ADATLAP
egy gésa emlékiratai
Elbűvölő, lélegzetelállító történet egy titokzatos világról, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantani. A történet egy szegény halászfaluból elkerülő 9 éves, kék szemű kislányról szól, akit eladnak egy gésa házba. A hű önéletrajzi leírásból tanúi lehetünk élete átalakulásának, miközben beletanul a gésák szigorú művészetébe, ahol a szerelem csak illúzió, ahol a szüzesség a legmagasabb áron kel el, ahol a nő feladata, hogy szolgáljon és tudásával elbűvölje a befolyásos férfiakat. Átélhetjük a háború okozta változást, amely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat, nem hoz szabadságot csak kétségbeesést és vívódást. ...
Ambrus Alexandra véleménye:
Sokadik olvasáson vagyok túl, ugyan így vagyok a filmmel is.
Nem tudom hányszor volt a kezemben, hányszor forgattam a lapokat és még mennyiszer fogom.
Egy olyan mű, mely elemeiben változtatta meg a véleményemet egy adott társadalomról és kultúrájáról.
Gyönyörűen megírt, érzelmileg gazdag kötet, mely magával ragadja az olvasót és az utolsó mondatig nem is ereszti el.
Csak ajánlani tudom és kivételesen a hozzá tartozó filmet is, mert jól sikerült.
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Évekkel ezelőtt láttam a könyv alapján készült filmet, nagyon tetszett.
Most végre rávettem magam, hogy a könyvet is elolvassam.
Nagyon érdekes világba kalauzolt a történet, tele izgalommal, aggódással, új részletekkel a gésák titokzatos világáról...
Németh Luca véleménye:
A fülszöveg és a címkék miatt persze biztos voltam benne, hogy ezt a könyvet ismerni kell, ismerni illik… de tartottam tőle, hogy unni fogom. A szöveg annyira magával ragadó, mintha Szajuri csak nekem mesélné a történetét, mint egy sokat látott nagyi.
Potori Gréta véleménye:
Ez egy nagyon megragadó történet, még nem olvastam hasonlót. Faltam a sorait, csak azt bánom, hogy a filmet eőbb láttam, és így konkrét elképzelésem volt a karakterekről. Igaz szomorú is a történet egy bizonyos mértékig, de olyan mélysége van, és olyan érdekes, hogy sem hossz, sem papírzsepi nem számít:) mindenki olvassa el:D
Balázs Barbara véleménye:
Egyszerűen csodálatos volt ez a könyv. Nagyon gyorsan el lehet olvasni, mivel annyira gyönyörű, hogy szinte késztetést érez rá az ember, hogy minél hamarabb a végére érjen és megtudja, hogy mi lett végül a sorsa az általunk kevéssé ismert kultúrájú gésának. Nem egyszer könnyeztem meg a történetet. Csak ajánlani tudom!!!
Budai Anita véleménye:
Nagyon élveztem a könyvet, bár az érettségi időszak miatt kicsit eltolódott a befejezése. Ez a könyv még biztos sokáig élni fog bennem. Lebilincselő történet, akár 100%ban igaz, akár nem. És a sors útjai tényleg kifürkészhetetlenek. Részben tudtam Szajurival azonosulni, ugyanakkor csodálattal olvastam ezt a fegyelmet, és szorgalmat, és erőt, ami ebben a nőben volt /van. És a kitartását. Furcsa hogy akkor mennyire elfogadott volt a feleség mellett szeretőt tartani, meg gésák dannájának lenni, ez egy kicsit lelombozott a történetben.
Bakos Vivien véleménye:
Mindig izgalmas egy számomra új és ismeretlen kultúrába csöppenni. Ezért is akadt meg a szemem ezen a könyvön. A keleti kultúra mindig is érdekelt, mivel keveset lehet róla tudni. Szerettem ezt a könyvet. Nem egy mozgalmas, pörgős cselekményű mű, de részletesen beszámol a japán gésák tradícióiról, életéről a japán történelemről. Akit érdekel az ilyesmi az nyugodtan olvassa el.
J Csilla véleménye:
Elejétől kezdve nagyon magával ragadó a történet, mindig nehéz szívvel raktam félre. Szeretem a japán illetve a távol-keleti kultúrát, emiatt különösen tetszett. Szajuri döntéseivel, gondolkodásával nem mindig tudtam azonosulni, hozzám inkább Nobu karaktere állt közelebb, épp ezért végig nagyon sajnáltam őt. Azért kíváncsi lennék, hogy mennyi igaz a történetből, és nem csak egy jól eladható bestseller sztori-e. Mindenesetre mindenkinek ajánlom, nagyon olvasmányos.
