ADATLAP
semper fortis
Ősidők óta léteznek olyan csodálatos képességgel megáldott emberek, akik belelátnak a lovak lelkébe. Hangjuk lecsillapítja a megvadult állatokat, érintésük begyógyítja lelki sebeiket. Suttogóknak nevezik őket. Egy ilyen férfi miatt teszi kockára fényes karrierjét és házasságát, s utazza át fél Amerikát a lányával egy anya. Kétségbeejtő helyzetében tőle várja, hogy helyreállítsa lovuk - és az egész család - lelki békéjét. Zarándok, a ló és Annie, a kislány szörnyű balesetet szenvedett. Annie örök életére megrokkant, és fájdalmas, ellenséges hallgatásba menekült. Zarándok dühöngő vadállattá változott, orvosai az elaltatását javasolták. De Annie anyja érzi, hogy kettejük sorsa elválaszthatatlanul összefonódott, és ha a ló elpusztul, a kislányban is meghal valami. A suttogó birodalmában, a végtelen kék ég alatt és a hósipkás hegyek között mindannyiuk élete fordulóponthoz érkezik....
Fekete Gabriella véleménye:
Szeretem Evans regényeit, de kivétel nékül, szinte mindengyikben található egy-egy borzalmas tragédia. Két időben játszódik a cselekmény. Tommy kiskorában: indiános álomvilágából idősődő szülei kiszakítják és elküldik egy fiú gimnáziumba, hol meg kell küzdenie a saját bebisilős keresztjével, a társak kitaszításával, és a magánnyal. Nővére nyújt támgszt neki, ki megérti, szereti, s idővel megmenti e zord világból. Ekkor derül ki, hogy a nővére, a híres filmcsilag valójában az édesannya. Magával viszi amerikába, s elkezdődik egy egészen más, de továbbra is bonyolult élet.
A második idősik a felnőtt Tommy életét mutatja be, ki továbbra sem igazán boldog. A házassága tönkre ment, egyetlen fiával a kapcsolata sem igazán felhőtlen.
A könyv végére minden száll elvaródik.

Értékelés: 5/4
Ékes Ancsa véleménye:
Az A suttogó szerzőjének újabb remeke.Témájában messze áll az elődjétől, de hatásában épp olyan mély kötelékekre mutat rá. A szerző ismételten egy mélyen elgondolkodtató darabbal lepett meg minket.