ADATLAP
Tragédia három felvonásban
Sir Charles Cartwright, a híres színész, otthagyta a világot jelentő deszkákat. Elvonult a tengerpartra, Loomouth-ba egy kis vityillóba (legfeljebb tizenkét szoba!). Barátai fogadásokat kötöttek, hogy hat hónapnál nem bírja tovább, de ő már majdnem két éve ott él. Talán azért nem unatkozik, mert vitorlázik és vendégségeket rendez londoni barátainak. A mostani hétvégét nála tölti Mr Satterthwaite és maga Hercule Poirot is.
De az, hogy tizenhárman készülnek vacsorához ülni, valóban balszerencsét hoz: Babbington tiszteletes hirtelen remegni kezd és meghal. Természetes halál vagy gyilkosság? Hercule Poirot és a rendőrség az előbbire gyanakszik, Sir Charles az utóbbira. És legördül a függöny – vége az első felvonásnak. Következik a második, majd a harmadik, mindegyikben egy-egy hullával. Szerencse, hogy a világításról Hercule Poirot gondoskodik, így nem kell sötétben tapogatóznunk!...
Kaulics Krisztina véleménye:
Ezt az AC történetet még nem olvastam, de láttam belőle a filmet, így a gyilkos kiléte nem okozott számomra meglepetést. Tudván a rejtély megoldását, megfigyelhettem, miért is olyan zseniális író Agatha. Az apró morzsákat, a pszichológiai utalásokat és hasonlókat végig lehetett követni az egész könyvön keresztül. Ez ráadásul egy kimondottan fondorlatos és hidegvérű gyilkosság volt. Nekem nagyon tetszett, bár a fordítás hagy maga után némi kívánnivalót. (Itt gondolok az "újj" és "dehát" szavakra...)
Triszné Szabó Márta véleménye:
Régen sok krimijét olvastam az írónőnek, a Tíz kicsi néger számomra az igazi krimi! Most úgy látszik, eléggé beleválasztottam Agatha Christie könyvébe. Az első 120 oldalon alig tudtam átrágni magam, mire megjegyeztem, hogy ki kicsoda, a bűntény sem volt számomra az igazi. Az utolsó pár oldalon "pörögtek fel" az események, de összességében nem tetszett a könyv. Agatha Christie ezzel a krimijével csalódást okozott.
Szabó Márta véleménye:
Régen sok krimijét olvastam az írónőnek, a Tíz kicsi néger számomra az igazi krimi! Most úgy látszik, eléggé beleválasztottam Agatha Christie könyvébe. Az első 120 oldalon alig tudtam átrátgni magam, mire megjegyeztem, hogy ki kicsoda, a bűntény sem volt számomra az igazi. Az utolsó pár oldalon "pörögtek fel" az események, de összességében nem tetszett a könyv. Agatha Christie ezzel a krimijével csalódást okozott.
P. Nilla véleménye:
Kiszámítható, megint csak. De nem unalmas. A nevek is igazán tetszettek benne. Annyira jól jellemezte a szereplőket. Mindenesetre gyorsan a végére is értem, mert a vastagsága sem volt olyan jelentős. A vége persze nem lepett meg, talán csak a főpróba. Megint csak Poirot. Remélem hamarosan sorra kerül kedvenc barátnőm is. :D