ADATLAP
Végjáték
Egy Földön kívüli űrbázison szigorúan titkos és zárt körülmények között „nevelik” azokat a tehetséges gyerekeket, akiket a szüleiktől és testvéreiktől elszakítva tökéletes katonákká akarnak kiképezni, hogy majd bevethessék őket az idegenek ellen. A katonaiskola a gyerekek játékszenvedélyét egyre inkább a könyörtelen és kegyetlen harci játékok felé irányítja, s Ender Wiggin csak akkor döbben rá eszköz voltára, amikor már két fiatal társát is meggyilkoltatták vele. Card lélektanilag is kitűnően ábrázolt szituációkban vetíti elénk az emberi kegyetlenség és manipuláció ördögien kitervezett stációit, a kamasz- és gyermeklélek művészi igényű megjelenítése pedig messze túlmutat a sci-fi műfaji határain is. A kötet 1987-ben kapta meg a legnagyobb nemzetközi elismerést jelentő Hugo- és Nebula-díjat....
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Nagyon tetszett a könyv! Gyerekekkel megmenteni a világot? Mindig is tudtam, hogy ők a jövőnk....érdekes, elgondolkoztató sci-fi, tele van izgalommal, feszültséggel, megoldandó feladattal....
Szerintem a könyv alapján készült film is jól sikerült!
Nagy Kati véleménye:
Körülbelül egy éve megnéztem a filmet és akkor azt gondoltam, hogy ezt egyszer el kell olvasnom. Meg is szereztem, de akkor valahogy nem volt hozzá hangulatom. Most elővettem és nagyon tetszett. Nagyon jól megírt könyv. Ender logikája bámulatos. Annak ellenére, hogy mi mindent megcsinálnak vele és mit kell átélnie megmarad annak a jószívű fiúnak. Engem nagyon megrázott az a magány ami a könyvben végigkíséri. Amint barátokra talál elválasztják tőlük. Hiába van másokkal együtt, egyedül van. Nem is tudom szavakkal kifejezni azt az érzést amit most érzek. Sajnálat, magány, valaminek a hiánya, mit tehetünk meg az életben maradásért? és megéri? Nem tudom. De maga a könyv nagyon jó, ajánlani tudom.
Rozgics Juri véleménye:
Már vagy két éve kéri egy barátom, hogy olvassam el, de én állandóan kerestem valami kifogást, mert nem igazán szeretem ezt a műfajt.. Majd megnéztem filmen, szimpatikus lett rögtön, mikor a könyvet elkezdtem olvasni nagyon meglepődtem, hogy mennyire magával ragadott, talán ez a legjobb könyv amit idén olvastam/olvasni fogok. Azóta csak ajánlgatom. Ender logikája valami fantasztikus, maga a társadalom és az iskola ami a könyvben van hihetetlenül érdekes, nagyon szívesen beiratkoznék ebbe az iskolába. Én is gyerekkatona lennék. :D Imádom, csak ajánlani tudom.
(előző profilom összeomlott..)
Papp Anita véleménye:
A műfaj egyáltalán nem áll hozzám közel, de a barát szerint imádni fogom. Az elején csak mosolyogtam, mert nem tetszett, aztán azon vettem észre magam, hogy nem tudom letenni. Az okát nem tudom megmagyarázni, egyszerűen magával ragadott. A vége kicsit érthetetlen nekem, olyan nem odaillő, de valahogy be kellett fejezni :)
Rozgics Juri véleménye:
Már vagy két éve kéri egy barátom, hogy olvassam el, de én állandóan kerestem valami kifogást, mert nem igazán szeretem ezt a műfajt.. Majd megnéztem filmen, szimpatikus lett rögtön, mikor a könyvet elkezdtem olvasni nagyon meglepődtem, hogy mennyire magával ragadott, talán ez a legjobb könyv amit idén olvastam/olvasni fogok. Azóta csak ajánlgatom. Ender logikája valami fantasztikus, maga a társadalom és az iskola ami a könyvben van hihetetlenül érdekes, nagyon szívesen beiratkoznék ebbe az iskolába. Én is gyerekkatona lennék. :D Imádom, csak ajánlani tudom.
