ADATLAP
Utazás a végtelenbe
Lenyűgöző memoárjában Stephen Hawking első felesége mesél rendkívüli házasságuk rejtelmeiről. Stephen tudományos hírnevének növekedése közben teste egyre jobban összeomlott az őt sújtó motoros neuron-betegség következtében, és Jane elfogulatlanul számol be róla, hogyan igyekezett egyensúlyba hozni a huszonnégy órás ápolónői szolgálatot a gyarapodó család egyre növekvő igényeivel.
Kivételesen őszinte, megindító és sokszor vicces könyvében Jane Hawking nem csupán első házasságának bonyolult és fájdalmas dilemmáit osztja meg az olvasóval, hanem azt is, hogy milyen megpróbáltatások elé állít a hírnév és a vagyon egy házasságot....
Névte Lenke véleménye:
A mondás, mi szerint minden sikeres férfi mögött egy nő áll, több szempontból is igaz Stephen és Jane Hawking kapcsolatára. Ebben a könyvben megismerhetünk egy világszinten sikeres férfi mögött álló csodálatos nőt, aki nem foglalhatta el az általa megérdemelt helyet. Házasságuk története megindító és nagyon tanulságos. A kissé tárgyilagos írói stílus ellenére a történet magával ragadott, főleg a különböző országok és kultúrák leírása. A kapcsolatukat illető elbeszélés bár objektív, nagyon finoman mutatja be Jane érzelmeit.
Bobek Brigitta véleménye:
Mindig is érdekelt Stephen Hawking munkássága. Nem nagyon értek a fizikához, a matematika sem tartozott sose a kedvenceim közé, de lenyűgözött, ahogy ő ilyen csodálattal és szakértelemmel látta a benne rejlő szépséget. Néha még nekem is megjött a kedvem hozzá! Ami nagy szónak számít. :)
Láttam a film előzetesét, és már akkor eldöntöttem, hogy ezt látnom kell. Sajnos ez akkor nem volt megvalósítható, és akkor gondoltam bele, hogy biztos egy könyv alapján készült. Nagyon sok könyvnél jártam így, hogy a filmelőzetes alapján döntöttem el, hogy ki fogom olvasni. Persze ez fordítva is volt már, ahol a filmet vártam, mert annyira megfogott az adott könyv!
Eleinte nagy kedvvel olvastam, aztán időm sem volt úgy nagyon, így elég hosszadalmas idő alatt sikerült a végére érnem. Ahogy Jane meséli életüket, hogy min és hogy kellett keresztülmenniük, teljesen magával ragadott. Minden teher az ő vállát nyomta. Hihetetlen, hogy bírta mindezt megcsinálni. Nem sokan lennének képesek rá. Minden tiszteletem az övé! Ott volt ugye a saját diplomamunkája, Stephen egyre rosszabbodó állapota, utazásai, később az egyre növekvő gyereksereg is... Nem tudom, segítség nélkül én hogy lettem volna képes boldogulni.
Ahogy a vége felé haladtam, annál jobban tört rám az elkeseredettség, illetve hasonló érzések. Jane mindent megtett, hogy összetartsa ezt a családot, viszont várható volt, hogy ez nem mehet így örökre. Mikor Stephennel véget ért a házasságuk, teljesen magam alatt voltam. A jó kapcsolat megmaradt, sokat adtak egymásnak, de végtelenül elszomorított, hogy így alakult. Végül is Jane élete kicsit könnyebbé vált, amit nem tudok eldönteni, jó-e vagy se.
Egy biztos. Nagyon örülök, hogy bepillanthattam egy ekkora elme életébe, világossá vált egy-két dolog, és sokat tanultam a könyvből. Nem bántam meg, hogy elolvastam. :)
Horváth Izabella véleménye:
Nem sok ilyen van, de ez a könyv a filmhez képest borzalmas. A film egy könnyedebb történetet mesél el egy beteg ember életéről és családjáról. A könyv ezzel ellentétben végtelenül lehangoló, boldog pillanatokban a filmez képest szűkölködik, Stephen Hawkingot egy szívtelen embernek mutatja be, aki valóban csak azt várja mindentől is mindenkitől, hogy körülötte forogjon, Elaine Masont pedig legszívesebben melegebb éghajlatra küldené az ember. És akkor Stephen szüleiről már nem is beszéltünk. Az a lekezelés, ahogy Jane-nel bánnak elszomorító. Egy fiatal nő, aki egész életét felteszi egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő ember életének boldoggá tételére, ezt érdemli? Nem hiszem. Sajnálom, hogy ennek a szegény lánynak, majd nőnek ezen kellett keresztül mennie, hogy szívét-lelkét kidolgozta ezért az emberért, és mit kapott cserében? Csupa boldogtalanságot, bántás, fenyegetést, áskálódást, és önmagát sem tudta hosszú éveken át megvalósítani. Ezáltal inkább a filmben csalódtam, mert becsapós képet mutatott, és így a könyvvel nagy kontrasztot mutat.
