ADATLAP
madame curie
Eddig egyetlenegyszer fordult elő, hogy egy embernek két alkalommal ítélték oda a legmagasabb tudományos elismerést, a Nobel-díjat. Ha csak ezt az egy tényt tekintjük, már akkor is megállapíthatjuk, hogy Marie Curie különleges ember volt. Még jobban aláhúzza ennek rendkívüliségét, hogy ez az esemény nő nevéhez fűződik. Ennyi már önmagában is elegendő ok arra, hogy megismerjük élettörténetét.
Az életrajzi regényeket a rendkívüli dolgok teszik igazán érdekessé. Nos, Marie Curie élete bővelkedik ilyenekben. Lengyel tanár gyermekekként látja meg a napvilágot. Amint eszmélni tud, elnyomás alatt sínylődő hazájából a szabad Franciaországba megy – tanulni, hogy népén segíthessen. Elképesztő nyomorban él, míg tanul, mégis kitüntetéssel végzi az egyetemet. Egész élete ilyen céltudatos törekvés, amellyel a századforduló egyik legnagyobb tudósává küzdi fel magát. Házassága is kivételes képességű emberek egymásra találása: élettársában, a később tragikus véget érő Pierre Currie-ben méltó segítőtársat talál, akivel együtt fedezik fel a rádiumot, s alapozzák meg a radiológia tudományát. Az első Nobel-díjat együtt kapják, a másodikat – férje halála után – már Marie Curie egyedül. Később harmadikat is kapott a Curie család: leányuk, Iréne-Curie személyében.
Madame Curie életének leánya méltő emléket állított ezzel a könyvvel. Senki se tudta volna jobban bemutatni őt az utókornak, mint leánya, Eve Curie, aki nemcsak a világhírű tudóst látta benne, hanem a humánus embert és a szerető édesanyát is....
Kovácsné Németh Nóra véleménye:
Édesanyám ajánlására kezdetem el olvasni a könyvet.
Az első fejezet nagyon tetszett, aztán szárazabb lett, s bevallom, később, az egyes részekben nem is értettem igazán, mit olvasok (nem áll túl közel hozzám a fizika).
Összességében nagyon érdekes és jó könyv volt... sok mindent megtudtam a kis Mania életéről, amit eddig még sosem hallottam, így értesülve a sok - sok viszontagságról, amit átélt. Szomorú, hogy mennyire nehezen ismerték el a munkáját csak azért, mert nő volt. :( Megdöbbentő, hogy miközben még az unokáik is milliárdosok lehettek volna a felfedezésükből, ők mégis nyomorogtak, s emellett alig kaptak elismerést... éjjel - nappal dolgoztak, s mégis boldogok voltak.
Tanulság olvasmány, a fizikát tanuló fiataloknak mindenképpen ajánlanám egyes részeit, hátha így érdekesebbé válna a tanulás.
vermes ráhel csenge véleménye:
Azt hinné az ember Marie Curie életéről, hogy egy álszent volt, a sok munka csak látszólag volt sok, valamint az önzetlenség és az anyagiak semmibevevése is csak megjátszás, amíg el nem olvassa ezt a könyvet. Eszméletlen odaadása a tudomány iránt példa mindenki számára. Nem hiszem, hogy valaha is élni fog még egy ilyen lény a földön.