ADATLAP
Vadon
Se szeri, se száma az olyan könyveknek, amelyek a középosztály középkorú tagjainak életválságáról szólnak. Többnyire önmagukat keresik, és e célból hosszú, fáradságos utakra is vállalkoznak. Vannak, akik befelé utaznak, a lélek mélységeit kutatják, mások valóságos utazásra indulnak, testüket és lelküket egyformán próbára teszik. Ők a zarándokok, akik a világ zarándokútjait járják, az El Caminót, ellátogatnak Rómába, Lourdes-ba, Nepálba. Útjuktól legalább annyira remélnek kalandokat, élményeket és szerelemet, mint lelki megbékélést. Első pillanatra a Vadon hasonló krónikának tűnik. Ám a szerző se nem középosztálybeli, se nem középkorú. Cheryl Strayed útja szeszélyes ötlettel indul, de ő ehhez a szeszélyhez makacsul ragaszkodik. Anyja hirtelen jött betegsége után Strayed élete viharos sebességgel hullott szét. Családi kötelékei meglazultak és eltűntek, házassága megromlott. Életének következő éveiben egymást érték a kudarcok. Egyedül maradt mindenféle értelemben. Egy sportboltban esett pillantása a legjelentősebb amerikai túraútvonalról szóló útikönyvre. Elolvasta a szöveget: a túra teljesítése először csak homályos ötlet volt, majd egyre inkább alakot öltött, végül világos célként rajzolódott ki előtte. Zarándoklata 1100 mérfölden és három hónapon át tartott, mégpedig igen zord körülmények között. Szánalmasan felkészületlen volt erre a megpróbáltatásra, testileg és lelkileg egyaránt. Kötetében kiváló láttató erővel idézi fel a hosszú gyaloglás keserves és felemelő pillanatait. Szenvedett a fájdalomtól, az izomláztól, a magánytól és az állandó éhségtől. A külső utazás, a távolság, a természet és a test meggyötörte, a belső viszont felemelte. Újfajta tisztelet és csodálat ébredt benne: útja végigjárása elsöprő és alapvető élményt jelentett számára....
Baracskai Anikó véleménye:
Tudatos döntés volt, hogy most olvastam el ezt a könyvet. A főszereplőnő élete kisiklott, mert korán elvesztette az édesanyját, a családja rövid időn belül átrendeződött - és ezeket a változásokat nem tudta kezelni.
Soha nem lennék képes egyedül elindulni egy túrán, de az elmúlt év nekem is az önismeretről, az elfogadásról és a továbblépésről szólt. Tanulságos volt olvasni a sok gyászolóban felmerült kérdést, és az útkeresést.
Ajánlom mindenkinek a könyvet, vagy a filmet, (attól függően, hogy kinek mennyi ideje van) mert nem fog csalódást okozni!
Tolvaj Erika véleménye:
Tartottam tőle, hogy lesznek benne hosszú, unalmas leíró részek a túráról, de szerencsére ez elmaradt. Folyamatosan történtek izgalmas események Cheryllel út közben, nagyon olvasmányos volt az egész könyv. Tetszett, ahogy fokozatosan nyertünk bepillantást a múltbeli életébe, hogy mik vezettek odáig, hogy nekivágjon egyedül egy ilyen útnak.
A könyv alapján készült filmet is érdemes megnézni, nagyon jól sikerült az is.
Keresztes Zsuzsa véleménye:
Nagyon izgalmas volt, ahogy a fllm is. Itt most nem tudok különbséget tenni, mindkettő egyformán bejött.
Kíváncsivá tett, hogy miket olvasott el a PTÖ-n, azt hiszem utánanézek ezeknek a könyveknek.
Takács Aliz véleménye:
Sokáig tartott míg a végére értem... Mindig kellett egy kis idő, amíg megemésztettem magát a tartalmat. Ez nem egy egyszerű sztori, de annál mélyebb. Egy életút története, önmagunk megismerése egy totálisan idegen, világtól elzárt helyen, a vadonban... Igazán érdemes elolvasni. Sokat tanultam belőle, az elengedésről, és a saját határainkról. Sokszor azt gondoljuk, hogy mi erre már tényleg, de tényleg nem vagyunk képesek... A könyv is erről szól. Cheryl is így hitte, de minden képzeletét felülmúlta az, ahova végül eljutott a Pacifikus Túraösvényt teljesítve. Hihetetlen miken mehetett keresztül... A könyv hiteles, lényeget megmutató tartalommal bír. Egy olyan történet, amely kicsit más, lassú, elgondolkodtató, egyfajta utazás az ismeretlenbe, egy hegyekkel, sziklákkal teli csodaszép tájakat bemutató világba.
