ADATLAP
Vörös lázadás
A fiatal Darrow a Marson él, bányász, és Vörösnek született, a színekről elnevezett kasztokra épülő társadalom legalacsonyabb rétegébe. Fáradtságot nem ismerve kockáztatja az életét a beomló alagutak és lándzsaviperák közt abban a hitben, hogy sorstársaival lakhatóvá teszi a bolygó felszínét a jövő generációi számára. Darrow még sosem látta a szabad égboltot, ám a kötelességét mégis teljesíti, mert reméli, hogy emberfeletti munkájával a saját gyermekeinek is jobb életet teremt. Egy nap azonban megtudja, hogy a Vörösök elől eltitkolják az igazságot, ugyanis a Mars felszíne már alkalmas az emberi életre. Méghozzá nem is akármilyenre.
Igazságot követelve a kasztjának és bosszúra szomjazva meggyilkolt szerelme miatt Darrow csatlakozik a földalatti ellenálláshoz, hogy megdöntse az Aranyak zsarnoki uralmát. S céljának elérésében semmi sem gátolhatja meg... Még az sem, hogy olyanná kell válnia, mint gyűlölt ellenségei....
Liv véleménye:
Elsőre a borítója fogott meg, aztán elolvastam a könyv hátulján lévő leírást. Az alapján nem igazán erre számítottam, de nagyon tetszett. Az első kb 60 oldalnál még nem ragadott magával a történet, de utána nagyon belelendültem az olvasásba. Jöhet a következő rész! :)
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: A társadalom színek szerint oszlik fel: legalacsonyabb kaszt a Vörösöké, az Aranyak pedig uralkodnak mindenki felett. Darrow fiatal Vörös, rokonaival a Mars mélyén bányászik, abban a hazugságban élve, hogy nekik kell megteremteni a Marson a feltételeket, hogy élhető legyen a felszín. Amikor kiderül, hogy csupán a többi szín rabszolgái, és megölik a feleségét, csatlakozik az ellenálló mozgalomhoz, hogy beépülve az Aranyak közé, igazságot szolgáltasson.

Véleményes: Hogy stílusos legyek.... "vérveretesen" zseniális. A Legyek ura - Éhezők viadala - Emlékmás - Trónok harca ötvözete, páratlan fordulatokkal, gördülékenyen megírt remekmű. Mégsincs az embernek olyan érzése, hogy koppintás, mert egyedi és újszerű. Alig tudtam letenni, nagyon tetszett!!

5/5************************
Éci Bábos-Kozó véleménye:
Sokan az Éhezők viadalához hasonlítják ezt a könyvet,és valóban van hozzá hasonlatosság...de szerintem az előbb említett könyv sokkal jobb és összeszedetebb.Igazából 3 részből áll a könyv,az első része még a föld alatt játszódik,a vörösök körében,utána az átalakítása és aztán fél könyvön keresztül csak harcolnak!Rengeteg az ókori név,mi nekem nem teszi érdekesebbé,inkább úgy érzem,az írónak önálló ötletei nem voltak.Néha totál elvesztem a fonalat,hogy most akkor megint mi történik.Megnyit szálakat,és ezek a levegőben lógva eltűnnek,de nem tudni,mi történik egy-két emberrel,egy-két helyzettel.Nekem olyan durr-bele,írok,ami jön az agyamból,de semmi harmónia nincs benne.Sokan azt írták,letehetetlen könyv...én meg alig tudtam végigszenvedni magam rajta.Csak a kihívás miatt olvastam el,meg mert ajánlották :( !!Pedig úgy vártam,azért is hagytam ezt a végére,hogy jó befejezés legyen utolsó könyvként!De sajnos csalódás volt! :(
buzavirág véleménye:
Ez valami eszméletlen jó volt, azonnal olvasnám a folytatást. Eleinte kissé csalódott voltam, hiszen sci-fit vártam, és ez bizony inkább dísztópia, de annak fenomenális.
A történetben jól megfér egymás mellett a jövő, és az ókori hadviselés társítása.
Nagyon tetszett az Átjáró utáni játék, hihetetlen taktikai fordulatokkal bővelkedett.
Sok karaktert megkedveltem Darrow, Sevro , és sok szereplőtől sajnáltam megválni Pax. Magasra tette a mércét az író, nehéz lesz túlszárnyalni.
Ludvig Zsuzsanna véleménye:
Kétszer kezdtem neki. Először önszántamból, de nem tetszett. Aztán olvastam róla egy jó kritikát, és újra belefogtam. Ahhoz képest, aminek a könyv indult, nem gondoltam volna, hogy az év olvasása lesz. Van benne a new adult-féle disztópiás vonalból, de nem zavaróan, kicsit az Éhezők viadalás/Battle royalos versenyzésből, de mindezt úgy gyúrja össze, hogy valami egészen új jön ki belőle.
Gintli Júlia véleménye:
Jól megírt, olvasmányos könyv, mely lényegében három részre osztható.
Az első rész Darrow bányászként töltött életéről szól, mely megrendezett halálával zárul. Az egyetlen, amit nem vesz be a gyomrom, az ifjú feleség önkéntes mártírhalála azzal a céllal, hogy Darrow személyében vezért adjon a lázadásnak - ez szerintem még sci-fi szinten is teljesen valószínűtlen.
A második rész Darrow átformálása - bonyolult műtétekkel és kondicionálással - Arannyá, hogy beépülve belülről zúzza szét a rendszert.
A harmadik rész olvastán az Éhezők viadala és a Legyek ura jár a fejünkben.
Ezek a kiváltságos Arany csemeték halálos harcokban mérik össze erejüket egymással, csapatok, szövetségek alakulnak és bomlanak fel, barátságok és árulások szövődnek ebben a nagyközönségnek közvetített "játékban". Darrow-nak rá kell döbbennie, hogy az Arany kasztban sem egyenlőek az emberek, hogy itt is a korrupció és a kapcsolatok döntenek el mindent, ahogyan lent, a Vörösök között.
A legrosszabb pedig, hogy őszintén megkedveli néhány harcostársát, miáltal kétszeresen is árulónak érzi magát...
Kiváló jellemábrázolások, izgalmas cselekmény teszi olvasmányossá ezt a könyvet.
Antal Krisztina véleménye:
Kifejezetten szeretem az olyan utópikus regényeket, ahol a "jó" és "rossz" oldal egyaránt bemutatásra kerül és kiderül, hogy nincs igazán rossz vagy jó, minden társadalomban van jó és rossz, a szemléletet kell valahogyan megváltoztatni, és emiatt sokszor olyanná válunk mint az ellenségünk. Tetszett a társadalom felépítésének bemutatása, és a stratégiák levezetése, a jellemábrázolások. Kicsit véres rész, de izgalmas a cselekmény, így gyorsan el lehet olvasni.
Kovács Szilvia véleménye:
Nagyon tetszett! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Érdekes volt, pörgős. Szinte faltam a sorokat! Nagyon várom már a folytatást! :)