ADATLAP
Ugrás az űrbe (Ugrás 1.)
A galaxison az Erős és Gyenge Fajok osztoznak. A feltételeket az Erősek diktálják, a Gyengéket pedig speciális képességeik alapján használják, kihasználják. Mivel egyedül az ember szervezete képes elviselni a kozmikus ugrást, a földieknek a fuvaros szerepe jut.
Pjotr Hrumov rozoga teherűrhajóján árut szállít egyik bolygóról a másikra. Egyik útján, már éppen visszatérőben a Földre fölfedezi, hogy potyautasa van, egy Számlálónak nevezett, hüllőszerű lény. A Számlálók is a Gyengék közé tartoznak, nekik az elvont gondolkodás az erősségük, a magát Karelnak nevező potyautas például képes pusztán szellemi energiáival befolyásolni Pjotr űrhajójának komputerét. Karel fajának képviseletében lopózott a fedélzetre, szövetséget akar ajánlani a földieknek az Erősekkel szemben. Tudomásukra jutott ugyanis, hogy az Erősek a Gyengék elpusztítására készülnek, a Földnek szerintük már csak hónapjai vannak hátra.

Az Európa-díjas orosz bestsellerszerző a világhírű Őrség-regények után ezúttal új oldaláról mutatkozik be, a távoli jövőbe repíti olvasóit. A kalandok mögül azonban most sem hiányzik a mélyebb mondanivaló....
Kovács Éva véleménye:
Ismét egy duológia Lukjenyenkotól, ez azonban jobban magával ragadott, mint az Igék Földje. Fanyar humorral reflektál saját társadalmunk hibáira, miközben komoly kérdéseket vet fel. Boldogabbak lennénk-e, ha az emberi életről és társadalmi berendezkedésről alkotott utópiák valamelyike megvalósulna? Lehet-e úgy élni, hogy mások döntenek a sorsunkról? Mire vagyunk képesek az egyetemes jóért? Összefoghatnak-e látszólag más értékrenddel bíró fajok egy közös cél érdekében? Izgalmas olvasmány volt, kíváncsian várom a folytatást!