ADATLAP
Védett férfiak
Fagyos éjszaka. Dermedt csöndbe burkolódzik a szögesdróttal körülkeritett, nagy kiterjedésű birtok. Egyetlen bejáratánál őrtorony magasodik, ahol egy tengelye körül forgó gépfegyver mellől egy milicista lány fürkészi a kihalt tájat, amelyet kisértetiesen pásztáz egyre-egyre a fényszóró sugara.
Hol vagyunk? Koncentrációs táborban? Vagy csupán egy védett körzetben, ahol tudós férfiak a halálos kimenetelű agyvelőgyulladás ellenszerét kutatják? A kitűnő francia iró legújabb politikai-fantasztikus regénye a mostanában sokat emlegetett kérdésről: a férfiak és a nők egyenjogúságáról szól. A regény valamikor a nyolcvanas években játszódik az Egyesült Államokban. A swifti képtelen helyzet a következő: ismeretlen virusú agyvelőgyulladás pusztit, és a járvány halálos minden nemzőképes férfira. A nők az élet minden területén átveszik a hatalmat, a köztársasági elnök pedig egy férfigyűlölő nő lesz, aki a látszat kedvéért beleegyezik, hogy egy nagy gyógyszergyár védett területet létesitsen a betegség ellenszerét kutató tudós férfiaknak. A kutatócsoport vezetője Martinelli doktor, aki, miközben társaival az emberi faj fennmaradásáért küzd, a nők között is szövetségesekre talál, és megindul a tragikomikus, fordulatos, szövevényes küzdelem…
Merle elsősorban társadalmi érdeklődésű iró, nagyszerű atmoszférát teremt, fel tudja kelteni egy nyomasztó mikrovilág veszélyérzettel és megalázottsággal teli levegőjét, és egyértelműen elitéli, mint eddig is minden regényében, az embertelen elméletet és gyakorlatot....
Antal Marcsi véleménye:
Sokkal, sokkal többet vártam.
Persze értem az alap feltevést, de nagyon száraz és vontatott volt nekem.

"Milyen jó lenne, gondolom, ha nő volnék, mert a nők úgy is tudnak látni, hogy nem néznek oda."

"Kezdem belátni: amit a férfiak női logikátlanságnak neveznek, voltaképp logika, csak nem olyan, mint az övék."