Herceg Mária véleménye:
Megható, őszinte történet egy különleges család életéről. Milyen az élet egy mozgásában korlátozott férj mellett? És ha még nagyon híres fizikus is egyben? Hihetetlen pontossággal írja le a tudományos életben történt találkozásokat, felfedezéseket, kitüntetéseket ugyanúgy, mint a családi élet nehézségeit és szépségeit. Kellemes olvasmány.
Ratkai Réka véleménye:
Nekem ajánlották ezt a könyvet, de olyan valaki, aki nem olvasta, csak a filmet látta, és az alapján gondolta, hogy tetszene nekem. Igazából nem is volt rossz, de azért sok dolgot nem értettem belőle, lassan is haladtam vele. Sokszor nagyon szomorú, és nehéz is megérteni, hogy milyen lehetett nekik, de alapjában véve örülök, hogy megismertem ezt a történetet is.
Tóth Patrícia véleménye:
Igazából érdekes könyv, hiszen kíváncsi voltam Stephen Hawking és első felesége életére, ugyanakkor láttam a filmet, és az minden változtatásával és „hollywoodiságával” jobban tetszett. Ugyanis a könyv hosszú, és tele van olyan részlettel, ami abszolút nem hozott lázba. Már az elején is voltak emiatt gondjaim, de mindezek ellenére elég olvasmányos és gyorsan haladós. Mivel életrajz, felesleges lenne arról szólni, mennyire izgalmas vagy váratlan, viszont nagyon elgondolkodtató.
Tóth Patrícia véleménye:
Igazából érdekes könyv, hiszen kíváncsi voltam Stephen Hawking és első felesége életére, ugyanakkor láttam a filmet, és az minden változtatásával és „hollywoodiságával” jobban tetszett. Ugyanis a könyv hosszú, és tele van olyan részlettel, ami abszolút nem hozott lázba. Már az elején is voltak emiatt gondjaim, de mindezek ellenére elég olvasmányos és gyorsan haladós. Mivel életrajz, felesleges lenne arról szólni, mennyire izgalmas vagy váratlan, viszont nagyon elgondolkodtató.
Baka Barnabás véleménye:
Hmm... Nagy lendülette kezdtem neki! Eleinte tetszett is, de aztán elkezdett unalmassá válni! Sokszor csak az jött át, hogy az írónő csak tisztára akarja magát mosni! Mindnesetre a tudós életéről fellelhető információknak örültem, de a könyv maga várakozásomon alul teljesített!
Stifter Viktória véleménye:
Ezt a könyvet valójában azért vettem, mert végre tudni akartam, mi ez a nagy misztikum, ami Stephen Hawkingot körül öleli. Sajnos a megvásárlás előtt nem olvastam el a kommenteket, pedig kellett volna. Figyelmeztettek, hogy azért a volt felesége írta, így kicsit romantikus a regény. Hát nekem ez nem jött át. Hol sajnáltam a nőt, hol nagyképűnek találtam, de többségében megérteni nem tudtam. Magam nem vállalkoztam volna ilyenre, ezért becsülöm, hogy kitartott, de azt hiszem ez a könyv inkább a bosszú jellegét ölti magára, mintha magát akarná tisztára mosni, miközben körülötte mindenki gonosz. Érdekes lenne esetleg a többi szereplő véleményét kikérni, mondjuk Stephen családjáét, a gyerekekét, akikről igazából nem derült ki, hogy most megviselte-e őket, vagy sem, s maga Stephen véleménye, hogy így festik le
Béres Zsófia véleménye:
Nagyon sok jót hallottam és olvastam erről a könyvről,így kíváncsian kezdtem bele. Érdekes volt, de nagyon lassan haladtam az olvasásával sajnos.
Egyszerűen nem kötött le. Mégis elolvastam,mert sosem hagyok félbe könyvet.Kevés volt a párbeszéd,amit én nem igazán szeretek a könyvekbe és hiába benne volt h szereti a férjét,de én azért mégis több érzelmet vártam volna.De mindezek ellenére is Jane egy hihetetlen bátor,önzetlen ember,mivel meg tudott birkózni ennyi teherrel ami a házasságába érte,legyen szó a férje betegségéről és ápolásáról vagy ezek mellett folytatott gyereknevelésről.Összességében nem bántam meg,hogy elolvastam.
