ADATLAP
catharine
Jane Austen irodalmi hagyatékában jó néhány, a későbbi zsenialitást megcsillantó gyöngyszem maradt. E mulatságos, rövid írások is híven tükrözik, hogy írójuk élénken érdeklődött a regény műfaja iránt: kifigurázta a cselekményt, a szokványos jellemeket, a stílust és a nyelvezetet. A szereplők könnyedek, jókedvűek, szemtelenek és odaadóan rajonganak tulajdon személyükért. A címadó Catharine, avagy a lugas Jane Austen íróvá érésének meghatározó mérföldköve, és igényes kísérlet a komoly nagyregény megírására. A Frederic és Elfrida igazából a hagyományos regényműfaj és a bonyolult illemszabályok "gyorstalpaló" tanfolyama. A Jack és Alice egy iszákos, az Evelyn egy falánk hősnőt mutat be, a Henry és Eliza pedig a feje tetejére állítja a megszokott regényhős történetét. A szépséges Cassandra a szentimentális regény paródiája, míg az Amelia Webster című levélregény huncut karikatúrája a leánytestvérek közötti versengésnek. Austen ezeken a történeteken, és még további rövid, gyakran befejezetlen műveken keresztül mutatja be, miként vélekedik a nevetségességről az életben és a regényekben - s mindezt rendkívül szórakoztatóan teszi. kevesebb...
Szabó Anita véleménye:
A Szerelem és barátsággal ellentétben – a többi nagyobb volumenű Austen műről nem is beszélve – egyszerűen nagyon gyenge. Szárnypróbálgatások, témakeresések. Nem vagyok az a novellás olvasó így lehet, ezért nem tudtam a maga nemében értékelni.
S Évi véleménye:
Mikor a könyvtárban voltam, és Jane Austent kerestem, a legtöbb művéből már láttam a filmváltozatot, de egy olyat akartam, amit még nem ismerek. Így esett a választásom erre. Érdekes volt. A történetek (?) nagyon rövidek voltak, és olyan kezdetlegesek, bár lehet hogy ez nem jó szó. Meg képtelenek. Sokszor csak fogtam a fejem. Örkény Egypercesei jutottak róla eszembe.
Németh Réka véleménye:
Aprócska szívónfoltja Austen-gyűjteményemnek. Semmiképpen sem első regényes fajta, hanem inkább a már semmin se csodálkozó olvasóknak szánt darab.
Nekem kifejezetten tetszett, bár helyenként gyors volt, melyet be lehet tudni a kezdő írói szárnypróbálgatásnak.