ADATLAP
Tonio ​Kröger / Mario és a varázsló
„Ez a kötet Mann két hosszabb elbeszélését tartalmazza. Az egyik, a Tonio Kröger (1903) ifjúkorának talán legvonzóbb alkotása, amikor az írót főképp a művész-lét problémái foglalkoztatták; a másik, a Mario és a varázsló (1930) abból az időszakból való, amikor a társadalmi kérdések, a korabeli világ sorsproblémái mélyebben behatoltak az író műveibe.” /Pók Lajos/...
Herczegné Bagi Szilvia véleménye:
Nem is tudom, mit írjak. Szerintem még felnőtt fejjel sem értettem meg mindent, amit Mann mondani akart ebben a két műben. A 3 csillagot az író szerkesztésére és gondolatmenetére tudom adni. Egyszer biztos újra elolvasom még ezt a könyvet, hátha akkor jobban felfogom.

A Tonio Kröger hangulata nagyon fura volt. Teli vágyakozással, elérhetetlen álmokkal és rengetegek filozofálással. Jelenlegi életszakaszomtól ez nagyon messzi áll.

A Mario és a varázsló pedig egészen megrendített. Azt hiszem olvasni kellett volna iskolában, de valamiért kihagytuk. A nyaralás körüli zűrök (szálloda, strand) engem biztos arra késztettek volna, hogy húzzam el a csíkot, főhőseink mégis maradtak. És belecsöppentek egy fura bűvész fura estjébe, aminek még furább lett a vége. Rengeteg utalás van az akkori társadalomra, történelemre, aminek nagyon utána kéne nézni. Napokig elkísért a mű hangulata, de nem tudtam megfejteni, hogy miért. Töröm még rajta a fejem.