Liliom Rebeka véleménye:
Teljesen másra számítottam. Tetszett, amikor Jane a férje munkájáról írt,hiszen ezt vártam ettől a könyvtől. Hogy Stephen betegségéről és karrierjéről fog szólni. Néha egy-egy tézis megmagyarázásra került nagyon lebutítva, de alapjában egy sikeres zseni családi hátterét és a mögötte álló szerető feleséget ismerhettük meg. Nagyon meg kellett szenvedni a haladással, elég lassan ment. Nem tudom, ebből hogy tudtak érdekes filmet csinálni, de nem hiszem, hogy minden apró részlet ennyire szerepel a filmben, mint a könyvben. Az akkori világra és Jane és Stephen házasságára is rálátást nyerhetünk. Stephen egy nagyon önző ember, ennek és feleségének köszönheti a sikereit. Elképesztő volt azonban olvasni, mennyire szerető és szenvedélyes házasságba csöppentek bele fiatal szerelmesen. Megéri végigolvasni, habár elég sok időt vesz igénybe. Rögtön nem lesz Stephen Hawking egy olyan szimpatikus ember, mint amilyennek tűnik.
Fekete Flóra véleménye:
Minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő – tartja a mondás. Tökéletesen egyetértek vele. Hiszen Stephen Hawking sem tudott volna akkorát alkotni, ha nincs mellette valaki, aki támogatja és a biztos hátteret biztosít neki. A történelem sokszor megfeledkezik ezekről a figurákról, amit nagyon sajnálok. Érdekes volt azt olvasni, hogy mennyit kellett nélkülözniük. Nem igazán értek a fizikához, nem amiatt olvastam el a könyvet. Néha nekem már túl tudományos volt, főleg amikor a saját kutatási területéről írt. Összességében viszont nagyon érdekes volt egy ekkora elme életéről olvasni.
Berényi Rózsa véleménye:
Végre elolvastam!Végig szenvedtem ezt a könyvet.Nagyon lassan haladtam az olvasásban,mert unalmasnak találtam.A téma érdekelt,de a nagyon részletes leírás unalmassá tette.Nem éreztem,hogy ez a két ember szerelmes lenne.Az,hogy szereti a férjét,gyerekeit,a családjáért mindent megtesz,az érezhető.A nagy zseni egy akaratos,önző ember,a felesége mégis isteníti.Ami tetszett az írónő stílusában,az,amit és ahogy az utazásaikról,az országokról,városokról ír.Tetszett az is,amit a gazdasági,társadalmi,politikai problémákról ír.Véleményem szerint egy házasság megpróbáltatásait nem a hírnév és vagyon idézi elő,hanem a betegség,az önzés,az érzéketlenség ,és az egyedüllét ebben a házasságban.
Szabó Anita véleménye:
Nagyon jó könyv, annak ellenére, hogy nem azt hozta, amit elvártam tőle. Valami egészen mást kaptam, amit viszont nehéz szavakba önteni. Talán célszerűbb megnézni a filmet, és ha érdekli az embert, akkor továbblépni a könyvre, mivel nem a történet van fókuszban, hanem az hogy hogyan jutottak el odáig.
Petes Valentina véleménye:
Hihetetlenul megrendítő és gyönyörű. Az utolsó mondatig még kibírtam sírás nélkül, de tovább nem bírtam. Az ember még ez után sem tudja igazán felfogni hogy mekkora terhet cipelt a hátán Jane Hawking. Őszintén Stephen a könyv elolvasása után kevésbé szimpatikus jellem. Mégis az ő történetük az egyik legszebb amit valaha olvashattam.
i d véleménye:
Ott rontottam el már az elején, hogy úgy gondoltam, én majd ebben a könyvben Stephen Hawkingról fogok olvasni. Nem is tudom miért, de én a fizikus életrajzára számítottam. Ezért kezdetben nagyon lelombozott, hogy mindenről szól, csak róla nem. Aztán rátudtam a hibámra, és inkább a feleség megpróbáltatásaira koncentráltam.
Azt kell, hogy mondjam, ez nem volt egyszerű. Sajnos az én ízlésemnek túl száraz, érzelemmentes volt ez a könyv. Bár Jane sokszor emlegeti hűségét, lojalitását férje és gyermekei felé (és nem kételkedem benne, hogy ez így is volt), mégsem sikerült emberivé tenni az életét, hiányzott egy kis bensőségesség, érzelmesség. Úgy gondolom, hogy több párbeszéd sokat javított volna rajta. Illetve nem bírom megérteni, hogy miért van az, hogy egy francia tájról, egy ismerősről, vagy a tanulmányairól hosszú oldalakat ír, míg a velük történt események belefértek néhány mondatba. A kevesebb néha több, feleennyi oldalszám is elegendő lett volna.
