ADATLAP
Virágszál
Az 1900-as évek fordulóján kezdődő fordulatos történetben két nem mindennapi nő sorsa fonódik össze elválaszthatatlanul. Az első részben egy többszörös tragédiába torkolló szerelmi háromszög lezárásaként Urbán Flóra, a gazdag budai ügyvéd lánya kénytelen megszökni otthonról, és a Monarchia egy távoli szögletében világra hozni házasságon kívül fogant gyermekét, és új életet kezdeni a kicsivel.

A második rész főszereplője Virág Nelli, az árva lány, akit egy hideg, téli napon tesznek ki egy kolostor küszöbére. A lányt az apácák nevelik fel, és később ápolónőként dolgozik, amikor váratlanul, álmai szőke hercege képében rátalál a szerelem. A fiú, Miklós nevelőanyja, a keserű és bosszúálló Flóra azonban intrikáival megakadályozza a fiatalok boldogságát. Ám Nelli nem adja fel, és a magára hagyott, megcsalt lánynak végül sikerül egyenesbe hoznia életét, annak ellenére, hogy Flórának továbbra is a legfőbb célja, hogy tönkretegye őt. Ám egy napon súlyos titokra derül fény az asszony múltjából, és ez mindannyiuk életét megváltoztatja

A nagy sikerű Emma-trilógia és Az angyalos ház fiatal írónőjének fordulatos és megindító regényében a múlt századi Magyarország első évtizedei elevenednek meg a legfontosabb történelmi események és a korabeli hétköznapi élet apró történéseinek tükrében. ...
Szántó-Jávor Adrienn véleménye:
Egy jól megírt történet, végig lekötött, alig vártam, hogy tudjam folytatni az olvasást ha valamiért abba kellett hagynom. Keresni fogom Fábián Janka könyveit ezentúl a könyvtárban. Egyedül az a rész nem tetszett, amikor Flórától elvették Lilit. Nekem is Lili lányom van, emiatt nagyon bele tudtam magam képzelni a helyzetébe, elszomorított. Természetesen a cselekmények miatt szükségszerű volt, hiszen így egymásra tudtak találni a történet végén. Tetszett a történelmi vonal is. Kedves könyv.
Lengyel Viktória véleménye:
Nagyon szeretem az írónőt, így most sem csalódtam, sőt...nekem ez volt az eddigi egyik legjobb történet, amit tőle olvasta. Érdekes a történet és ma már nehéz azonosulni azzal, milyen volt egy törvénytelen gyermeket világra hozni férj nélkül. Gondolom az ilyen dolgok majdnem mindennapinak számította, akkoriban. Flóra fiatalkori tettei végigkísértik egész életét és bár egy gyilkosság miatt sose lehet eléggé megbűnhődni, mégis örülök, hogy a végén minden jóra fordult.
Antal Margit véleménye:
Igazi magával ragadó, fordulatokban gazdag, századfordulós történelmi és családregény. Fábián Janka ismét kiválót alkotott. A történelmi hűség aprólékos megtartásából jól látszik alapos történészi végzettsége. A regény karakterei többnyire szerethető figurák, az események középpontjában álló Urbán Flóra egy igazi megosztó személyiség, hiszen láthatjuk nagyon kedves és önzetlen arcát is, de ha a helyzet úgy kívánja tud kegytelen és hideg fejjel gondolkodó érdekember is lenni. Stílusa, cselekményének vonalvezetése miatt is könnyen olvasható kötet. Különösen érdekfeszítő. hogy mennyi minden belefér egyetlen címként választott szóba: szerelmi háromszög.. több is, intrika, ármány, szerelem, megbocsátás, gyilkosság, öngyilkosság, hazugság, igazság, bűn és bűnhődés és történelem gazdagon. Ajánlani tudom mindenkinek!
Kolozsi Etelka véleménye:
Egy brutálisan eldurvult szerelmi háromszöggel kezdődik, a váratlan fordulatokban mindvégig bővelkedő történet. Ilonka és Sándor halála után Flóra elmenekült az apja haragja elől. Titokban menszülte a törvénytelen lányát. Egy évet töltöttek kislányával a legnagyobb boldogságban Kolozsváron. Elhatározta, hogy visszamegy Budapestre, hogy a magányos édesapjával kibéküljön. Ekkor újabb tragédia következett be Flóra életében.
Fekete Gabriella véleménye:
Fábián Janka egy újabb csodálatos regénye. Az összes szereplő fölé emelkedő alakja Urbán Flóráé, ki egyszerre tud szerethető és kedves lenni, de ha helyzet megkívánja kegyetlen is. Talán az anyatigris szó a legkifejezőbb hősnő személyére. Ha biztonságban érzi magát, - mint egy a jóllakott tigris, ki elnyújtózva pihen a fán, - meghallgat bárkit, barátian figyel alsóbb osztályba tartozókra is, kegyként osztogatja társaságát és figyelmét. Viszont mikor veszélybe kerül a nyugodt élete, vagy szeretet társáé, könyörület és megbánás nélkül cselekszik. Anyaként a legcsodálatosabb. Hihetetlen önfeláldozással, lemondással, csodálatos szeretettel neveli gyermekét, s bármit megtenne érte. Mikor szeret nagyon szeret, gyűlölni nagyon gyűlöl, szeretetének körén kívül esőkre nem tekint emberként. Csak ajánlani tudom.
Értékelés: 5/5
Gy.né T. Anikó véleménye:
Ismét egy századfordulón játszódó, történelmi-családi regény Fábián Jankától. Nagyon tetszett a könyv, a karakterek, az események alakulása. Bár voltak furcsa történések, amiket kicsit túlzásnak éreztem, pl. a végén Nelli ide-oda csapódása a 2 fiú között, vagy Flóra majdnem-gyilkossága.
