ADATLAP
Zsiványkommandó (X-szárnyúak 1.)
Karcsúak, gyorsak és halálosak: ezek az X-szárnyúak. A világűrben dúló csatákban az őket vezető férfiak és nők az életüket és gépeik biztonságát veszélyeztetik. A feladatuk: megvédeni a Lázadók Szövetségét a még mindig erős és harcedzett Birodalommal szemben a csillagok feletti uralomért folyó harcban X-szárnyúak – már a nevük hallatán félelem költözik az ellenség szívébe. Amikor Wedge Antilles, a Lázadók legtapasztaltabb hőse újjáformálja a legendás Zsiványkommandót, a legjobbakat választja ki. Legbátrabb X-szárnyú pilótákat. Fárasztó kiképzéssel, veszélyes bevetésekkel válogatja ki az erőseket, és hoz létre egy ütőképes, meghalni is kész harcosokból álló csapatot. Antilles tudja a kíméletlen igazságot, hogy a legjobb X-szárnyú pilóták közül sem mindenki fogja túlélni az olykor öngyilkos bovotócokat. És amikor a Zsiványkommandót a Birodalom megerősített erődítménye, a Fekete Hold ellen vezénylik, még a legbátrabb pilótákban is felmerül a kérdés: életben marad-e közülük valaki…...
Semegi Ágnes véleménye:
Jóleső nosztalgiával vettem a kezembe újra a sorozat első darabját, kellemes visszagondolni arra az időszakra, amikor 14-15 éve igazán aktívan elkezdtem ismerkedni az űrműfajokkal, és ennek részeként elszántan kerestem és olvastam Star Wars könyveket. Az X-szárnyúak hamar az egyik kedvenc sorozatommá vált, és ez azóta sem változott.
Kellemesen pörgős, fordulatos történet, rengeteg akcióval és szerethető karakterekkel. Mirax, Wedge és Corran a nagy kedvenceim. Két dolog zavar, az egyik a magyar kiadás elírásai (felcserélt nevek és elütések). A másik a technikai részletesség, ami önmagában nem lenne rossz, csak néha nem a megfelelő helyre került, ezért többet ártott mint amennyit használt. Teszem azt egy csatajelenetet kifejezetten döcögőssé tesz az ilyesmit.
Ezek miatt mínusz egy csillag, de attól még jó kis könyv. Irány a következő rész!