Mészáros Kinga véleménye:
Mindennap busszal utazom és mindig viszek magammal egy könyvet olvasni. Nemrég az utolsó pillanatban vettem észre, hogy még nincs semmi olvasnivaló a táskámban és ez a könyv volt az első, amit megláttam a polcon. Egyáltalán nem volt hozzá kedvem, de nagyon siettem, így beértem vele. Az első oldal után sajnálni kezdtem, hogy előítéletekkel fordultam felé. Nagyon olvasmányosan megírt történet, minden mondat magával ragad és egy másik világba repít. Szajuri kitartása példaértékű számomra.
Horváth Izabella véleménye:
Ez a könyv pontosan az, ami annyira képes megfogni az embert, hogy képtelen arra, hogy letegye, és siratja, amikor már csak pár oldal van hátra belőle. Sajnos a könyv egymaga nem egész, mivel a könyv főszereplője, Mineko Ivaszaki saját keze munkájával is megírta a gésák történetét (A gésák gésája), így most az izgat igazán, hogy a másik könyvet is elolvassam előbb. Ha erről nem tudok, könnyebb lett volna leírnom mindent erről a könyvről, így még a kiteljesedés várat magára. Mégis, önálló könyvként is megállja a helyét. Csijo egy nagyon kedves, aranyos kislány, aki azok után sem romlott meg, ahogyan Hatszumomo bánt vele. Kitartása és lelki ereje bámulatos, kész bármire, hogy jövő jó kilátásokkal kecsegtessen, célja van az életével. Nagyon boldog az a rész, amikor egymásra találnak az elnökkel olyan sok, hosszú év után. Szinte éreztem, ahogy a szívemben nőtt ez a boldog érzés. Nekem igazán emlékezetes volt ez a könyv, és várom, hogy a másik "felét" is elolvassam.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Szörnyű gondolat az, hogy kicsi lányokat szakítanak el a szüleiktől és gésának adják el őket, ha "szerencséjük" van. Ha nem akkor akár bordélyházba jut. Szajuri is így járt,eladták egy gésaháznak. Boldogtalan volt mindaddig míg egy napon találkozott az elnökkel. Attól a naptól kezdve gésa akart lenni, hogy szórakoztathassa a szeretett férfit. Az élet elsodorja tőle, de egy szép napon egymásra találnak. Végül is szerencsésen alakult élete, és boldog vége lett történetének.
Katona Anna véleménye:
Eleinte nehezen olvastam, nem igazán ragadott meg a történet. Többször abba kellett hagynom az olvasást. Századik oldal után volt egy pont ami átlenditett. Sosmem érdekelt a távol-keleti téma, de magába szippantott. Én is ott lehettem a a gyönyörű kimonok világában. A könyv kiszámíthatatlan volt, sosem tudtam mi fog következni. Örülök, hogy elolvastam. Aki még nem látta a filmet és csak szezget a könyvel az inkább olvassa el! Szerintem a film nem ér fel a könyvhöz!
Sátor Veronika véleménye:
Már nagyon régóta szerettem volna elolvasni ezt a történetet, hiszen a film is nagyon tetszett. A könyv természetesen egészen más. Kiegészíti a szálakat, magával ragad, néha elborzaszt. A hideg rázott egyes részeknél. Letehetetlennek bizonyult: Közel négy nap alatt értem a végére és szívesen olvastam volna tovább is Szajuri megrázó, romantikus, titokzatos életéről!
Mayer Klaudia véleménye:
Régóta gondolkodok, hogy elolvasom, most szerencsére rá is szántam magam. Nagyon tetszett, az egész könyv atmoszférája, abból az időből, abból a kultúrából. Nem gondoltam volna, hogy így fog tetszeni. Fura, hogy az emberi sorsok miképpen alakulnak, hogy egy másik világ hogy intézi a dolgait az életét, jó bepillantást nyernünk egy másik kultúrába, ez a könyv meg lehetővé is teszi ennek a megismerését, vagy legalább is egy szeletét.
Györfi Éva véleménye:
Nagyon szép stílusban megírt könyv, élvezet volt a szép szavakat összekapcsoló, különleges hasonlatokat, számomra távoli dolgokról képzettársításokat olvasni, amelyet a távoli és miénktől nagyon is különböző kultúra tehetett lehetővé, és számomra ugyanez tett érdekessé. Remek könyv, biztosan elolvasom megint.
Barna Adrien véleménye:
Már régóta meg szeretném nézni a filmet, de még nem tudtam rávenni magam. :( A könyv elolvasása izgalmasabbnak hangzott, és nem is bántam meg, hogy ezt a könyvet választottam. Magával ragadott az egész világ, bár néhol kicsit csalódott voltam a történet olvasása során. A háború utáni rész kicsit szomorúvá tett. De összességében elmondhatom, hogy egy nagyon szép történetről van szó.
