ADATLAP
Utazás a végtelenbe - A mindenség elmélete
Lenyűgöző memoárjában Stephen Hawking első felesége mesél rendkívüli házasságuk rejtelmeiről. Stephen tudományos hírnevének növekedése közben teste egyre jobban összeomlott az őt sújtó motoros neuron-betegség következtében, és Jane elfogulatlanul számol be róla, hogyan igyekezett egyensúlyba hozni a huszonnégy órás ápolónői szolgálatot a gyarapodó család egyre növekvő igényeivel.
Kivételesen őszinte, megindító és sokszor vicces könyvében Jane Hawking nem csupán első házasságának bonyolult és fájdalmas dilemmáit osztja meg az olvasóval, hanem azt is, hogy milyen megpróbáltatások elé állít a hírnév és a vagyon egy házasságot.
A könyv alapján készült filmet január 22-én mutatják be a mozikban.

Lehet, hogy Stephen Hawking tizenegy dimenzióban gondolkodik, de első felesége ennél is többre képes.
The Times

Jane Hawking könyve nemcsak ünnepelt volt férjéről szól... sokkal inkább olyan, mint kiáltás a sötétségből.
The Daily Telegraph

Mi történik, amikor egy házasság megromlik? És mi lesz azzal az asszonnyal, aki mindenét odaadta ezért a házasságért? Jane Hawking számára a saját világában érvényes a szerelem és a veszteség fizikája.
The Guardian

Jane elfogulatlan részletességgel írja le házassága utolsó fájdalmas éveit.
The Independent.
...
Fehér Barbara véleménye:
Az az egészben fantasztikus, hogy igaz! nagyon is igaz...Én sokáig okoltam a feleséget. Miért barátkozott azzal a pasival? Miért nem tartotta jobban össze a házasságát? Miért nem küzdött?
És sok gondolkodás, és egy kevés idő kellet ahhoz, hogy rájöjjek: én ennyire sem tudtam volna mellette kitartani.
Egy igaz és őszinte nő írja le házasságát úgy, hogy a volt férjét tiszteli.
Potori Gréta véleménye:
Nem a legkönnyebben olvasható könyv, és nem szórakoztatásra íródott. Legalábbis szerintem. De ez nem jelenti azt, hogy nem jó, szeretnivaló, és érdekes könyv. Egy másfajta nézőpontot mutat be, egy másik világnézetet. Valaki olyan emberét, aki háttérben maradt, aki nem ismertek el nyilvánosan, mégis minden nagyban tőle függött. Jane Hawking hűséges és kitartó nő, azt hiszem mindenkinek példával szolgálhat. Érdemes elolvasni!