Hogy pozitívumot is említsek a könyvvel kapcsolatban, a sótlan stílusa ellenére érdekes témák merülnek fel benne. Például az, ahogyan Jane egyensúlyozni kényszerül a hála nélküli ápolónői szerep és a család tagjainak széles igényei között, míg saját önmegvalósítása, céljai háttérbe szorulnak. Vagy a kérdés, hogy mennyire igazságos az, hogy az egyre sikeresebbé és elismertebbé váló tudós mindinkább csak a saját érdekeit tartja számon, míg a családja sokadrangú válik.
Kiderült számomra, hogy Jane Hawking nem egy hétköznapi nő. Fizikailag és lelkileg is teljesen feláldozta magát a család szent oltárán, rengeteg olyan dolgon ment keresztül, amit nem élne túl bárki. Nem bánom, hogy megsimertem, méltán megérdemel egy saját életrajzi könyvet. De talán ennek megírását jobb lett volna valaki másra hagyni.
Gémes Krisztina véleménye:
Jó könyv volt, meg kell néznem a filmet. Mondjuk annak ellenére, hogy érdekes és a téma is érdekelt valahogy nem olvastatta magát, sokáig rágódtam rajta. Stephen nem lett túl szimpatikus, bár az is igaz, hogy a könyvet egy exfeleség írta ;).
Répási Tímea véleménye:
Nagyon tetszett a könyv. Sokig tartott elolvasni, bevallom, de megérte, nem bántam meg hogy rászántam az időm. Én a filmet előbb láttam, mivel az tetszett, ezért döntöttem el hogy elolvasom, mert ahogy sejtettem is, sokkal többet ad a könyv. Nagyon őszinte a könyv, és nagyon emberközeli, úgy éreztem a könyv végére, mintha én is ismerném a családot. Nagyon tanulságos a regény, Stephent is nagyon jól bemutatja. Hihetetlen erős Jane, nagyon nagy erőt mutat meg az, hogy mennyi mindent megtett a férjéért és gyerekeiért, de közben amennyire lehetett, szeretett volna saját maga is érvényesülni.
Györfi Judit véleménye:
Sokáig kerestem ezt a könyvet,mire a nyugodt nyaralásra megszereztem és elolvashattam. Nagyon szövevényes,kalandos írás,elképesztő,hog ez a nő ilyen sokat tett a beteg férjéért,aki mellett 3 gyerekről is gondoskodnia kellett,ès fenntartani a látszatot,hogy minden simán megy. Jól leírja a vívódását,külön tisztelet,hogy nem ő hagyta el Stephent. Érdekes könyv,a filmet is megfogom nézni.
Kasza Dóra véleménye:
Érdekes, tanulságos könyvről van szó, melynek segítségével kicsit bele láthatunk abba, hogy milyen lehet egy olyan család élete, ahol van egy kiemelkedő egyéniség, aki betegsége miatt hátrányos helyzetben van. Mindkét fél (Stephen és Jane) viselkedése/érzelmei megérthetőek. Nyilván egy súlyos beteg embernek, aki rá van utalva másra, nagyon fontos, hogy jó lehet valamiben. Csak sajnos eközben a családja látja a kárát, holott az ő támogatásuknak nagyon sok köszönhető. Jane előtt tisztelet, hogy a beteg férje mellett három gyermeket is felnevelt, és azt is jó volt olvasni, hogy mindig jött valaki a Hawking család életébe, aki segítséget, támaszt nyújtott nekik a nehéz időkben.
Novák Panka véleménye:
Elég sokáig tartott elolvasni, de abszolút megérte. Egyik kedvenc könyvem lett. Tetszett, hogy Jane Hawking leírt mindent, nem szépítette a történetüket, nem hagyta ki saját véleményét a fizikáról, tudósokról, politikáról, még ha az negatív is. Bár azt kicsit furcsálltam,, hogy kb 460 oldalba "boldogan" ír a házasságukról, pozitívan és aztán az utolsó 20 oldalban gyorsan lezajlik a válás és az már nem olyan részletes, mint az előző 460 oldal. De ennek biztos van oka, úgyhogy ettől eltekintve, nagyon tetszett.