Ecseri Mariann véleménye:
eddig nem érdekelt ez a könyv, bár régóta a polcon volt. Most, a kihívás miatt kezdtem olvasni, de nem bántam meg. Nagyszerű könyv. Nagyon sok dolgot lehet belőle megérteni és megismerni. Nagyon tetszett.
Nagy Gabriella véleménye:
Nagyon régen láttam a filmet, mikor még gyerek fejjel alig értettem belőle valamit, de, bár szinte alig emlékeztem valamire, mégis mély nyomot hagyott bennem a film. Furcsa, és nem is tudom igazán megmagyarázni...
Aztán talán hatodikos lehettem, amikor úgy döntöttem, én már elég nagy vagyok, ahhoz, hogy elolvassam ezt a könyvet. Mégis, a felénél abba hagytam...
Most viszont végre elolvastam... És egyszerűen nem tudok mit írni.
Nagyon szeretem a modern Japánt is, de valahogy a 1930-as évekbeli ország sokkal megragadóbb. Noha az emberek gondolkodásmódja nem mindig tetszett. Sőt, néha komolyan megbotránkoztatott Anya, a férfiak, vagy épp a többi gésa viselkedése. Merőben más, mint a mai világ, de talán pont ettől olyan izgalmas olvasni róla. Arról nem is beszélve, hogy a meseszép kimonók, és egész Gion hangulata egyszerűen lehengerelt.
Szajurit is nagyon szerettem a gyönyörű nevéért, az elnök iránti töretlen szerelméért, és azért mert igazán emberi volt.
Épp ezért nagyon elszomorított, ahogy kitört a háború, és minden megváltozott. Gion sose lett olyan, mint azelőtt, Szajurit pedig megviselték az évek, mint mindenki mást is. Talán nem szabadna ilyen felszínesen gondolkodnom, de engem nagyon lesújtott, hogy a hajdan olyan gyönyörű gésa, megöregedett.
Valamint a végén, mikor szembesített vele, hogy a gésák lassan eltűnnek (mostanra talán már el is tűntek) a változó világ süllyesztőjében, szintén elszomorított, hisz ezzel a Japán kultúra egy darabja veszik el.
Mindenesetre az elmúlás, és változás szívszorító leírásán túl, a történet nagyon szép volt. Azt hiszem, ez a legjobb szó rá: szép. És emberi. Néhol vicces. És néhol költői.
Összességében elbűvölő.
Krein Dóri véleménye:
Először a filmet láttam, sok-sok évvel ezelőtt, aztán a kezembe akadt a könyv is, amit az első pár oldal után félretettem, mert nem tetszett, nem kötött le. Most újra megtaláltam és állandóan velem volt. Bárhova mentem ezt bújtam, sajnos hamar ki is olvastam.
Zsaklin Jády véleménye:
A könyv egy varázslatos, számunkra ismeretlen világba enged bepillantani. A gésák életéből sok mindent megtudhatunk ebből a könyvből. Nagyon jó könyv, alig lehet letenni. Film is készült belőle, kíváncsi vagyok, az mennyire adja vissza ezt az érzést. Nem tudom, mennyi valóságtartama van, de kíváncsi lennék rá!
Éva Vincze véleménye:
Ez egy nagyon jó könyv.Betekintést enged a gésák csodás és egyben szomorú világába.Szerintem nagyon sok a valóság alapja,bár sajnos elég nehéz bármit is találni,ami ezt a titokzatos világot bemutatja az igazi valójában.
Kuli Anna véleménye:
Mindig szeretem összehasonlítani, ha láttam valamit filmben és olvastam is. Nagyon tetszett a film, még annak idején láttam, amikor megjelent, de olvasni valahogy sosem vitt rá a lélek, pedig legalább azóta megvan a könyv is. Most "belekényszerültem", hogy elolvassam, de nem bántam meg. Az első oldaltól kezdve lenyűgözött, magával ragadott, stb, hasonló közhelyes kifejezések. A könyvhöz képest az amúgy nagyon jó film vérszegény, leegyszerűsített, jellegtelen. És mert véletlenek nincsenek: akkor vettük épp a kabuki színházakat is az egyik órán, amikor ezt olvastam, illetve a liftben volt szerencsém utazni egy távolabbi munkatársammal ma reggel, aki szintén ugyanezt a könyvet olvasta (bár neki a film jobban tetszik)... :)
Szédeli-Futó Tímea véleménye:
Régi kultuszkönyv, készülők rá jó ideje.
Nagyon féltem tőle. Azt hittem majd nagyonlehúzós és "undorító" lesz.
De egyáltalán nem ilyen volt. Nagyon kellemes, bár a maga nevében borzalmas, mégsem taszító, szépen elmesélt történet. Néha azt éreztem, szegény kislány, néha meg azt, hogy nem is olyan borzalmas ez.. Mindenesetre egy más kúlrúra más világa, jó volt kicsit belelátni, valós létező szemmel és átélni mindezt.