Oláh Rita véleménye:
Ahogy megláttam a könyvet a boltba, rögtön beleszerettem, vonzott, a nagy hátizsákos kép a címmel. Mivel én is nagy túrázó vagyok, bár nem ilyen hosszú távon. Így megvettem a könyvet csak a borítóját megvéve. Azon kevés könyvek egyike a kihívás során, melyet nem kölcsönkaptam, könyvtáraztam, vagy antikváriumból vettem meg, hanem újonnan. Kevés ilyen kevés ilyen könyv lesz az egész kihívás alatt.


Megdöbbentő volt az elején az egészséges életmódot folytató anya korai halála. A regény többi része, realista ábrázolása egy hosszú túrának. Ez biztos nem hasonlít arra a könyvre, amit tervezek elolvasni az El Caminoról, hiszen itt több veszélyes állattal találkozik össze a szerző, melyek Európába nem élnek. Egy zarándokúton pedig nem kerülnek elő a drogok, buli, legalábbis azt hiszem.
Tettszett az a rész, ahol a Szörnyeteget könnyítették meg, mert túl sok mindent cipelt magával a túrára. Tettszett az az ötlet is, ahogy dobozokba érkezett egyes részekre az ellátmány maga után. Megfogott, az egyik résznél, hogy a lány pont olyan hitkereső mint én, egyszerre szkeptikus és valamit hivő is. Reális volt, hogy feladás is volt benne, a havas rész amit nem tudtak megcsinálni és más kerülők. Ennek ellenére mégis végigcsinált egy több mint ezer mérföldes túrát, amitől fejlődött és ez a fejlődés a végére megjelent a könyvben is. Közbe pedig megismerhettük a lány életét, caládi hátterét is. Kedvem lett a szenvedésekkel teli út ellenére végigjárni a Pacifikus túraösvényt, de túl messze van. :) És én ilyen messzi tájakra nem akarok utazni és nem szeretnék repülőre ülni.
Hegedűs Tamara véleménye:
Nagyszerű könyv, első betűjétől az utolsóig élveztem. Alig vártam, hogy a végére érjek és megtudjam mi a végkifejlet, ugyanakkor sajnáltam mikor befejeztem, kicsit hiányozni fog. Mindenkinek csak ajánlani tudom
H Viktória véleménye:
Nagyon őszinte történet, azt az egyet sajnáltam, hogy a túra vége kevésbé lett kidolgozva - bár a sztori és a lélektani fejlődés bemutatása szempontjából nincs is jelentősége. De kicsit mégis olyan érzésem volt, hogy, hé akkor most ennyi, vége?
Annak idején a film trailere tetszett meg, és már akkor felkerült az elolvasandók listájára. Bár a filmet a mai napig nem láttam, de a könyv olvasása után nem is érzem a hiányát, mert szerintem képtelenség 2 órába sűrítve mindazt vissza adni, amit a könyv nyújtani tud.
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Nagyon szép történet. Egy magát elveszettnek érző lány útja önmagához, nehéz terepen, felkészületlenül az út váratlan fordulataira. Nehéz éveken van túl, magával cipeli fizikai terhét (Szörnyeteg) és mellette a magában felgyűlt terheket is, amiket az út végére lassan, de biztosan elhagy, ha nem is teljesen. A Vadont megerősödve és megtisztultan hagyja el, új embereket ismer meg. Csodálatos zarándoklat önmagához, csak ajánlani fogom mindenkinek.
