ADATLAP
Zafír égbolt
"Várj reám, s én megjövök.
Fordulj daccal el,
ha áltatják ösztönöd,
hogy: feledni kell…"

A szerelem hatalmasabb, mint a háború. Egy gyönyörű és céltudatos nő azonban mindkettőt elveszíti. Története megoldatlan rejtély maradt… egészen mostanáig.

2000: Az orosz-ukrán határ melletti erdőben egy második világháborús harci repülőgép roncsaira bukkannak. Úgy tűnik, a fák között Natalija Azarova ászpilóta – aki legtöbbször úgy nézett ki, akár egy pin-up lány – repülője és maradványai hevernek. A nő sorsát azonban továbbra is homály fedi. A Kreml állítása szerint német kém volt, aki megrendezte a saját halálát. A szerelme, Valentyin Orlov tábornok viszont sosem adta fel, hogy megcáfolja a szovjet propaganda állítását: kitartóan hisz Natalija hűségében.
Lily, a fiatal ausztrál nő – aki egy szörnyű tragédiát követően orosz családjának hazájába utazik – Moszkvában próbál felejteni és tovább élni az életét. Őt is lenyűgözi Natalija története, és amikor találkozik egy idős nővel, aki azt állítja, hogy ismeri a pletykák mögött rejlő igazságot, Lily mindenképpen utána akar járni a rejtélynek.

Ebben a történetben titkok és hazugságok, a halhatatlan szerelem és egy végzetes árulás mutatja be a borzalmakkal teli második világháborús időszakot, mely visszavonhatatlanul összefonódik a jelennel és a reménnyel. Letehetetlen olvasmány....
Zsuzsanna Volford véleménye:
Kiválóan megírt történet, mely hűen ábrázolja a 2. világháború Oroszországát. Végigkövethetjük a főhős viszontagságos útját, valamint megtanulhatjuk, hogy az igaz szerelem valóban örökké tart.
Rógán Edina Anna véleménye:
Lenyűgözően csodálatos könyv volt szerelemről, barátságról, háborúról, fájdalomról, hűségről és emberségről. Nekem külön élmény volt a női pilóták bemutatása, valahogy ez (is) kimaradt a töriórákból… A leírások, a nevek, a kultúra bemutatása… minden tökéletes volt. Igaz, azt meg kell hagyni, hogy a sztori – és a befejezés- egy kissé kiszámítható, de még így is olyan fantasztikus volt az egész könyv, hogy csak na. Alapból vonzanak az ilyen „oroszországos-történetek” és ez a kötet külön meghozta a kedvem a hasonlóak olvasásához. Nem volt ugyan meglepő, de szintén megmelengette a szívemet a kapcsolat a Fehér gardénia szereplőivel. :)