Szabó Barbara véleménye:
Továbbra is a kedvenc írónőm... Ebben a regényében is megtalálható minden, ami a kor szellemét hűen tükrözi... volt benne ármány, intrika, szerelem, szerelmi háromszög, gyilkosság, bűn és bűnhődés és még sorolhatnánk... magával ragad... letehetetlen, mindig visz előre na még egy kicsit, na még egy pár oldalt... és azon kapja magát az ember, hogy az oldalak csak úgy "röpködnek".
Molnár Henrietta véleménye:
Fábián Janka regényei mindig elvarázsolnak, visszarepitenek a múltba. Nem lehetett letenni, annyira fordulatos és izgalmas volt. Még Flóra ellentmondásos karaktere is szerethető volt a maga jellemhibaival együtt. Összességében egy szivbemarkoló történetbe kaptam betekintést, melynek végén az egymáshoz tartozó emberek megtalálják egymást.
Bacskó Barbara véleménye:
Fábián Janka az egyik kedvenc íróm, eddig minden könyvét "faltam". Ezzel az alkotással sem voltam másképp. Talán kicsit komorabb, mint az eddigiek, de ugyanolyan kiváló. Nem lehet letenni: izgalmas, érdekes sztori, jól megrajzolt karakterek. Mindenkinek ajánlom.
Pocsai Zsanett véleménye:
Nagyon tetszett az írónő általam elolvasott negyedik könyve. Sodró lendületű, számomra egyáltalán nem kiszámítható történet. Meglepő fordulatok, nem is egy szerelmi háromszög van benne. Az elején a gyilkosság talán túlzás volt, eléggé meg is lepett és vártam, hogy Flóra mama majd megbánást tanúsít, de a végén majdnem maga is gyilkossá válik. Annyira nem gondoltam gonosznak a regényben, ezért kicsit ellentmondásos karakter.
Zsaklin Jády véleménye:
Kedvenc írónőm, Fábián Janka egyik általam elsőnek olvasott könyve. A történet két részből áll, amely csak a könyv végén kapcsolódik össze. Fábián Janka minden könyvében bemutatja az aktuális kor történelmét is, ebben a könyvben sem tett másként. Örülök, hogy a kezembe került ez a könyv, mert így ismertem meg az írónőt, akitől azóta már számos más könyvet is olvastam, és remélem még fogok is!
Boborné Tuska Erzsébet véleménye:
.......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Szeretem Fábián Janka könyveit,mert a történetbe mindig belesző egy kis történelmet is. Igaz, ebben a könyvben kevesebb a történelmi utalás-csak a vége felé említ keveset, a repülőgépek történetéről is említést tesz. Tetszett, ahogy Flóra irányítani akarja mások életét, tetszett a befejezés is. Nelli( Virágszál ) története, viselkedése, segítőkészsége megragadott. A történet könnyed, magával ragadó.
Szabó Adrienn véleménye:
Virágszál... Szeretem Fábián Janka könyveit, így nagy kíváncsisággal kezdtem neki. Ebbe a könyvébe kicsit felszínesen eleveníti fel a történelmi kort, amiben játszódik. Viszont engem kárpótolt a karaktereivel, főleg Urbán Flórával. Tetszett, hogy nem csak simán jó vagy rossz szereplő, olyan, mint egy mindennapi ember: akit szeret, azokért megtesz mindent, akit pedig nem, annak alátesz. Gyakorlatias, mégis teli érzelmekkel. Összességében nekem tetszett :)
Nagyné Jánvári Andrea véleménye:
Eddig még nem olvastam az írónőtől semmit, nagy várakozással kezdtem hozzá... Furcsa szerelmi háromszögek, gyilkosság, csalódás, intrika szövi át a regényt, de minden csak érintőleges. Nincsenek kidolgozott karakterek, helyszínek, tájak, mély érzelmek... Nagy csalódás volt számomra, egy közepes lektűr kategóriát ért el nálam. Biztosan van, aki kedveli az írót, de én biztosan nem fogok tőle többet olvasni, hisz annyi más jó író van...
Közösségi Ház Balatonmáriafürdő véleménye:
Fábián Janka : Virágszál
A történetben két nem mindennapi nő sorsa a téma -Urbán Flóra, a gazdag budai ügyvéd lánya kénytelen megszökni otthonról, és a Monarchia egy távoli szögletében világra hozni házasságon kívül fogant gyermekét,
A második rész hőse Virág Nelli, az árva lány, akit egy hideg, téli napon tesznek ki egy kolostor küszöbére.
Fordulatos, remek korrajzzal, atmoszféra teremtő erővel, választékos nyelvezettel megírt könyv, ahogy az írónőtől " megszoktuk"
Közösségi Ház Balatonmáriafürdő véleménye:
Fábián Janka : Virágszál
A történetben két nem mindennapi nő sorsa a téma -Urbán Flóra, a gazdag budai ügyvéd lánya kénytelen megszökni otthonról, és a Monarchia egy távoli szögletében világra hozni házasságon kívül fogant gyermekét,
A második rész hőse Virág Nelli, az árva lány, akit egy hideg, téli napon tesznek ki egy kolostor küszöbére.
Fordulatos, remek korrajzzal, atmoszféra teremtő erővel, választékos nyelvezettel megírt könyv, ahogy az írónőtől " megszoktuk"
Havas Jánosné véleménye:
Tetszett, hogy két részből állt, tetszett, hogy minden fejezetnél más-más ember volt a középpontban. Sodró lendületű,intrika és ármány,majd jó befejezés. Szórakoztató,könnyed.Még mindig tud újat mondani.Jöhet a következő!