S Évi véleménye:
Érdekes volt a könyv, nekem tetszett, és én is kedvet kaptam a túrázáshoz. :) Attól lett még hitelesebb, hogy olyan apróságokat is leírt, hogy aznap mennyit ivott, illetve pisilt. Miután nemcsak a túrát írta le, hiszen ahhoz hogy megértsük, miért is indult el, meg kellett ismernünk a múltját, és arról is részletesen beszámolt, a végén nekem kicsit hiányzott, hogy mi történt a PTÖ után. Még elolvastam volna, hogy hogy ismerkedett össze a férjével, bár addigra "megismerte magát", így már nem kapcsolódik az ezermérföldes úthoz. :)
Szűcs Erzsébet véleménye:
Egy lány, testvér, nő, feleség. Volt. Az anyja meghalt, elválik, a testvéreitől elbúcsúzik, és nőből túrista lesz. Az elején még semmit sem tud, a végére ő lesz a PTÖ királynője.
Szörnyeteg a hátán, a bakancs kinozza lábait, egyedül van, magányos, de aztán erőt vesz magán, és mindig picivel többet bír nap-mint nap. Akivel csak találkozik, megerősíti, bátorítja, és ebből is erőt merít. Fázik, müzlis kását eszik, olvas, menetel, barátkozik, várja a csomagját és benne a megmentő 20 dollárt. Közben visszaemlékszik. Mindenre, ami fontos, ami benne él. Szinte mindenen átmegy, semmi sem tántorítja el: csörgőkígyó, róka, szarvas, medve, hó-és mégis mitől retteg?Két férfi szóban erőszakoskodik vele, és attól ijed meg. A természet lágy ölén két férfitől fél, akik akarnak valamit, aztán mégis csak a szájuk lesz nagy, és nem történik semmi. Hála Istennek. Az ember, aki miatt történik minden. Amig világ a világ, előtte és utána is csak az ember ronthatja el, ami szép, és nem ő alkotta. Olyan El caminós, de mégis más.
Gerstner Blanka véleménye:
Ennyire őszinte könyvet szerintem még sosem olvastam eddig. Fantasztikus volt, bár időnként néha én éreztem magam kényelmetlenül, mintha illetéktelen behatoló lennék az író magánszférájában, legféltettebb emlékei között. Hihetetlenül magható volt, elgondolkodtató és megrázó. Na meg persze folyamatosan az járt a fejemben, hogy nekem is el kell mennem a PTÖ-re! Muszáj kipróbálnom! :)
Leitner Izabella véleménye:
Hosszú időbe telt elolvasnom a könyvet, mert voltak benne olyan szakaszok, amiket szerintem meg kell emészteni. Nálam ez főleg Cheryl édesanyja halálának a leírása volt... Nagyon megviselt az a rész. Nem annyira pörgős könyv szerintem, viszont ennek ellenére azt gondolom, hogy érdemes elolvasni. Én folyamatosan el akartam kezdeni a túrát miközben olvastam és nem is zárom ki, hogy egyszer elmegyek egy ilyen túrára. Attól, hogy igaz történet sokkal jobban átérezhető szerintem, mint egy fiktív story. Olyan embereknek ajánlom az olvasását, akik szeretik a természetet, a túrázást nekik biztosan tetszeni fog.
Nagy Bíborka véleménye:
A film bemutatóját láttam először és tudtam, hogy előbb a könyvet kell elolvasnom. Ezerszer nagyobb élményt adott, mint a film. Közel áll hozzám a könyv főszereplője, bár én nem azért amiért ő, de szívesen hátizsákba vágnám a cuccom és elindulnék a nagyvilágba. Imádtam a visszaemlékezéseket, ahogy kiderült, hogy miért is gyalogol a főszereplőnk.
Vágó Piros véleménye:
Kicsit mindig félek az ilyen túra könyveknél a fizikai gyötrelem túlzó leírásától, de itt ez nem volt túl sok. Ez sokkal inkább belső utazás volt. A film ezért is nem tud ebből semmit visszaadni. A könyv jó, érdemes elolvasni, de a film csapnivaló.
Pencz Bernadett véleménye:
Fantasztikus könyv! De akár azt is írhatnám, hogy Cheryl a fantasztikus, hiszen az ő története, belőle lett. Az utolsó kétszáz oldalt szinte egyvégtében olvastam, már rámsötétedett, de ezt is alig érzékeltem.
Nagy utat jár be a túra során, számomra felfoghatatlanul sokat - és itt nemcsak a mérföldekre gondolok, sőt! Egy hátizsákkal, egyedül, a szabad ég alatt éjjel-nappal, minden elismerésem.