I-Tar Szabina véleménye:
Először a filmet láttam, de könyvben olvasni teljesen más élmény volt. Csak ajánlani tudom a könyvet (a következő részt is felveszem a listámra, bár csak a jövő évire fér már fel). Vérbeli sci-fi, nagyon elgondolkodtató társadalomrajzot mutat be, hihetelen miken megy keresztül Ender, és miket képesek metenni az emberek az áhitott cél elérése érdekében...
Ludvig Zsuzsanna véleménye:
Vannak szerzők, akiktől olvasni kell. Na, ő is ilyen. Így találkoztam a Végjátékkal, és mondhatom, magával ragadott. A film pocsék, nem is tudom, hogy képzelték, de a könyv! Ezt olvasni kell, nem beszélni róla. A kötelező olvasmányos listámon fent van.
Bártfai Anna véleménye:
Huh, hát az nagyon érdekes volt. Előbb a filmet láttam, így a csattanót már előre tudtam, de ez nem vont le a könyv élvezeti értékéből. Nagyon elgondolkodtató, borzalmas, hogy mit meg nem tennének az emberek, azért, mert félnek. A hadiskola nagyon érdekes, de nyomasztó, hogy mit műveltek ott szegény Enderrel és förtelem, ahogyan ezt jogosnak gondolták. A hangyokat megszerettem a végére, sajnáltam őket, legalább annyira, mint a főszereplőt. Letehetetlen volt, amellett, hogy nagyon súlyos kérdéseket vetett fel: Vajon a cél szentesíti az eszközt? Meddig lehet elmenni félelemből? Attól, hogy valamit megtehetünk, meg kell-e tennünk? Jó célért rosszat tenni érdemes?
Kruck Zsuzsanna véleménye:
Sose gondoltam volna, hogy gyerekekkel mennyi mindent meg lehetne tenni... Ez a történet megmutatja, hogy a gyerekekben ezerszer több rejtőzik, mint felnőttként gondolnánk...
Sajnos ezesetben is elkövettem a hibát, hogy előbb olvastam a könyvet, mint, hogy a filmet láttam volna... De mit tegyek, ha a könyvre előbb bukkanok rá, mint a megfilmesítés megtörténik? :-(
Viszont a folytatásai is érdekesek, ezernyi kérdés... Sajnos nem minden mű van lefordítva.... Az Elme gyermekei-t csak angolul találtam meg... Azt hagytam félbe a könyvkihívás kedvéért... Jó sokára fogom tudni befejezni :-)
Dehenes Katalin véleménye:
Először filmen láttam, és imádtam. Egymás után kétszer nézős. Aztán megtudtam, hogy folytatás is megjelent írott formában. Mindenképp el kellett olvasnom.

Ender egy kivételes fiú, annak is szánták. És ő megfelel a terveknek, a szabályoknak, az elvárásoknak. Nagy teher nehezedik rá, rövid idő alatt, amíg gyerek. A könyvből jön ki igazán, micsoda pszichés nyomás alatt volt a katonai kiképzése alatt, míg tökéletes vezetővé nevelték. (Noha a legjobb filmadaptáció, amit mostanában láttam.)
Sci-fi, űrben játszódik: inváziós ufó sereg ellen a gyerekek gyors gondolkodására, reflexeire és gyors tanulására alapozzák a Föld megmentését, belőlük állítják ki a sereg vezetőit. És ahogy fogynak az oldalak, az olvasóban bizony megfogalmazódik az örök kérdés: van-e a felnőtteknek joga elvenni egy gyerektől a gyerekkor felhőtlenségét, a játék örömét és a barátokat, még ha a föld lakosságának túlélése múlik is azon gyerek képességein?
Tóth-Kovács Nikolett véleménye:
Orson Scott Card kötete zseniális sci-fi. Megvan benne a műfaj minden erénye: abszord, de mégis racionális jövőhiptézis, lélektan, filozófiai kérdések, morális dilemma, társadalomkritika. Fantasztikus! Tökéletesen felépített, feszültséggel teli remekmű.

Hogyan kerülhetett a kötet az "egy könyv, ami megríkatott" kategóriába? A főszereplőt végigkísérve az olvasó nem maradhat érintetlenül a fiú nevelésének problémáitól. Ez már nagyon erős empátiát generál. De a genocídium után a legyőzőtt faj megértő búcsúja, a krisztusi megbocsájtás ereje az, ami ebbe a kategóriába emelte a kötetet.
Székely Orsolya véleménye:
5*