ADATLAP
soha nincs vége
A fiú kétségbeesetten, magányosan merül el a háborgó tengerben.
Meghal.
Majd felébred, csupaszon, a testét zúzódások borítják, de életben van.
Hogy lehet ez? És mi ez a különös, elhagyatott hely?
Ahogy lassan megérti, hogy mi történik vele, a fiú egyre jobban mer remélni.
Talán ez nem a vég…
Talán még nincs vége…

Patrick Ness, a Chaos Trilógia és a Szólít a szörny című népszerű ifjúsági regények szerzője ismét egy provokatív hangú, lebilincselő történetet írt....
Sári Csaba véleménye:
A Szólít a szörny és a Chaos Walking trilógia után vágtam bele ebbe a Ness könyvbe. A kiindulása érdekes volt, azonban a főszereplő nagyon nem volt szimpatikus. Aztán a csavar nem rossz irányba terelte (bár én szívesebben olvastam volna az eredeti poklos sztori szerint). Ezzel viszont az volt a bajom, hogy egy híres film sztorija nagyon hasonlított hozzá. Semmi lopást, vagy plagizálást nem kiáltok, egyszerűen számomra hiányzott legalább egy utalás rá. Úgy tisztább lett volna a dolog.
A lezárás kicsit félbehagyott lett. Pont olyan, hogy befejezésnek is jó, de egy esetleges folytatás lehetőségét nyitva hagyja.
Repovszki Virág véleménye:
Az egész könyvet végigizgultam. Mindvégig kíváncsi voltam hogy mégis mit hoznak ki ebből, és nem csalódtam. Egészen az utolsó percig. A főszereplő nem került hozzám közel, a története döbbenetes volt és szomorú, de a személyiségében nem fedeztem fel semmilyen olyan tulajdonságot ami miatt az ember megszerethette vagy megutálhatta volna. A főgonosz szerepét nem értettem. De mindezek ellenére megfogott leginkább a világhelyzet, az ötlet miatt ami a könyvben van. A mellékszereplők jók voltak, jobbak mint a főszereplő. Nagyon élveztem de a vége befejezetlen volt, valószínű ez volt a célja de mégis vártam volna valamit Aki szereti a disztópiákat vagy a bonyolultabb titokzatos könyveket annak szerintem tetszeni fog.
Farkas Dániel véleménye:
Patrick Ness-el először A szólít a szörny című könyvnél találkoztam. Ott az alap történet siobhan dowd írta, de meghalt mielőtt teljesen meg írhatta volna a könyvet. Amivel ott Ness felkeltette a figyelmemet azt itt is hozta. Érdekes alap történet, kis megbotránkoztatás, gondolkodtatás. Nem egy olyan könyv amit az ember egy nap alatt befal. Kellemesnek ha nem is, de jó olvasmánynak mondom. 7/10