"Ha azt látom, hogy valaki ennyire fakó, mindig arra gondolok: biztos, hogy saját maga radírozta ki magát az életből."
Bäumler Zsófia véleménye:
Az idén teljesen rákattantam Merlére és most érkeztem a Védett férfiakhoz. Ez is, mint minden Merle, szerintem zseniális. A történet jópofa: egy elképzelt jövőben játszódik, ahol a nők veszik át a hatalmat a férfiak helyett, egy vírust követően. A megmaradt férfiak védettséget élvezhetnek, de helyzetük korántsem könnyű.
Tóth Ani véleménye:
Régóta terveztem, hogy elolvasom Merle könyvét, mivel sok jót hallottam róla. Valahogy nem így képzeltem el. Sokkal leíróbbnak, és talán kevésbé ilyen kívülállói helyzetből bemutatottnak. Ennek ellenére rendkívül érdekes volt, hiszen egy olyan világot tárt elénk, aminek az ellentéte ha - manapság már - nem is ennyire kifordítottan, mégis jelen van. Izgalmas társadalomkritika, izgalmasan tálalva. Bevezetném kötelező olvasmányként a sulikban - sokat lehet tanulni belőle.
Szandra Tállai véleménye:
Minden perc megérte, le sem tudtam tenni. Bár a folyamatos nemi sztereotípiák helyenként nagyon mélyre ásnak az egóban, érdekes, helyenként kényelmetlen egy feje tetejére állított világ, ahol egy férfinak szemlesütve kell járnia, ahol a társadalmi ranglétra legalján és ahol szinte nöi kvalitást kell felvennie, hogy fiát biztonságban tudja. Megint rájöttem, hogy szeretem az igényesen provokáló könyveket.
Buzás Barbara véleménye:
Teljesen másnak gondoltam ezt a könyvet, de nagyon tetszett. Az író nyújtotta végső megoldás nem volt szimpatikus, mert ez egy másik végletes megoldás, és a végletek sosem vezetnek jóra, de maga a könyv remek volt.
Serhal Diána véleménye:
Az "eredetileg nem az anyanyelvemen íródott" kategória jó ürügy volt arra, hogy még egy Merle kötetet a kezembe vegyek :D És nagyon is jól tettem.
Kedves Merle, le a kalappal. Nem azt mondom, hogy nem szúrta a szemem egy két dolog (például a főhős olyan szinten mintaszerű és tökéletes volt, hogy egy ponton már megmosolyogtam), de alapjában véve nagyon intelligens, jól felépített írással találkoztam, amely érdekes nézeteket vallott. Az, hogy mi az én véleményem, hogy szerintem mi történne a világgal egy ilyen helyzetben, nem is nagyon számít, itt az író elképzelése, az író világa jelenik meg számunkra. Más álláspontját pedig számomra mindig érdekes és tanulságos elolvasni, főleg akkor, ha ilyen minőségi :)
Ratkai Mária véleménye:
Kellemes csalódásnak bizonyult ez a könyv, hiszen hallomásból egészen másmilyennek képzeltem. Tetszett, hogy mind az agresszív feministákkal, mind a férfiközpontú társadalommal szemben kritikát fogalmaz meg, és egyben mindkét fél mellett kiáll. Minden szempontból elgondolkodtató, ugyanakkor rendkívül olvasmányos regény. Csak ajánlani tudom.
Kuli Anna véleménye:
Nos, Merle-ben sosem családok, nem is értem miért nem olvasok tőle többet. A könyv egyébként nagyon tetszett (van-e film? :), bár a végét erőltetettnek találom. Egyébként én már szerintem egy elég esélyegyenlő világban nőttem fel, vagy legalábbis tágabb-szűk környezetemben nem szembesülök nemi diszkriminációval, így kicsit érhetetlen számomra ez a nagyon diktatórikus és agresszív, végletes gondolkodás, de regénynek jó volt.
Szauer Emese véleménye:
Nagyon érdekes könyv. A könyvtárban ajánlották nekem ehhez a kategóriához. Magamtól nem hiszem, hogy valaha is kiválasztottam volna ezt a könyvet.
Érdekes elmélet, de torzítva éppen tarthat erre is a nő-férfi viszony. Komolyan elgondolkodtató. Nagyon jó könyv!
Tóth Eszter véleménye:
Na igen-Merle még mindig zseniális. A falloszgyűlölő feministák ugyan egy idő után kihozzák az embert a sodrából, és még a "puha ditatúra" kedves libjeinek mindenért a férfiúi önérzetet vádló hozzáállása is szélsőséges, sőt néha nevetséges. Fura, kifordított helyzet, ami a néhány pillanatnyi káröröm (na ugye, hogy nem jó az asztal túloldalán ülni) után egyértelműen kigangsúlyozza-azért nem jó ez így se. Szeretném remélni, hogy a modern feminista felfogás már régen túl haladta ezt a szintet és végre együtt és nem egymás ellen szeretne lépni.
Matók Szilvia véleménye:
Nagyon tetszett, élvezem Merle írásait, persze a Mesterségem a halál a favorit. Néha azért avítt szagú volt, hiszen minden utópia óhatatlanul az, főleg amikor orvosi felfedezésekről és találmányokról van szó. ÉS néha idegesített, mert naivan áll a feminizmushoz, illletve túlzóan, de a végéért megbocsátok neki mindent.
Döményi Judit véleménye:
Letehetetlen, olvasmányos, gondolkodtató könyv a nemek közti egyenlőtlenségről. Érdekes, sodró történet egy szép (?) új világról és egy új világrendről, amelyben a férfiak kasztráltatják magukat, vagy védettek, ha szerencsések. Avagy mi lenne, ha leszbikus, falloszgyűlölő lenne az USA elnöknője...
Szerettem a stílusát, hiteles, humoros, nagyon jó. Persze azért letagadhatatlanul férfi írta a könyvet. :)