Csak ajánlani fogom mindenkinek!
Haskó Tünde véleménye:
Ez egy nagyon jó könyv. Nagyon tetszett, lehet azért is, mert épp Tokióban vagyok - ami persze nem Kiotó, de mindenképp közelebb áll a könyv helyszínéhez mint a Ferencváros. És ahogy olvastam egy csomó dolog amit látok, meg ami fura az itteni emberekben, valahogy meglelte a miértjét. Ahogy járom a várost az egyes jeleneteket sokkal könnyebb elképzelni. Ajánlom mindenkinek!
Kovácsné Pécsy Katalin véleménye:
Azt kell, hogy mondjam, nagyon kellemes olvasmány volt. Nem tudom megmondani, hogy miért, hiszen sok, elég borzalmas, fájdalmas dolog is történt a főszereplővel, mégis az írónak valahogy sikerült egy olyan könyvet írni, ami kellemes olvasásélményt biztosít. Érdekes volt az olvasás idejére egy egész más kultúrába kerülni, és megismerni a gésák életét.
Szaniszló-Bosznai Sára véleménye:
Összességében tetszett, egyszer érdemes elolvasni "kategória". Érdekes világ a gésák világa, az ember nem is gondolná, hogy ez egy életforma, egy művészet, amelyben tényleg csak a megkülönböztetettek részesülhetnek. Tetszett, hogy az író önéletrajzszerűen, a kis Csijó szemszögéből meséli el a történetet. Alig várom, hogy a filmet is megnézzem.
Bakonyi Zsófia véleménye:
Ezt a könyvet nagyon régen el szerettem volna már olvasni. Olvastam már ehhez hasonló könyveket az előtt is, de ez mindegyiket felülmúlta. Miközben olvassuk az embert egyszerűen magával viszi abba az időbe, amikor játszódik. Amit hiányoltam az az, hogy kevés dolog van benne a második világháborús időkről. Bár ez érthető, ha a hős nőkkel akkoriban semmi nem történt a nyomoron kívül. Valamikor a könyv felénél jöttem rá, hogy ez tulajdonképpen már megtörtént valakivel. Szó se róla már előtte is tudtam, hogy ez egy memoár. De valamiért nekem ott jutott eszembe. Ennek köszönhetően még jobban beleéltem magam. Most már csak egy valamitől félek, hogy ezek után ilyen témában nem fogok találni ehhez foghatót. De majd valahogy túl élem.
Haász Irén véleménye:
Azt gondolom, ez a könyv kimagaslik a hasonló témájú könyvek közül. Nagyon szépen, olvasmányosan, jó stílusban írták, és szívszorítóan szép mesét mond el egy kislányról, akit kegyetlenül megpróbál az élet, mire felnő és megtalálja végre a boldogságát. Eközben pedig megismertet egy letűnt szakma, egy letűnt világ, a női kiszolgáltatottság japán módjával a régebbi időkben. Elbűvölően titokzatos, szép és harmonikus világot mutat be, amelynek az oda vezető útja szenvedéssel, mocsokkal, megalázottsággal, rosszindulattal telített.
Nagyon izgultam Csijoért, és szerelme beteljesüléséért. A mi világunktól, a nők elismertségétől ahogy Európában van, nagyon távol áll ez, Jó, hogy vége van, és a ma még ritka kincsként számon tartott néhány gésa már másféle életet élhet.
Fejes Ilona véleménye:
A könyvből készült filmet már több ízben volt szerencsém látni, és minden egyes alkalommal magával ragadott. De amit a könyv elolvasása után éreztem az szinte leírhatatlan...A mű nem csak átfogó ismereteket nyújt a gésákról és hagyománytisztelő világukról, de bepillantást nyerhetünk egyikük szenvedéseibe, viszontagságaiba, és végül jól megérdemelt boldogságába. Olvasás közben több emlék is eszembe jutott azzal kapcsolatban, hogy gimnazistaként majdnem egy éven át tanultam japánul, egy nagyon kedves, fiatal japán nőtől. Már nem emlékszem, hogy a tanulás miért maradt abba, de most a könyv elolvasása újra felébresztette bennem azt a vágyat, hogy minél jobban megismerjem a japán kultúrát, elsajátítsam a nyelvet, és egyszer el is utazzak Japánba.
Fejes Linda véleménye:
Másodjára olvastam ezt a könyvet, elsőre még a megjelenése idején, ezért jó nehány részlet újdonságként hatott, de most is ugyanolyan lenyűgöző és izgalmas volt. Gyorsan a végére értem, mert alig bírtam letenni. Nagyon kiváncsi lennék a történet valódi hátterére, a szereplőkre, de sajnos csak rész információkat találtam az interneten... Mindenkinek ajánlom a könyvet! Szuper volt még ennyi év után, másodjára is!