ADATLAP
senki madara
Az első nagy szerelem örök. Szárnyakat ad, átformál, megtanít a másikra és önmagunkra. De mi történik, ha annak, akit szeretünk, titka van? Ha nem akar egészen a miénk lenni? Ha feláldozza magát értünk, de közben mégis megtartja a szabadságát? Szabó T. Anna (japán nevén Kyoko) egy érzékeny magyar fiú és egy rejtélyes japán festőlány szerelméről mesél egy keleti legenda alapján, egyszerre mutatva be a kamasz-szerelem időtlen idilljét és a művészlét küzdelmes mindennapjait. Mindenkinek szól, aki nem fél az ölelés erejétől, és kész megtanulni a lényeget: ha madarat szeretsz, égbolt legyél, ne kalitka....
Névte Lenke véleménye:
Ebben a mai, információkkal teli világban jól esik olykor a nem tudás. Ezt a könyvet úgy vettem meg, hogy egyáltalán nem ismertem az írót, nem olvastam korábban semmit tőle, nem néztem utána miről szól a könyv, vagy milyen élményt nyújtott másoknak. Csak megláttam a borítóját, és valahogy magával ragadott egy hangulat. Belelapoztam, és az illusztráció stílusa, színvilága annyira hozzám közel álló volt, hogy kételkedés nélkül megvettem.
Járfás Vivien véleménye:
Van egy hangulata az egyszerűsége és a mondanivalója megnyerő, vagy inkább az is lehetne, de engem nem igazán fogott meg, nem tetszett ahogy két ennyire eltérő kultúrát kevert. Nem dolgozta ki az ezzel felmerülő problémákat, pedig ez egy igencsak érdekes szála lehetett volna a mesének.
Bősz Lilla véleménye:
Gyönyörű mese, szerelemről, lemondásról, kultúrák találkozásáról, gyászról. A képek nagyon szépen illeszkednek a történethez, nagyon jó kézbe venni a könyvet. Én téli olvasásra ajánlom, különösen havazásben, begubózva.
Gál Noémi véleménye:
A könyv borítója fogott meg. Az illusztrációk végig fontos elemei a történetnek, a hangulat aláfestésének. Olyan mintha kísérő zene lenne. A történetben a magyar népmesék világa keveredik a japán mondák világával, és ezt némileg zavarba ejtőnek találtam.
Ratkai Réka véleménye:
Nagyon tetszett ez a történet, szerintem nagyon megható. Nem ismerem az eredeti mesét, ami alapján készült, de Szabó T. Anna feldolgozása szerintem nagyon jól sikerült. Talán megkeresem majd az eredetit is, hogy összehasonlítsam. Egyébként Rofusz Kinga rajzai is nagyon tetszettek, jól kiegészítették a mesét.
Ratkai Mária véleménye:
Az első szerelem megbonthatatlannak tűnő kötelékéről, és a még azt is felülírni képes szabadságvágyról mesél könyvében Szabó T. Anna. A szerelem azonban korántsem az egyetlen hangsúlyos eleme ennek a kiváló könyvnek, hiszen olyan fontos, mégis általában került témákat is érint, mint a magány, a halál, az elfogadás és mindenekelőtt, az elengedés. Mindezt azonban olyan formában tárja elénk a szerző, amely által nem csak a felnőtt olvasók, de a fiatalabbak, a gyerekek is átélhetik ezeket az érzéseket.