ADATLAP
World War Z - Zombiháború
A zombiháború kis híján elpusztította az emberiséget.

Az ENSZ háborús vizsgálóbizottságának munkatárasaként Max Brooks találkozott a győzelem kulcsfiguráival. A világszervezet hivatalos jelentésébe végül csak statisztikai adatok kerülhettek, Brooks azonban úgy döntött, hogy a túlélők elé tárja mindazt, ami a jelentésből kimaradt.

Az interjúkötetből megismerhetjük Kuang Csingsu doktort, aki megvizsgálja a nulladik beteget, és találkozhatunk Paul Redekerrel, az Oránia-terv atyjával is. A zombiháború veteránjai, az apokalipszis haszonélvezői és elszenvedői is nyilatkoznak a kilátástalannak tűnő harcról, a kormányok ballépéseiről, az emberi gyávaságról, ostobaságról és a derengő fényről az alagút végén.

E személyes hangvételű beszélgetések hű képet festenek a járvány borzalmas történetéről, pontosan dokumentálják a társadalmi és politikai változásokat, mégis megmarad bennük a legfontosabb: az emberi tényező.

Brooks természetesen tisztában van vele, hogy a leírtak talán túlságosan felkavarják az olvasóit, de vállalja a kockázatot, mert úgy véli, nem rejtőzhetünk zsibbasztó statisztikák mögé.

Mindenkinek tudnia kell, milyen volt valójában a zombiháború....
Dehenes Katalin véleménye:
Nem vagyok oda a zombis témákért. Először a filmet láttam, igazi hollywoodi, egy főhősös. Egy barátom mesélte, hogy nem sok köze van a könyvhöz. És tényleg, nagyjából csak a címe.

Nagyon tetszett a könyv felépítése, hogy minden fejezet egy riport kulcsfigurákkal a zombi háború történetéből, veteránokkal, akik túléltek egy-egy híressé vált eseményt, vagy legendás csoportban, alakulatban voltak. Borzasztó komplex, a világ minden területét, az élet minden egyes pontját sorbaveszi, hol mi történt. Mindemellett tökéletesen érzékelteti, hogy egy ilyen kaliberű járvány XXI. századi technikai fejlettségű emberiségre milyen hatással van, hogyan terjed el az embertömegek pszichológiai reakciói miatt, és hogyan élheti túl az emberiség.
Nagyon érdekes, tényleg mindenkinek ajánlom! El lehet felejteni vele kapcsolatban minden zombis előítéletet!
Toronyay-Kasztner Magdolna véleménye:
Nem vagyok zombi történetekhez szokva, talán ezért is fordult elő a könyv olvasásának megkezdése után többször, hogy rosszat álmodtam. A film viszont tetszett, ezért - bár tudtam, hogy egészen más lesz - határozottan érdekelt a könyv is.
Le a kalappal Max Brooks előtt! Olyan realisztikus világot teremtett, hogy elhittem neki: minden megtörtént, amiről a riportalanyai beszámolnak. Ezek után muszáj elolvasnom a kézikönyvet is!
Toronyay-Kasztner Magdolna véleménye:
Nem vagyok zombi történetekhez szokva, talán ezért is fordult elő a könyv olvasásának megkezdése után többször, hogy rosszat álmodtam. A film viszont tetszett, ezért - bár tudtam, hogy egészen más lesz - határozottan érdekelt a könyv is.
Le a kalappal Max Brooks előtt! Olyan realisztikus világot teremtett, hogy elhittem neki: minden megtörtént, amiről a riportalanyai beszámolnak. Ezek után muszáj elolvasnom a kézikönyvet is!
Timaiosz véleménye:
Nem egyszer, hanem rögtön kétszer is elolvastam és bár nem rajongok sem a horror filmekért, sem a horror könyvekért mégis szinte faltam a könyvlapjait. Jó, jó tudom, hogy ennél sokkal 'komolyabb' horror könyvek és filmek is vannak mégis ide sorolom. Viszont, mint olvasmány kitűnő választás volt. Pont az ízlésemnek megfelelően részletes, és mégis lendületes leírásokkal örvendeztetett meg az író. Annyira 'hihető' volt, hogy akár meg is valósulhatna. A belőle készült film, Brad 'Sármos' Pitt-tel az élén szintén nagyon jó volt. Épp annyira különbözött a könyvtől, hogy mindkettő külön-külön is élvezhető legyen.
Farkas Ágnes véleménye:
Hát, elolvastam.Nem lett a kedvencem.Voltak benne részek amik tetszettek és voltak, amik nem.Nem igazán voltam odáig a zombikért,míg nem jött be a Walking dead c. sorozat.Gondoltam ez a könyv is hasonló dolgokról szól.Előnye is és hátránya is van,ha nem egy konkrét történetvonalat követ a könyv, hanem földrajzi részekre elosztva írja meg, ki hol hogyan élte meg a zombik elterjedésének folyamatát.Érdekes volt vallásos ember szemszögéből olvasni a dolgokat (palesztin és izraeli ellentét), illetve a kemény döntéseket meghozó emberekéből.A különböző nemzetiségi sajátosságokat is könnyen össze lehetett hasonlítani azzal, ahogy a mai világban leginkább elterjedt tulajdonságaikat ismerjük.Kétféleképpen szokták ábrázolni a zombikat (könyvben, filmekben): vagy lassúak, vagy gyorsak. De akkor most melyik az igaz, ha még senki nem találkozott valódi zombival? Ha léteznének, akkor a lassabb verziót preferálnám...
Tuka Beáta véleménye:
Hmmm…mit írhatnék róla?! A Zombi túlélő kézikönyv tetszett, bár sok alapvető dolgot is tartalmazott, itt viszont Max Brooks külön kis sztorikkal örvendeztetett meg. Bemutott több lehetséges reakciót arra, hogyan próbálunk majd túlélni egy ilyen apokalipszist, attól függően hol élünk. Bár kicsit USA és Kína centralizáltnak éreztem, maguk a helyzetek és az ezekben elkövetett hibák tanulságosak voltak.
Az író rávilágított emberi butaságunkra, idegrendszerünk sérülékenységére és az emberi természet legjobb és legrosszabb oldalára egyaránt.
Szerettem olvasni. Teljesen lekötött a világ amibe csöppentem.
Azt hittem jobban igazodik majd a filmhez, de pont így volt jó.
Az én világvége váró páromnak is ajánlottam. A kézikönyv után ezt is tuti elolvassa majd. :D