Kancsár Diána véleménye:
Tetszett, hogy Jane elég részletesen leírta az életüket. Bár ez egy ideig zavart hiszen, egy-egy fejezetben annyi információt zsúfolt bele amennyi lehetséges volt.... Így többször meg kellett állnom miközben olvastam, de megérte: csodás nő történetével gazdagodtam vele
Zsuzsanna Volford véleménye:
Tanulságos történet egy asszony küzdelméről férje betegségével, azért, hogy megfelelő életet tudjon teremteni neki és családjának, miközben többnyire feladni kényszerül saját álmait, vágyait.
Zsuzsanna Volford véleménye:
Tanulságos történet egy asszony küzdelméről férje betegségével, azért, hogy megfelelő életet tudjon teremteni neki és családjának, miközben többnyire feladni kényszerül saját álmait, vágyait.
Knap Marianna véleménye:
Érdekes könyvnek tartom annak ellenére, hogy nem sikerűlt igazán olvasmányosra.
Jane Hawking életrajzi regénye bepillantást enged a Hawking család életébe, őszintén mesél kapcsolatuk kialakulásáról, házasságuk rejtelmeiről. Képet kaphatunk a zseniális tudós tudományos életben való felemelkedéséről, miközben gyógyíthatatlan betegsége egyre jobban eluralkodik a testén. S bár Jane a történetük elmesélése közben messzemenőkig lojális Stephenhez, számomra mégis talány maradt miért is ment hozzá feleségül.....
Őszintén csodáltam Jane-t az önfeláldozása miatt, hiszen feladta a vágyait az álmait, és a 25 év minden egyes napján napi 24 órában állt készenlétben a beteg férje és gyermekei számára.
Emberfeletti kitartással és türelemmel küzdött a " normális" családi élet megteremtéséért, miközben ezért még a saját férjétől sem kapott elismerést. A tudós bár kétség kívűl zseniális koponya, számomra nem vált kedvelhető szereplővé, szerintem egy saját karrierjének élő végtelenűl önző tagja volt a családnak.
Aki egy feledhetetlen szerelmi történetre számít, (ami mellesleg legalább érthetővé tenné az önfeláldozást) az csalódni fog!
Nagyon tetszett viszont az, hogy a regény bepillantást enged a kb 40-50 évvel korábbi anglia életstílusába.
Nagy Rebeka véleménye:
Sok ideig tartott a könyv olvasása, de nem bántam meg a rászánt időt. Nagyon sok mindent nem tudtam a tudósról, így már kicsit másabb kép alakult ki róla. Megrázó, hogy ennyi minden történt velük. Stephen küzdeni akarása példamutató. Jane segítőkészsége is példaértékű, nagyon sok ember bele sem kezdett volna. Sok érzelem van benne, s ez jó és rossz értelemben is megmutatkozott. Sok szép közös élményük volt együtt. Mindenkinek ajánlom.
Bali Mária véleménye:
Sokáig tartott az olvasás, de megérte. Ahogy lelkiekben egyre közelebb kerültem Janehez, úgy távolodtam el Stephentől. Próbálok empatikus lenni velük, de mindkettőjük viselkedésében vannak olyan dolgok, amelyekkel remélem, sosem fogok azonosulni, és természetesen rengeteg olyan dolog van, melyek miatt mindkettőjükre tisztelettel tekintek.
Irigylem utazásokkal teli életüket, ennyi helyet látni és ismerni felbecsülhetetlen ajándék!
Rakonczai Rita véleménye:
Nagyon tetszett a könyv, bár nekem hiányzott a bemutatóban említett, "kivételesen őszinte, megindító, sokszor vicces" részek. Jane sokszor érzelem mentesen, inkább tárgyilagos fogalmazott, Ettől függetlenül érdemes elolvasni a Hawking család életéről szóló könyvet, a nehéz napok mellett sok szép pillanataik is voltak.
Csizmadia Tímea véleménye:
Nagyon jó könyv, mindenkinek ajánlom! Hawking élni akarása példamutató minden ember számára, viszont elkeserítő volt látni, hogy a családon belüli kommunikáció hiánya hogyan építi le szépen lassan viszonyát feleségével. Jane Hawking bámulatos nő, fiatalon nagyon komoly döntést hozott és egész életén át következetesen viselkedett és viselte döntése minden velejáróját. Egy új példa, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll!
Szabados Jázmin véleménye:
Ez a köny nagyon szép, és mindenkonek ajánlom. Igaz történeten alapul, ezért szerintem dupla hasznos elolvasni. Megnéztem a filmet is, ami szintén megható volt. Remélem még sokan el fogjátok olvasni. Nekem elhihetitek: megéri.