Nagyon sok minden történik a fiatal lánnyal a húszas évei elejére, és egyszerűen nem találja sehol, senkiben a kapaszkodót, míg végül (végre) megtalálja magában. Nagyon nagy hatással volt rám és mindenkit nagyon tudok becsülni, aki elég bátor az úthoz önmagához, vagy akár kisebb gyaloglós utakhoz is. Csak ajánlani tudom, és bár először a film ajánlója fogott meg sokkal a bemutató előtt, mégis a könyvet akartam olvasni de nagyon. Megnézem a filmet is majd, de most kicsit még várok.
Lazók Katalin véleménye:
Nagyon jó könyv, nagyon élveztem. Utána a filmet is megnéztem, de akönyv után nem nyújtott olyan élményt. Nagyon jók a leírások benne, és az önmagát kereső és megtalaló nő története. Szuper!
Bártfai Anna véleménye:
Nagyon szeretek túrázni, így az alaptörténet rögtön megvett magának, kedvet kaptam kirándulni menni. Nem PTÖ-n túrázó Cheryl alapvetően nem lenne szimpatikus, de mivel próbál változtatni magán és elismeri a hibáit, valamint PTÖ Cheryl kitartása bámulatos, valahogy mégis megkedveltem. Keserédes könyv és attól, hogy igaz történeten alapul csak még súlyosabb lesz. Érdemes volt elolvasni.
Fábián Viktória véleménye:
Mikor a film bemutatóját láttam, már akkor tudtam, hogy előbb szeretném elolvasni. Elképesztően gyönyörű helyeket ír le és olyan érzésem volt, mintha én is ott lennék az úton. Meghozza az ember kedvét ahhoz, hogy elinduljon a nagyvilágba megismerni a saját határait.
Kovacs Marta véleménye:
Par hete nem nagyon talaltam olyan konyvet ami igazan lekot es maganeleti valtozasok miatt igazan szuksegem lett volna,hogy valami igazan magaval ragadjon.Nezegettem a listat mi is lehetne az a konyv ami mostani helyzetemben nemcsak kikapcsol,de tenyleg ad is valamit,aminek fontos mondanivaloja van.A tortenet alapjan ezt a konyvet valasztottam.Bevallom a szokasosnal kicsit lassaban haladtam pedig tenyleg tetszett a tortenet.Az ahogy nem csak a PTO turan ismerjuk meg Cherylt,hanem azt az eletutat is ami utan erre a turara valalkozott.Szamomra sokkal tobb volt ez a konyv,mint egy "tura konyv" maga volt a lelek utazasa es bizonyiteka annak,hogy onmagunk lekozdese es elfogadasa utan tudjuk mashogy is szemlelni a vilagot es megbekelni a multtal.Orulok,hogy elolvastam ezt a konyvet es kicsit en is reszese lehettem a vadonbeli letnek.
Kárpáti Dóra véleménye:
A Vadon című könyvet, azután kaptam meg szülinapi ajándékként, miután sajnos lemaradtam a film megnézéséről a mozikban. Nagyon érdekelt, hogy Cheryl Strayed, miért szánta rá magát egy ilyen hosszú zarándoklat útra, egyedül. Felkészületlen volt a túrára, de még is belevágott. Ahogy lenni szokott a túrán érték pozitív és negatív hatások. Abszolút pozitív hogy kitette maga elé a célt és elérte. Negatív hatások, inkább az adott pillanatban érték pl: elhagyta a túracipőjét a semmi közepén. Kihívás volt számára, ahogy számunkra is kihívás itt az évi 50 könyv elolvasása. Mindenkinek megvan a zarándoklat útja, mindenkinek más okból, itt nekünk ez a kihívásunk. Ahogy ő is az útja során társakkal találkozott, akiket összekötött az út. Minket pedig a könyvek szeretett. Ha valaki nincs lehetősége zarándoklat útra mennie, annak ajánlom ezt a könyvet. Nagyon tanulságos és emberi!
Geróts Zsófia véleménye:
Tetszett! Részletesen beszámol a túra nehézségeiről, eddig ilyen típusú könyvet nem olvastam. Egy rész nem tetszett, amit nem is akartam elolvasni... Lady...az túl részletes volt számomra, de ezt leszámítva minden jó volt!
