ADATLAP
Vég
Ömlik a vér a fejemből. A kikent-kifent nő a 704-esből rémülten pattan ki a kocsijából, a portás is rohan. Nem érzek semmit, sem fájdalmat, sem sajnálatot. Jól vagyok itt. Jó volt felidézni a barátaimat, semmi sem véletlen. Ha lenne túlvilági élet, jó lenne velük találkozni, meglátogatni Cirót meg Sílviót a pokolban, jó lenne. De nincs. A halál nem létezik. Még a buddhista reinkarnációhívő sem gondolja, hogy ugyanúgy tér vissza, amilyen volt. Benne leszek a növényben, a féreg nyálában, ami megeszi a növényt, a légyben, ami felnyalja a féreg nyálát, ami megette a növényt. Valahol ott leszek. Jó hosszú volt, már elfáradtam. Jólesik az itteni közöny.
Jó rondán beszéltem a nőkről, meg is érdemlik. A férfiak sem jók semmire. És a kettő nem egymásnak teremtetett.
Szétesem a levegőben a Copacabana felett.

A regény lapjain öt riói barát története bomlik ki. Álvaro egyedül él, orvosról orvosra jár, és ki nem állhatja volt feleségét. Sílvio idős korában sem hagy fel a kábítószer-használattal és az orgiákkal. Ribeiro a strand és sport koronázatlan királya, aki Viagra segítéségével kerüli el az elkerülhetetlent. Neto a konzervatív, élete végéig hűséges férj, Ciro pedig a mindenki által irigyelt Don Juan.
Életük végén járnak, ám a sikeres karrier, az önmegvalósítás és a derűs nyugalom egyiküknek sem jutott osztályrészül mindegyikük a maga módján küzd a homályba vesző múlttal és a megvénült jelennel. Körülöttük neurotikus, odaadó, kiábrándult, elhagyott vagy éppen végzetesen csábító nők (emlékei) keringenek.
A VÉG öt élet utolsó napjának öt gondolatfolyama ezekből a mozaikdarabokból áll össze szövevényes közös történetük, a versengések, szerelmek és csalódások története.

Fernanda Torres 1965-ben született Rio de Janeiróban, elismert színészházaspár lányaként, s már kamaszkorában szülei pályájára lépett. Hazájában hatalmas népszerűségnek örvend, számtalan tévé- és mozifilmben, valamint rangos színházakban játszik; és többek között húszévesen elnyerte a legjobb színésznő díját a Cannes-i Filmfesztiválon az Eu Sei Que Vou Te Amar című filmben nyújtott alakításáért.
2003 óta ír forgatókönyveket, a VÉG pedig első regénye....
Kissné Bugyi Vivien véleménye:
Mindig is a szívem csücske volt a dél-amerikai irodalom, és ez alól a Vég sem kivétel. Néhol Márquezes szájízű, azonban sok helyen vulgáris volt, ami az egyetlen hátránya a történetnek. Remekül van felépítve, ahogy a szereplők mindegyike más-más aspektusból mutat rá ugyanarra a jelentéktelennek tűnő közös motívumra hosszú életük során, más értékrend szerint máshogy ítélve meg a történteket. Az ilyen részeknél kapcsolódnak igazán egymáshoz a különböző történetek, és a szereplőket a lehető legtöbb nézőpontból ismerhetjük meg. Már azok alapján, ahogy megszólalnak, életük utolsó pillanatairól beszélnek, teljes képet kapunk a karakterükről, amit az ismerősök szempontjából megszólaló narrációk egészítenek ki. Ezen a szinten zseniálisnak tartom, viszont úgy éreztem, hogy a történetet áthatja a pesszimizmus, a megkeseredettség, és egyetlen pozitív szereplőt nem tudtam találni, akivel szimpatizálni tudtam volna - és ez a vonás egyáltalán nem negatívum, inkább ez is olyan kicsit Márquezes...