tom Sawyer, a detektív
A kötet két kisregényében régi ismerősökkel találkozunk, a kalandvágyó Tommal és elválaszthatatlan barátjával, Huck Finnel.
Tommal éppen nem történik semmi, régi dicsősége kezd fakulni, s a városka lakói tátott szájjal hallgatják Nat Parsons történeteit. Ez már sok Tom Sawyer büszkeségének, s vadul új utazásokon töri a fejét. Ez idő tájt egy léghajót mutat be építője az érdeklődőknek, s a városka apraja-nagyja ott tolong. A léghajó hirtelen felszáll, de már a fedélzeten vannak hőseink, Tom, Huck és a néger, Jim, s olyan kalandokban lesz részük, hogy Tom Sawyer elégedett lehet.
S hogy milyen detektív Tom? Arra is fény derül Huck Finn elbeszéléséből. A feladat nem csekély: két óriási gyémántot és egy gyilkost kell megtalálnia.

Mark Twain izgalmas, fordulatos s mulatságos történeteit Barczánfalvi Ferenc illusztrálta....
Ladinszki-Kiss Nóra véleménye:
Mark Twain nagy kedvenc, csakúgy mint a Tom Sawyer es Huck Finn történetek.
De valahogy ez a két rövidebb szösszenet a trilógiákhoz hasonlítható, amikor is 'már nem kellett volna több folytatást írni'. Mindenesetre kedves történetek, csak ezek már nem azok a 'fessük le a kerítést nyáron pénzért' dolgok, inkább fantáziadús, kissé földtől elrugaszkodott (szó szerint) sztorik.