Kurucsai Kriszta véleménye:
Nagyon tetszett a konyv, mert -bar nem bovelkedik izgalmakban- hitelesen atadja az irono utkereseset, erzeseit, benyomasait, a visszatekinto reszletekbol pedig szep lassan megertjuk azt a folyamatot, ami ehhez a meresz es veszelyes kalandhoz vezetett.
bolla klaudia véleménye:
A film után izgatottan vártam, hogy elolvashassam a könyvet. Cheryl Strayed magával ragadó írói stílusa rendkívül élvezetessé teszi az olvasást. Megható történet gyászról, szakításról és az önmagát kereső fiatal nőről.
Horváth-Simon Barbara véleménye:
Nagyon vártam, hogy elolvashassam ezt a könyvet, de egy kisebb csalódás volt számomra... Élvezetes stílusa azonnal magával ragadott, kíváncsian faltam a hősnő múltbeli visszaemlékezéseit is, és a túrán átélt kalandjait is.
Azonban hatalmas hiányérzet maradt bennem a könyvvel kapcsolatban. A túrához vezető okokat, és a PTÖ teljesítésének fizikai megpróbáltatásait nagyon részletesen taglalja a regény, de a lélektani oldal igencsak háttérbe szorul. Sokkal inkább szerettem volna Cheryl lelkébe látni, mint amennyire ő engedte. De hálás vagyok az olvasásélményért, mert igazán megkedveltem a PTÖ Királynőjét.
Vincze Edit véleménye:
Miután magam is voltam hasonló túrán/zarándokúton, szívesen olvasom a hasonló történeteket. A Vadon szerintem egy nagyon jól megírt könyv, szinte azt érzi az ember, hogy ő is ott van a semmi közepén. Az úton átéltek bárkivel megörténhetnek és meg is történnek.
Bacskó Barbara véleménye:
Csodálatos könyv. Az útkeresésről, az önformálásról, az önmegtalálásról. Az egyedül és a magány fogalmainak megkülönböztetéséről. A főhős önazonossá vált útja során, mint ahogy mi is azzá válhatunk, ha elolvassuk. Minden mondatánál azt terveztem, mikor indulok el én is egy ilyen útra a külvilágban és önmagamban. Intelligens, de nem okoskodó. Szókimondó, de nem közönséges. Mert emberi. "Ez az én életem, s mint minden élet, rejtelmes, visszafordíthatatlan és szent. Annyira közel van, annyira jelen van, annyira az enyém."
Vass Roland véleménye:
Szeretem olvasni az ilyen stílusú könyveket. Ebben is sikerült megfelelő arányban vegyíteni a múltra való visszaemlékezést a jelen időben történő "utazással". A könyv olvasása közben magam is kedvet éreztem, hogy megtegyek egy ilyen utat, bár valószínűleg sosem fogok. Kíváncsian várom a filmet, hogy mit sikerül visszaadni.
Németvarga Istvánné véleménye:
Nagy izgalommal vártam a könyv olvasását a film, és egy hasonló, megélt élmény után. Nagyon szerettem olvasni, mert a film nélkül is kiéreztem belőle mindazt a fizikai és lelki erőfeszítést, amit Cheryl átélt az út során. Írói stílusa érthető, átérezhető közelségbe tudta hozni azt a nagyon személyes belső küzdelmet, mely során megbékélést, önfeloldozást keresett saját maga számára.Bár én regény-párti vagyok, de azt hiszem, azoknak, akik nem éltek meg hasonló élményeket, feltétlenül ajánlom a film megnézés is.
Silye Tibor véleménye:
Amikor elkezdtem olvasni, akkor nem tudtam pontosan, hogy mire is számíthatok. Kellemesen csalódtam, és különösen élveztem a leírásokat. A szerzőnek nem volt könnyű útja a túrán, de példamutató volt az, amit tett. Ez egy fajta zarándoklat is volt, hiszen mind fizikailag, mind pedig lelkileg is komoly próbatételnek bizonyult.
Bővebben:
http://discussion.blog.hu/2015/04/23/ismerd_meg_onmagad_utazas_az_ismeretlenbe
Karácsony Bettina véleménye:
Kedvet kaptam én is túrázáshoz! ;)
Nagyon tetszett a könyv.... A film megnézése után olvastam el a könyvet, ilyenkor mindig rájövök, hogy inkább maradok a könyveknél. ;)